Bi si upali preizkusiti jutranji tek? S pravo rutino vam bo zagotovo uspelo

Bi si upali preizkusiti jutranji tek? S pravo rutino vam bo zagotovo uspelo (foto: profimedia) profimedia
31. 10. 2020

Bi dali jutranjemu teku (še eno) priložnost? S pravo rutino so jutra lahko čudovita, vadba pa je opravljena preden se odpravite na delo ali po opravkih. 

Za zelo zaposlene ljudi je jutranja vadba odlična rešitev, vendar se je precej težko spraviti iz tople postelje in se podati na tek že zjutraj. Če boste jutranjemu teku dali priložnost, ga boste kmalu tudi vzljubili. Končno boste opazili, kako čudovita je narava, ko se prebuja in kako dobro se počutite, ko telo razgibate že zjutraj. Zajtrk vam bo zelo teknil in verjetno boste izbrali bolj zdrave možnosti obrokov. Čez dan pa boste bolje osredotočeni in produktivni. 

Splača se vsaj poskusiti, drži? Poskusite z dvakrat do trikrat tedenskim jutranjim tekom, ki naj bo za začetek počasen (pogovorni) in dolg toliko, kolikor boste sami hoteli preteči. Za stopnjevanje boste imeli še veliko časa. 

Jutranja rutina vam bo pomagala, da vas ne premaga želja po nekaj dodatnih minutah spanja. Upoštevajte naslednje nasvete: 

Vse pripravite večer prej

Ta znani nasvet ste že slišali, a se ga splača upoštevati. Preden se odpravite v posteljo, pripravite športna oblačila, ki jih boste nosili na teku in pri vhodu pripravite športne čevlje. Če boste pred tekom kaj na hitro prigriznili ali spili kavo, vse vsaj delno naredite že zvečer, da zjutraj samo vzamete ali prižgete štedilnik. 

Če veste, da ne boste imeli časa za zajtrk, si tudi to naredite prej. Imamo nekaj predlogov:

Ko zapiska budilka, takoj pospravite posteljo

Iz postelje se skobacajte že ob prvem pisku budilke, saj boste z vsako minuto ležanja težje zapustili udobje svoje odeje. Ko vstanete, posteljo kar takoj pospravite in si preprečite, da bi ponovno zlezli vanjo. S tem ste rešili prvi jutranji problem: izpuščanje vadbe zaradi zaspanosti. 

Umijte si zobe

To bi storili tako ali tako, kajne? Vemo, vendar svetujemo, da si zobe ščetkate z zobno pasto z okusom mentola (ali česa podobnega), ki vas bo dokončno prebudila, v kopalnici pa obvezno prižgite luč ali odprite okno, če imate to možnost. Tudi svež zrak vam bo dobro del. Na koncu obraz oplaknite z mlačno oziroma mrzlo vodo.

Takoj se preoblecite

Pižame so narejene za spanje, zato so tako mehke in udobne. Čimprej se morate spraviti v športna oblačila, da vas ne zamika dremež na kavču ali v postelji. Zato se takoj po umivanju zob preoblecite in si s tem ne dajte izbire - na tek se boste odpravili brez izgovorov. Poleg tega ženske zagotovo ne boste ponovno slačile športnega nedrčka, preden se dobro ne spotite (ni tako prijetno opravilo, kajne). 

Imejte dinamično ogrevanje

Na tek se ne smete odpraviti brez ogrevanja, ki vas spravi v pogon. Cilj je pospešiti srčni utrip in kroženje krvi, da boste pripravljeni na tek. Začnite počasi s kroženjem glave, rok, bokov in kolen, nadaljujte s poskoki, jumping jacki, počepi, trebušnjaki ...

Če ne boste morali teči na prazen želodec, tik preden odidete skozi vrata, nekaj prigriznite. Zajtrk pa bo nagrada za opravljeno vadbo. 

Raztegujte se ob glasbi

Za tek in tudi za raztegovanje, ki sledi po vadbi, pripravite dinamično glasbo, ki bo narekovala ritem in vas spodbudila z besedilom. Če želite, da tek ne pusti bolečih mišic, se obvezno raztegnite (lahko zunaj ali doma). Da vam ne bo dolgčas, predvajajte glasbo in poskrbite, da tega dela ne boste izpustili. 

Potem ostane le še obilen zajtrk, ki vam bo precej teknil.