Kako ohraniti zdravje ter okrepiti srce in pljuča? Katere vadbe so najboljše?

Kako ohraniti zdravje ter okrepiti srce in pljuča? Katere vadbe so najboljše? (foto: Unsplash by Lucas Favre) Unsplash by Lucas Favre
16. 5. 2020

Pljuča in kardiovaskularni sistem zagotavljata telesu dovolj krvi in kisika, pri čemer je raven slednjega pri arterijski krvi 98 % v venski pa 75 %. Če ne delujeta, kot bi morala, potem raven kisika v krvi pade, kar vpliva na presnovo celic, v nekaterih primerih pa lahko povzroči resne posledice. Ohranjanje zdravja zato zahteva tudi telovadbo, prilagojeno tej funkciji človeškega telesa.

Katere vadbe so najboljše?
unspalh by Erik Dungan

Za ohranjanje »kondicije« kardiopulmonalnih funkcij odlično vadbo predstavljajo tek, hitra hoja, veslanje, vadba na eliptičnem trenažerju, plavanje, borilne veščine in dihalne vaje. Zbrali smo nekaj primernih za dom, izberite pa tisto, ki vam najbolj ustreza.

Hitra hoja in tek

Vadbe so zaradi priporočene intenzivnosti dejavnosti, zahtevane spretnosti in opreme manj zahtevne. Med hojo ali tekom poskušajte vdihniti in izdihniti na vsake 3, 9 ali 18 korakov. Izdihnite močno, da prečistite zrak v pljučih, nato pa jih napolnite z globokim vdihom.

Po približno desetih minutah boste občutili naraščanje telesne temperature, če se začnete potiti po 30 minutah, pa to pomeni, da je kardiopulmonalna funkcija začela delovati. Ko bo vadba postala preveč preprosta, napotke za intervalne treninge visoke intenzivnosti (HIIT) poiščete na spletu in jo dvignete na naslednjo raven. Odličen trening za pljuča in srce je tudi hoja v hrib, v gore. Napolnite pljuča!

Eliptični trenažer in veslaška naprava – primerno za odrasle
Photo by Victor Freitas on Unsplash

Vadbe na eliptičnem trenažerju ali napravah za veslanje krepijo srce, pljuča in mišice, obenem pa pri tem porabljate maščobe in izboljšujete telesno pripravljenost. Med vadbo poskusite spremljati srčni utrip in porabljeno energijo, tako boste imeli celovit pregled nad svojo vadbo.  Seveda pa greste v lepih dneh lahko veslati tudi na jezera, reke in morje, to bo še bolj zdravo za vaša pljuča in srce.

Dihalne vaje
Unsplash by Daruis Bashar

Napihovanje balonov, kot skrb za zdravje, se morda sliši smešno, vendar so dihalne vaje  izredno učinkovite. Zdravniki jih predlagajo bolnikom s slabo pljučno funkcijo za njihovo krepitev.

Pravilno napihovanje pa je drugačno od običajnega. Najprej globo vdihnete in pljuča čim bolj napolnite z zrakom, nato pa ga počasi in enakomerno pihate v balon. Hkrati poskušate izdihniti ves zrak iz sebe. Poudarek ni na hitrosti in količini zraka, raje se osredotočite na zaključek vdiha in izdiha.

Raven kisika v krvi si lahko izmerite s pametnimi urami. Pri nakupu naj vam pomagajo strokovnjaki, saj so ure zelo drage, a tudi uporabne.

Preberite še: Kako hormone uravnavati z jogo?  ali Kaj se zgodi, ko stojite na glavi?