11 prikritih razlogov, zakaj pridobivate na teži, čeprav počnete vse, kar menite, da je prav: Zato se redite in tako upočasnjujete metabolizem

11 prikritih razlogov, zakaj pridobivate na teži, čeprav počnete vse, kar menite, da je prav: Zato se redite in tako upočasnjujete metabolizem (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2023

Kaj lahko povzroči nepojasnjeno povečanje telesne teže? Obstajajo očitni razlogi za povečanje telesne teže, kot so velike porcije ali premalo gibanja. Toda ali obstajajo tudi drugi, manj očitni dejavniki, ki bi lahko povzročili nepojasnjeno povečanje telesne teže v daljšem časovnem obdobju? Preučimo nekatere skrite vzroke za povečanje telesne teže.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ali iz dneva v dan pridobivate na teži? Zdrava prehrana in redna telesna vadba sta dva pomembna dejavnika, ki lahko vplivata na vašo telesno težo. Poleg njiju je za pridobivanje telesne teže še veliko drugih možnih vzrokov. Morda ne veste, da obstaja veliko skritih dejavnikov, ki so lahko nekateri nepojasnjeni dejavniki za pridobivanje telesne teže. Tudi če si prizadevate shujšati, morate nadzorovati takšne dejavnike, ki lahko vplivajo na vaš proces hujšanja. Za učinkovito hujšanje je potrebnih več sprememb v življenjskem slogu. Tukaj je nekaj skritih dejavnikov, ki lahko prispevajo k nenamernemu pridobivanju telesne teže.

Če se številka na tehtnici kljub vašim prizadevanjem nenehno dviguje, niste sami. Pogovarjali smo se s strokovnjaki, ki so z nami delili nekaj zelo zahrbtnih razlogov, zaradi katerih pridobivate na teži, čeprav vse počnete pravilno.

Zakaj je torej tako težko shujšati in obdržati težo? Preberite, kateri so ti razlogi, da boste lahko premagali svoje težave pri hujšanju.

1. Podcenjujete velikost porcij

Velikost porcije ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže. Če želite shujšati, morate vedeti, koliko kalorij morate zaužiti na obrok. Tudi če se držite diete za hujšanje, vendar na obrok zaužijete več kalorij, kot je potrebno, morda ne boste shujšali. Zelo pozorni morate biti na število kalorij, ki jih zaužijete na obrok.

Profimedia

2. S pijačami zaužijete preveč kalorij

Eden glavnih razlogov za pridobivanje telesne teže je tudi ta, da nevede zaužijete preveč kalorij s pijačami. Soda, sok, vino, pivo, okusna kremna kava... Te priljubljene pijače, čeprav so prijetne, so polne praznih kalorij, ki zagotavljajo zelo malo hranilne vrednosti. Če se prehranjujete s kaloričnim primanjkljajem ali za ohranjanje telesne teže, vendar redno uživate te visokokalorične pijače, lahko izničite svoja prizadevanja za zmanjšanje telesne teže.

Tekoče kalorije iz gaziranih pijač, sokov in alkohola se lahko hitro seštejejo in prispevajo k povečanju telesne teže. Raje se držite vode ali pijač z nizko ali ničelno kalorično vrednostjo in prihranite kalorije za hrano z veliko hranilnimi snovmi.

3. Ne spite dovolj

Dovolj kakovostnega spanca je ključni vidik vsakega načrta za zdravo hujšanje. Poleg tega so raziskave pokazale, da lahko pomanjkanje spanja med dieto negativno vpliva na izgubo telesne teže in povzroči prenajedanje, saj poveča proizvodnjo grelina (hormona lakote).

Profimedia

Vaš spalni vzorec lahko vpliva tudi na številne dejavnike in procese v telesu. Če spite premalo ali preveč, lahko pridobite na telesni teži. Ustaljen spalni vzorec s 7-8 urami spanja vam lahko pomaga ohranjati zdravo telesno težo. Če spite premalo ali preveč, je bolj verjetno, da boste zaužili več kalorij, kot je potrebno.

4. Nagrajevanje po vadbi

Uživanje prave hrane po vadbi lahko telesu pomaga pri okrevanju in izgradnji mišic. Če pa se za "priboljšek" poslužujete piškotov v omari, lahko vadba postane neučinkovita in onemogoči vaše cilje glede hujšanja.

Na primer, pri teku na pet kilometrov lahko porabite 1465 kJ (350 kcal), nato pa se "nagradite" s čokolado.

Ključno je, da na hrano prenehate gledati kot na nagrado, temveč jo razumete kot gorivo za telo. Boljše kot je gorivo, boljša je vaša zmogljivost - zato namesto da razmišljate o tem, kaj si zaslužite pojesti, poskusite razmišljati o tem, kaj vaše telo potrebuje, da bo delovalo kar najbolje.

Profimedia

5. Izbira nezdrave hrane

Nezdrava hrana vsebuje veliko natrija, umetnih barvil, transmaščob in veliko ogljikovih hidratov. Čeprav je okusna, ogroža vaše zdravje zaradi prekomerne telesne teže, srčnih bolezni, sladkorne bolezni in raka. Skoraj vsakodnevno prehranjevanje zunaj ali uživanje predelane hrane je še en razlog za hitro pridobivanje telesne teže.

