Pohodniki: glasujte za Naj planinsko pot in omogočite prenovo svoje najljubše poti

Pohodniki: glasujte za Naj planinsko pot in omogočite prenovo svoje najljubše poti (foto: Promocijsko gradivo zavarovalnica Triglav) Promocijsko gradivo zavarovalnica Triglav
10. 5. 2022

Navdušeni planinci lahko v novi sezoni akcije Očistimo naše gore že peto leto zapored glasujejo za Naj planinsko pot. Na voljo je 7 poti, ki se potegujejo za prenovo. 

Tudi letos lahko vsi navdušeni pohodniki glasujete za pot, za katero menite, da si zasluži prenove. V izboru je 7 planinskih poti, ki so dotrajane, poškodovane ali potrebne čiščenja zaradi naravnih pojavov in vremenskih razmer. Pogosto je potrebna tudi obnova markacij in drugih označb. Nekatere so zato slabo prehodne, druge že nekaj časa zaprte. 

Svoj glas lahko oddate do 26. maja TUKAJ, izbirate pa med sedmimi kandidatkami: 
  •  Jubilejna planinska pot Vršič—Zadnje Plate—Zadnji Prisojnik skozi zadnje okno,
  •  Iška–Veliki Ločnik,
  •  Kamniška Bistrica–Presedljaj–Korošica,
  •  Tamar—Visoka Ponca,
  •  Krvavec–Zvoh–Vrh Korena–Kalška gora,
  •  Pot Silva Korena na Krn,
  •  Hanzova pot (Koča na Gozdu–Prisojnik).

Sredstva za obnovo bo v okviru akcije Očistimo naše gore prispevala Zavarovalnica Triglav. 

V tem času pa se lahko sprehodite po prejšnjih zmagovalnih poteh, ki so že obnovljene: 

  • krožna pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje– Vrata (pod Zelnarico)– Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato,
  • Rečiška planinska krožna pot,
  • Bambergova planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice.
Boljša tudi požarna varnost

V preteklosti smo bili priča kar nekaj pogorelim planinskim kočam, zato v akciji Očistimo naše gore skrbijo tudi za boljšo požarno varnost. »Ključni problem požarne ogroženosti planinskih koč je v dotrajanih dimniških napravah, stari in dotrajani električni napeljavi, ki marsikje ne zadošča dejanskim obremenitvam in lahko vodi v nastanek požara,« izpostavlja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu. 

Zavarovalnica Triglav in PZS sta v minulih dveh letih s sredstvi, ki preprečujejo razvoj začetnih požarov, opremili že 82 planinskih koč. »Hkrati skupaj opozarjamo in usmerjamo planinska društva k izvedbi ključnih ukrepov požarne preventive," je še povedal Omerzu. 

Nekaj pa lahko naredite tudi vi, ko se odpravite na izlet v naše čudovite gore. Vedno poskrbite, da boste vse smeti nesli s seboj v dolino in za seboj pustili naravo neokrnjeno, da jo bo imelo možnost videti še mnogo generacij. Ne trgajte gorskih rož in potrudite se, da s svojimi zvoki ne plašite živali. 

Tu je še nekaj izletov za vse hribolazce: 

Ratitovec - kjer je eden najlepših razgledov v slovenskih gorah

Zajamniki nad Pokljuko in Slemenova špička nad Vršičem - izleta, za družine in srednje zagnane pohodnike

Po Robanovem kotu na Robanovo planino

Koča v Krnici

Mala Osojnica ima najlepši razgled v Sloveniji, Bled pa najboljše kremšnite

Vir: PZS