Zakaj bi morali večkrat na sprehod v dežju

Zakaj bi morali večkrat na sprehod v dežju (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2022

Se na deževen dan, če je le mogoče, raje zadržujete doma? No, izkazalo se je, da ima sprehod v dežju pravzaprav veliko pozitivnih strani – in v nadaljevanju vam jih nekaj predstavljamo.

Manj gneče

Večino ljudi ne vleče ven v deževen dan – kar je lahko velika prednost za vas, še posebej, če so vam na voljo le bolj obljudene sprehajalne poti. Na deževen dan so celo nekatere ulice v mesu bolj prazne. Če si torej na sprehodu želite miru in tišine, so deževni dnevi najboljši.

Čistejši in bolj svež zrak

Študija MIT je pokazala, da je zrak na deževen dan in takoj po dežju čistejši. Dežne kaplje med padanjem skozi ozračje poberejo na stotine drobnih aerosolih delcev. Zato pojdite ven in globoko vdihnite.

Vonj dežja ima pomirjujoč učinek

Mnogim ljudem se zdi vonj dežja posebej prijeten in poseben. Tudi vam? Ali ste vedeli, da ima ta vonj tudi svoje ime – petrichor. Nastane, ko dežuje na suha tla – vir tega vonja pa je dišeče olje, ki ga tvorijo rastline in ga v sušnem obdobju vsrkavajo skale in zemlja.

Tudi zvok dežja je neverjetno pomirjujoč

Zvok uvrščajo med beli šum (zvok, ki je sestavljen iz slučajnih nihanj različnih frekvenc) in obstajajo celo številne aplikacije, ki posnemajo zvoke narave, med priljubljenimi so prav deževni dnevi. Toda kdo potrebuje aplikacijo, če se lahko odpravite ven in tako izkusite še preostale prednosti deževnega dne.

Vlaga v zraku lahko pomaga, če imate zelo suho kožo

Preveč vlage lahko povzroči težave, kot so akne in alergijske reakcije, če je vaša koža po naravi precej mastna. Toda če se spopadate s suho in zelo suho kožo, bo vlažno ozračje na deževen dan vaš najboljši prijatelj.

Aktivnost v dežju pospeši metabolizem

Pravi japonski raziskovalci. Študija je pokazala, da oseba, ki je aktivna v mrzlem ali deževnem vremenu dejansko pokuri več, kot če to isto aktivnost opravlja v zmernem od suhem vremenu. Vzemite torej dežnik v roke ali še bolje, oblecite dežni plašč in pojdite ven.