Rešitev:  vsaj pet dni na teden pripravljajte obroke doma. Zelenjavo lahko ob delavnikih sesekljate in jo shranite v vrečke z zadrgo. Izogibajte se tudi nakupu živil, ki vsebujejo veliko soli, enostavnih ogljikovih hidratov in predelanih živil v supermarketih. Kupujte pusto meso, kot so piščančje prsi, mleti puran in ribe. Uživajte večzrnat kruh, pšenične testenine in rezance, kvinojo, zeleno, brokoli, jajca, zelišča, cimet, črni poper, agrume, zeleno listnato zelenjavo, mandlje, ribje olje, tofu, oljčno olje, nemastno mleko, sojino mleko, lečo in temno čokolado.

6. Prekomerno uživanje alkohola

Alkohol je tudi eden od največjih povzročiteljev odvečne maščobe. Alkohol se v telesu razgradi v sladkorne molekule. Kadar ni telesne dejavnosti, se ta sladkor pretvori v maščobo, ki se shranjuje v različnih delih telesa. Zaradi prekomernega pitja se maščoba nalaga v jetrih, kar povzroča zamaščenost jeter.

Rešitev: Zmanjšajte uživanje alkohola. Izogibajte se druženju z ljudmi, ki redno pijejo, ali tistimi, ki spodbujajo prekomerno uživanje alkohola. Morda se sliši kruto, a zdravje mora biti vaša prednostna naloga. Seveda se lahko še naprej udeležujete zabav, vendar vnos alkohola ne sme presegati dveh pijač. Pijte počasi, da ne boste zaužili več.

7.  Prigrizki pozno v noč

Ko pozno ponoči ne spite, se želja po hrani pojavi po 2-3 urah. Namesto da bi se odločili za zdrav prigrizek, si privoščite sladoled ali veliko vrečko krompirjevih ploščic. Visoka vsebnost sladkorja, natrija in transmaščob zadržuje vodo in se shranjuje kot maščoba.

Rešitev: spite 2-3 ure po večerji. Kmalu po večerji si umijte zobe. Kako to pomaga? No, večina ljudi se po čiščenju zob izogiba hrani. Poleg tega se vam zdi, da ste preveč leni, da bi si ponovno umivali zobe, in to bi moral biti zadosten razlog, da se izogibate hrani!

8. Vaša prehrana je preveč omejujoča

Številne študije so pokazale, da restriktivne diete na koncu ovirajo izgubo telesne teže in namesto tega prispevajo k njenemu povečanju.

Ko se odločite za zelo restriktivno dieto, vaše telo morda ne bo zmoglo opustiti diete. Na primer, posamezniki, ki preidejo z diete z zelo nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov na običajno uravnoteženo prehrano, lahko takoj pridobijo precejšnjo količino teže. Za trajnostno izgubo telesne teže je bolje, če se prehranjujete počasi, enakomerno in uravnoteženo.

9. Ne uživate dovolj vlaknin

Vlaknine so bistveno hranilo za zdravo hujšanje. V eni od raziskav je bilo na primer ugotovljeno, da lahko vnos vlaknin spodbuja izgubo telesne teže in upoštevanje diete pri odraslih s prekomerno telesno težo in debelostjo.

Poleg tega, da vlaknine pomagajo pri občutku sitosti, upočasnjujejo proces prebave in pomagajo preprečevati naraščanje sladkorja v krvi. Tako lahko bolje uravnavate odziv inzulina in krvnega sladkorja na hrano.

Profimedia

10. Izpuščate obroke

Morda se vam zdi, da si delate uslugo, če preskočite zajtrk, kosilo ali večerjo, vendar lahko odlaganje lakote povzroči prenajedanje in povečanje telesne teže.

Izpuščanje obrokov lahko vodi v poznejše prenajedanje, poleg tega pa lahko upočasni vaš metabolizem. Prav tako obstaja večja verjetnost, da se boste pri naslednjem obroku prenajedli zaradi prevelike lakote, ki jo verjetno doživljate.

11. Ste pod stresom

Visoka raven stresa lahko sproži sproščanje kortizola (stresnega hormona), ki lahko poveča apetit in povzroči prenajedanje. Poiščite metodo za zmanjševanje stresa, ki vam ustreza, ali pa ocenite področja stresa, ki jih lahko odstranite ali zmanjšate.

Profimedia

Se v zadnjem času počutite stresno in preobremenjeno? Morda je čas, da naredite korak nazaj in preizkusite nekaj sprostitvenih tehnik.

Kar zadeva vašo telesno težo, lahko stresni hormoni spodbujajo željo po hranilno bogati hrani, ki aktivira možganske sisteme nagrajevanja in zmanjšuje odzive na stres. Povišane ravni stresnega hormona kortizola so povezane tudi z odvečno maščobo okoli trebuha, ki je dejavnik tveganja za bolezni srca in sladkorno bolezen.

Preberite še:
Te grozne navade imajo samo visoko inteligentni ljudje
Priporočamo tudi:
3 triki za učinkovito spomladansko čiščenje omare (ja, morate se ga lotiti!)