Presenečeni boste: pri teh letih si ženske najbolj želijo spolnih odnosov

7. 7. 2024
Deli
Raznolike raziskave podajajo ugotovitve, da se ženski libido precej zviša v obdobju okrog 40. leta (foto: Profimedia)
Profimedia

Imajo leta kaj s tem, koliko so ženske dovzetne za spolnost? Očitno tudi, saj znanstveniki ugotavljajo, da so ženske v povprečju v določenem starostnem obdobju bolj željne intimnih radosti. 

Raznolike raziskave podajajo ugotovitve, da se ženski libido precej zviša v obdobju okrog 40. leta (± 5 let). V tem obdobju naj bi ženske imele tudi več seksualnih fantazij in spolnih odnosov.

Ne spreglejte:

Kateri razlogi se skrivajo zadaj?

Hormoni

Eden izmed razlogov se skriva v hormonski sliki, saj se po 35. letu pri ženskah poveča raven moškega hormona testosterona, ki je glavni krivec za več želje po spolnosti.  

Prav tako starost ženske do 35 let velja nekako za obdobje večje želje po nosečnosti, ki nastopi precej hitro, če v ozadju ni zdravstvenih težav. S starejšimi leti plodnost upada, saj se telo spreminja. Po drugi strani pa se ravno iz tega razloga poveča libido, kar naj bi ženske spodbudilo k več spolnim aktivnostim.

Večje sprejemanje svojega telesa

Marsikatera ženske se s starejšimi leti veliko bolj sprejema kot se je na primer v rosnih dvajsetih. Pogosto izgine tudi sramežljivost in ženske pričnejo bolj razumeti sebe ter sprejemati svoje želje in potrebe.  

Po 35 letih imajo ženske tudi več izkušenj, podrobneje poznajo svoje telo in kaj jim je všeč. Slednje tudi bolj pogosto izrazijo partnerju in so dovzetnejše za raznolikosti in prevzemanje pobude za intimni odnos.  

Zavedanje svojega užitka in koristi spolnosti

Z leti se ženske poleg tega, da so bolj v stiku s svojim telesom in užitkom, tudi bolj zavedajo koristi, ki jih ima spolnost na zdravje. Poleg tega, da krepi imunski sitem, izboljšuje presnovo, normalizira hormonsko stanje in je pravzaprav tudi neke vrste telesna aktivnost.  

Pogostejši orgazmi

Eden izmed razlogov, zakaj imajo starejše ženske večje seksualne vzgibe pa morda tiči tudi v pogostejšem doseganju orgazmov. Po ugotovitvah raziskave s strani aplikacije za kontracepcijo Natural Cycles v kateri je sodelovalo več kot 2600 žensk, ki so odgovarjale na vprašanja o svojem spolnem zadovoljstvu in o pogostosti ter kakovosti orgazmov, imajo namreč ženske, ki so stare 36 let in več, boljše in pogostejše orgazme kot mlajše ženske. 

Viri: vijesti.me, superzena.b92.net

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren