Tu so 3 razlogi, ki nad tekom navdušijo (skoraj) vsakogar (tekači prikimavajo!)

Tu so 3 razlogi, ki nad tekom navdušijo (skoraj) vsakogar (tekači prikimavajo!) (foto: unsplash) unsplash
18. 5. 2020

Številni se za tek kot za vrsto športne rekreacije odločijo zaradi povsem praktičnih razlogov – ker pri teku (skoraj) ni omejitev. Poglejmo nekaj osnovnih dejstev.

Verjetno vas je (ali pa vas še bo) tek navdušil iz različnih razlogov, med katerimi so tudi spodaj našteti. Če boste s tekom šele začeli in potrebujete strokovno usmeritev, tecite z nami! Dokazali vam bomo, da s pravo tehniko in rednim treningom na koncu čisto vsak lahko preteče 10 km. 

Več informacij in prijavnico najdete tukaj: Mojih prvih 10 km: pretecite prve korake z nami!

Zdaj pa k razlogom, ki spravijo posameznike v tekaške čevlje: 

Tečemo lahko kjerkoli in kadarkoli

Tečemo ali hodimo lahko kadarkoli: tudi zjutraj pred službo ali odhodom na fakulteto, opoldan med delovnim odmorom ali pozno zvečer. Vadi lahko vsak sam ali v skupini: kot ustreza posamezniku in njegovemu trenutnemu razpoloženju.

Številnim najbolj ustreza jutranja aktivnost, še pred zajtrkom. Tišina, lepota prebujajoče se narave in občutek, da si poskrbel najprej zase, so zelo blagodejni. Tudi izkoriščenost delovnega dne je ob taki organizaciji optimalna. Z jutranjim tekom se dan lepše začne. Potepanje po naravi lahko izkoristiš za študij, za razmislek o kakem problemu, med tekom se ti pogosto utrne kakšna ideja itd.

Nikoli ni prepozno!

Dokazano je, da so ob redni vadbi lahko celo 70-letniki na višji ravni vzdržljivostnih sposobnosti kot neaktivni 20-letniki. Vzpodbudno, mar ne? Teči zna vsak, saj nam je tek položen v zibelko. Teoretično torej lahko tečemo vse življenje. A praksa žal kaže drugače.

Teči že znamo, a marsikdo tega ne zmore. Toda to ni odvisno le od EMŠA. Ali zmoremo teči ali ne, je odvisno predvsem od našega odnosa do telesa in duha. Vsak s svojim načinom življenja sam določa rok trajanja teka in preostalih gibalnih in drugih dejavnosti. A naj to ne bo izgovor za lenobo. Če imamo morda kak kilogram preveč in ne moremo teči, bomo začeli s hojo; najprej s počasno, potem pa z vse hitrejšo, s hojo v klanec … in kmalu bomo pripravljeni tudi za tek.

Vadba v naravi šteje dvojno!

Tek bi bilo narobe ocenjevati le po tem, kakšne učinke ima na srce in ožilje, koliko kalorij porabimo med tekom in koliko bomo s tekom zmanjšali količino maščobnega tkiva. To je doseg fitnesa.

Med tekom po gozdni jasi, poljskih poteh, parku dobimo mnogo več. Postopno postajamo uglašeni z naravo. Spet slišimo glas ptic, poigravanje vetra, opazimo umetnine narave, kar nam je bilo morda prej skrito. Zlitje z naravo nas čustveno obogati in sprosti. Še bolj kot vi sami, pa bodo to občutili vaši bližnji.

Celoten članek najdete tukaj: https://www.tek.si/clanki/tek-najbolj-prirocna-rekreacija/ 

Avtor: Branko Škof

V sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan