Hoja je verjetno ena najbolj podcenjenih oblik vadbe – toda prednosti hoje je zares ogromno. Da bi vas navdihnili, smo zbrali nekaj prednosti hoje. 

Hoja za boljšo koncentracijo

Ne glede na to, ali ste obtičali pri delu in iščete rešitev za kočljiv problem ali ste povsem brez koncentracije ostali po kosilu, raziskave kažejo, da je gibanje v tem primeru odlična ideja. Posamezniki, ki so si vzeli aktivne odmore, so opazili izboljšanje koncentracije in udi razpoloženja – kar bi lahko izboljšalo tudi produktivnost. 

Če smo povsem iskreni, sedenje in strmenje v prazno ne bo prineslo rezultata. In znanost podpira tudi to – sprehod lahko spodbudi ustvarjalnost. 

Hoja za boljše zdravje

Hoja ima številne koristi tako za fizično kot duševno zdravje: zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, krepi kosti in mišice ter lajša stres.  

In kot kaže, lahko koristi tudi možganom. 

Ugotovljeno je bilo, da lahko hoja za polovico zmanjša tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Pri tistih, ki že imajo blago kognitivno okvaro, pa lahko hoja upočasni degeneracijo in izgubo spomina, je razložil dr. Cyrus Raji z Univerze v Pittsburghu.

30 do 60 minut hitre hoje pet dni v tednu lahko tudi zmanjša tveganje za nastanek raka na dojkah, medtem ko boste – če naredite 3.500 korakov na dan – zmanjšali tveganje za sladkorno bolezen za 29 odstotkov. 

Hoja lahko pomaga pri izgubi teže

Hoja je odlična ideja, če pravkar začenjate z rednim gibanjem in bi radi okrepili telo ter poskrbeli za zdravo telesno težo. S hitro hojo lahko v pol ure porabite med približno 418 (100 kalorij) in 1256 kJ (300 kalorij). Na število vpliva tempo, teren, teža, starost itn. 

Hoja pozitivno vpliva na duševno zdravje

Hoja poskrbi za dvig razpoloženja. Vsakodnevni sprehod – približno 30 minut – lahko zmanjša simptome depresije in stresa za 36 odstotkov. In kot pišejo na strani Anxiety UK, že 15-minutni sprehod »lahko pomaga zbistriti vaš um in sprostiti«. 

Hoja in ponoven stik z naravo osrečujeta

Raziskovalci z Univerze v Alabami so odkrili, da so ljudje, ki preživijo 20 minut na dan v bližnjem parku srečnejši od tistih, ki tega ne storijo. To je verjetno posledica kombinacije gibanja in povezovanja z naravo (drevesa, nebo, zvoki narave …). 

Hoja povezuje

Če se pridružite pohodniškim skupinam, je to odličen način za spoznavanje in povezovanje z novimi ljudmi. 

Hoja pozitivno vpliva tudi na odnose. Preživljanje dolgih ur med štirimi stenami, pa čeprav z ljubljenimi osebami, ni dobro za nikogar. Preživljanje časa v naravi pa ne poskrbi le, da si dobro pretegnete noge in se nadihate svežega zraka, temveč tudi krepi odnos – saj veste, aktiven zmenek. V naravi lahko sprosite vso negativno energijo, ki se je morda nakopičila. In če ste ves dan delali, je hoja lahko prava stvar za zaključek dneva. 

Vam je všeč ta članek? Prijavite se na naše e-novičke. Vsak teden pošljem več takšnih in drugačnih zanimivih novičk in člankov naravnost v vaš nabiralnik. 

Uporabljeni viri:
The effects of acute exercise on cognitive performance: A meta-analysis; Y.K.Chang, J.D.Labban, J.I.Gapin, J.L.Etnier
Walking may cut Alzheimers risk — www.webmd.com
Effects of a High vs Moderate Volume of Aerobic Exercise on Adiposity Outcomes in Postmenopausal WomenA Randomized Clinical Trial;
Christine M. Friedenreich, PhD; Heather K. Neilson, MSc, Rachel O’Reilly, MSc; et al
www.scientificamerican.com
Preverite še:
Po mnenju psihologinje je to najslabši razlog za vztrajanje v zvezi