S hojo za zdravje in proti stresu

Akcija Zakorakaj k zdravju je nadaljevanje vseslovenskega projekta – ozaveščanja o moških rakih Pravi moški, ki je bila prvič izvedena leta 2016 s ciljem, da bi v Sloveniji čim manj moških zbolelo za rakom in da bi čim več zbolelih premagalo bolezen. Poudarja pomen redne telesne dejavnosti, ki občutno zmanjša tveganje, da bi zboleli za rakom. Neaktiven življenjski slog je namreč eden najpomembnejših dejavnikov, ki lahko vodijo v težke bolezni – tudi raka.

S hojo za zdravje in proti stresu - Foto: Profimedia

Nosilec akcije Zakorakaj k zdravju je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Fakulteto za šport UL in z Ministrstvom za zdravje RS

Namen akcije je povabiti širšo javnosti k hoji, ki ima vrsto zdravilnih in blagodejnih učinkov; hoja je ena najbolj naravnih, učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih oblik vadbe; ko hodimo, korakamo k zdravju.

Akcijo podpira tudi Policija in sindikat policistov Slovenije

Policija in sindikat policistov Slovenije z aktivnostmi in ukrepi spodbujata kolegice in kolege k pridobivanju kompetenc za uspešno premagovanje vsakodnevnih obveznosti ter za zmanjševanje in odpravljanje škodljivih posledic stresa pri opravljanju poklicnih nalog.

To je tudi razlog, da sta obe organizaciji podprli delo in prizadevanja Društva onkoloških bolnikov Slovenije pri ozaveščanju širše javnosti o problematiki raka pri moških ter se aktivno vključili v njihove projektne aktivnosti. “Poklic policista je zagotovo stresen, tako zaradi nevarnosti, ki so ji policisti nenehno izpostavljeni pri opravljanju svojega dela, kot tudi zaradi obremenilnih okoliščin, kot so tragični prizori hudih nesreč, čustvene situacije, prizadetost in ranljivosti ljudi, ki so vpeti v zanje neprijetne dogodke. Poleg stresa na zdravje policistov vplivajo tudi velika delovna obremenitev, nenehno izmensko delo, ki ruši naravni bioritem, pomanjkanje časa in posledični izpuščeni ali hitri, nezdravi obroki itd. V Policiji je od dobrih 8.000 zaposlenih nekaj več kot 6.000 moških. Zato smo se odločili, da se pridružimo projektu Zakorakaj k zdravju in tako podpremo prizadevanja za bolj zdrav življenjski slog,” je dejal Žiga Planinec iz Policije.

Skrb zbujajoče statistike

Slovenija je po umrljivosti zaradi raka pri moških med 10 državami v Evropi, kjer je rak med najpogostejšim vzrokom smrti, takoj za boleznimi srca in ožilja.

Med značilne moške rake sodita rak na modih in na prostati. Moški pogosteje zbolevajo za rakom na debelem črevesu, danki, pljučnega raka ter raka glave in vratu. Obenem smo na tretjem mestu v Evropi po incidenci raka pri moških in na 11. mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških.

Vse to vpliva tudi na pričakovano življenjsko dobo slovenskih moških. Pričakovana življenjska doba dečkov, rojenih leta 2014, je 77,9 leta, kar je le malo nad povprečjem razvitih evropskih držav (76,6 leta).

Redna telesna dejavnost zmanjša tveganje, da bi zboleli za rakom: za rakom na debelem črevesu za 52 %, pri raku na prostati za 6 %, v obeh primerih ne glede na telesno maso. Redna telesna dejavnost pozitivno vpliva na prognozo pri že zbolelih za rakom, saj zmanjša tveganje za ponovitev bolezni: pri raku na debelem črevesu za 49 %, pri raku na prostati pa zmanjša tveganje za smrt zaradi raka za 61 %. Redna hoja je v pomoč tudi onkološkim bolnikom pri okrevanju; med zdravljenjem je priporočljivo hoditi večkrat na teden, intenzivnost pa je treba prilagoditi splošnemu počutju in telesni zmogljivosti.

Hoja – naravno zdravilo brez stranskih učinkov

  • Hoja je preprosto in naravno gibanje, ob primerni intenzivnosti je tudi zelo udobna in varna.
  • Hoja najbolj koristi srcu in pljučem, saj preprečuje srčne motnje in motnje krvnega obtoka.
  • Hoja ne škoduje mišicam, v primerjavi s tekom pa tudi bistveno manj obremenjuje sklepe, vezi in mišice.
  • Pri hoji je možnost poškodb minimalna, saj je med hojo napor manjši.
  • Hoja sprošča in je odlična za vsakodnevno borbo proti stresu.
  • Hoja je primerna za vse starostne skupine.
  • Za hojo ne potrebujete posebne opreme. Malo spodbude, nekaj volje in že ste naredili korak v pravo smer: korak k zdravju in boljšemu počutju.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza