Dodajte samo eno živilo v prehrano in stavite na spremembe: S tem preprostim živilom se boste znebili odvečne teže in ohranili zdravje

Dodajte samo eno živilo v prehrano in stavite na spremembe: S tem preprostim živilom se boste znebili odvečne teže in ohranili zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2023

Ali grški jogurt res predstavlja vrhunec zdrave prehrane, kot trdijo mnogi? Grški jogurt se nenehno uporablja za pripravo bolj zdravih jedi. Vendar smo se morali vprašati, ali je jogurt res tako zdrav? In kaj se zgodi z vašim telesom, če redno uživate grški jogurt?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Če ste ljubitelji mlečnih izdelkov, vendar svojih zdravih jutranjih skled ne pripravljate z grškim jogurtom, je čas, da začnete. Grški jogurt ni le kremast in vsestransko uporaben, ampak je tudi zelo dober za vas - in to iz več razlogov. Mlečni izdelki so vsak dan na jedilniku mnogih ljudi, nutricionisti pa pravijo, da bi morali vsi, ki se med dieto spopadate z odvečno težo, raje izbrati grški jogurt. To probiotično živilo je po novih raziskavah lahko rešitev za problem odvečne visceralne maščobe. Ta vrsta maščobe se namreč zbira v trebušni votlini in prekriva notranje organe. Prinaša tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in raka.

Nov pregled študij o vplivu grškega jogurta na hujšanje kaže, da vpliva na topljenje teh maščobnih oblog, znižuje skupno raven maščobe v krvi in ​​znižuje indeks telesne mase. Poleg tega probiotik olajša prebavo in krepi imunski sistem. Zanj je značilna visoka vsebnost beljakovin ter nizka vsebnost maščob in sladkorja.

Seveda je pomembno preveriti, ali je narejeno iz polnomastnega ali posnetega mleka, saj je od tega neposredno odvisno število kalorij, ki jih prinaša.

Ker je iz njega odvzete več tekočine kot iz navadnega jogurta, je njegov okus nekoliko bolj izrazit. Zato je odličen kot dodatek k slanim jedem. Gurmani lahko z njim nadomestijo kislo smetano ali zgostijo omako namesto dodajanja moke, s sladkimi dodatki pa jo zlahka spremenimo v sladico. Dodajte mu malo medu in sadja in dobili ste odličen probiotični bonbon ali pa ga uporabite kot dodatek smutijem, da povečate njihovo beljakovinsko vrednost.

Razlogi, zakaj je grški jogurt odličen za hujšanje

Ali ste vedeli, da vam lahko grški jogurt pomaga hitreje shujšati? To je res! Vsakodnevno uživanje grškega jogurta je lahko odličen način za zmanjšanje apetita in vnetij ter krepitev zdravja.

Poleg tega je grški jogurt zelo okusen in kremast. Grški jogurt je vaš rešitelj, če imate radi hladne sladice, kot so sladoledi in druge kremne sladice. Uživate lahko v zdravi beljakovinski ploščici ali granoli iz grškega jogurta in ne skrbite za skoke inzulina ali bombardiranje s kalorijami.

1. Grški jogurt vsebuje veliko beljakovin 

Grški jogurt vsebuje več beljakovin kot navadni jogurt, ne glede na to, ali ga jeste za prigrizek ali kot glavni obrok. Dokazano je, da izboljšujejo nadzor nad apetitom, nasičenost in vas napolnijo z energijo. Beljakovine podpirajo različne funkcije v telesu, od mišične mase do ustvarjanja protiteles in encimov, ki se borijo proti boleznim. Beljakovine so tudi eno od nujnih makrohranil, potrebnih za presnovo, rast in druge funkcije v telesu, ki jih potrebujemo v večjih količinah. Z grškim jogurtom, polnim beljakovin, potešite lakoto, se dlje časa počutite siti, zmanjšajte prenajedanje in svojemu telesu zagotovite dobra, čista hranila.

2. Grški jogurt vsebuje malo ogljikovih hidratov

Ogljikovi hidrati so sladkorji in škrob, pogosto iz preveč predelane hrane, ki jih telo uporablja kot vir energije. Grški jogurt je odlično živilo, ki ga lahko uvedete, če jih poskušate ohraniti na nižji ravni in iščete živilo z veliko energije, po katerem se boste počutili zdravo in polno. Grški jogurt vsebuje skoraj polovico manj ogljikovih hidratov v primerjavi z navadnim jogurtom (5-8 g v primerjavi s 13-17 g na porcijo).

PRIPOROČILO: Izogibajte se nakupu grškega jogurta s konzervansi in aromatiziranimi različicami originalne nearomatizirane različice. Namesto tega mu doma dodajte svoje dobrote - semena chia, bučna semena, zamrznjene jagode, sveže sadje, laneno seme, cimet, stevijo, med, granolo itd.

Profimedia
3. Grški jogurt pomaga pri vnetjih

Veliko ljudi meni, da so mlečni izdelki pozitivno povezani z vnetnimi odzivi ali procesi, vendar to ne velja za grški jogurt. Raziskave so dokazale, da grški jogurt, ki vsebuje probiotične seve Lactobacillus, dejansko spodbuja oblikovanje želenega protivnetnega okolja v krvnem sistemu. Učinki probiotikov so lahko posledica delovanja telesa proti potencialno patogeni/protivnetni endogeni mikrobioti v prebavnem sistemu. Zdrav trebuh pomeni zdravo telo na več načinov.

4. Grški jogurt pomaga pri zdravih gibih črevesja

Dokazano je, da je grški jogurt izjemno koristen pri lajšanju prebavnih in črevesnih težav ter se lahko uporablja kot koristno in varno orodje za obvladovanje črevesnih težav. Ste imeli kdaj zaprtje ali pomanjkanje izločanja po jemanju antibiotikov? Kadar vam zdravnik svetuje, da morate jemati takšna zdravila, poskrbite, da povečate uživanje probiotikov/grškega jogurta, da boste lahko občutili olajšanje in namesto tega doživeli druge negativne stranske učinke!

5. Grški jogurt vsebuje veliko kalcija

Skrivnost je razkrita - grški jogurt ima eno najvišjih koncentracij vsrkljivega kalcija na porcijo! Ena porcija grškega jogurta zagotavlja skoraj 20 % priporočene dnevne količine kalcija. Kalcij je bistveno hranilo, ki ga potrebujemo v celotnem življenjskem ciklu, in čeprav morda mislimo, da ga dobimo dovolj ... ni tako. Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da ga zaužijemo premalo. Vaše telo namreč potrebuje kalcij za gibanje mišic, prevajanje krvi po celotnem telesu, sposobnost živcev, da komunicirajo med seboj, pa vse do sproščanja hormonov in encimov pri skoraj vseh funkcijah v telesu.

6. Nizka vrednost glikemičnega indeksa

Uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom (GI) bo zagotovilo, da bo raven sladkorja v krvi ves dan stabilna, namesto da bi po obroku poskočila ali padla kot pri živilih z višjim GI.

Živila z nizkim glikemičnim indeksom so pri hujšanju ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko dodate svoji prehrani. Počasnejša prebava živil z nizkim GI pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, zmanjšuje željo po hrani, spodbuja proizvodnjo hormonov in celo vodi k bolj zdravemu srcu. Eno takšnih živil je tudi grški jogurt.

Profimedia

Glede na vse to obstaja veliko razlogov, zakaj je vključitev polnomastnega grškega jogurta v vsakodnevno prehrano koristna za tiste, ki želijo hitro shujšati! Od pomoči pri zmanjševanju vnetij v telesu do spodbujanja zdravega gibanja črevesja in izboljšanja moči imunskega sistema - ni mogoče zanikati, kako močno je to preprosto, a okusno živilo!

Ko boste naslednjič iskali nekaj hranljivega in hkrati okusnega, posezite po polnomastnem navadnem grškem jogurtu, da boste imeli kar največ koristi za zdravje!

Preberite še:
Ta živila uživajte, kadar ste napihnjeni
Priporočamo tudi:
Postiljate svojo posteljo ali ne? Poglejte, kaj je bolje za zdravje