Vam lahko ta preprosta navada, ki jo počnete vsak dan, pomaga shujšati?

31. 3. 2024
Deli
Vam lahko ta preprosta navada, ki jo počnete vsak dan, pomaga shujšati? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se odločili, da končno ukrepate glede maščobnih oblog in dodatnih kilogramov, ki se vam smejijo s tehtnice? Potem v nadaljevanju nujno preverite, ali bi bilo dobro vključiti tudi to navado. 

Hujšanje velikokrat jemljemo s premalo resnosti in odgovornosti. Bomo pač izgubili kakšen kilogram s tem, ko bomo manj ali drugače jedli in odšli na kakšen sprehod, kajne? Pa ni čisto tako. Morda ste že sami opazili, da hitre rešitve s strogimi dietami ne prinesejo dolgoročnih rezultatov, ampak vso težo, ki jo izgubite, pridobite nazaj in še kakšen kilogram zraven. Zato je vredno pred pričetkom procesa hujšanja čas vložiti v raziskovanje in posvet z zdravnikom ali trenerjem in prehranskim strokovnjakom. Poglejmo tudi, ali vam lahko na poti do cilja pomaga ta preprosta navada. 

Vam lahko pitje vode pomaga shujšati?

Slišali ste že, da je posebno med hujšanjem pa tudi v splošnem priporočljivo sladke pijače zamenjati z vodo, saj se tako odrečemo lepemu delu sladkorja, ki bi ga drugače vnesli v telo in povzročili vnetja. Hidrirano telo lahko normalno deluje in nas podpira pri vsem, kar počnemo čez dan. Pa vseeno, je pitje vode tako učinkovito, da bi lahko pomagalo tudi pri hujšanju? 

V raziskavi, ki je potekala med leti 2015 in 2016 so udeleženci povedali, da so med hujšanjem pili veliko vode, ker so verjeli, da jim to lahko pomaga do vitke postave. Druge raziskave pitje vode povezujejo s hujšanjem, vendar za to žal še ni dovolj dokazov. A vseeno poglejmo, pri čem lahko hidracija pomaga. 

Ali pitje vode pomaga kuriti kalorije?

Voda je zelo pomembna pri delovanju simpatičnega sistema, od katerega je odvisen utrip in metabolizem. Zato pitje vode lahko pospeši metabolizem in tudi koliko energije oz. kalorij pokurite čez dan. V raziskavi iz leta 2023 so raziskovalci potrdili, da so udeleženci, ki so po vsakem obroku spili 200 do 250 ml vode izgubili več teže kot skupina, ki tega ni počela. Drži tudi, da boste zaužili manj kalorij, če z vodo zamenjate sladke in alkoholne pijače. 

Preverite še: 

V povezavi s tem so nekateri prepričani, da pitje vode pred obrokom zmanjša apetit in povzroči, da pojeste manj ter na dolgi rok hujšate. Raziskava iz leta 2018 je to potrdila, a le pri ljudeh, ki so imeli za svojo višino priporočljivo telesno težo. Pri njih se je lakota zares zmanjšala, če so pred obrokom spili kozarec vode. Kakšen učinek bi to imelo na ljudi s prekomerno težo, ni znano. Pitje vode pa lahko pri vsakomur spodbudi razgrajevanje maščob, ne da bi se pri tem povišal krvni sladkor, kar lahko pomaga pri hujšanju. A kot rečeno prej, tudi tu bo potrebnih več raziskav, preden bomo lahko z gotovostjo rekli, kaj velja. 

Imamo torej odgovor na vprašanje, "koliko vode naj spijem, če želim shujšati?"

Kot ste že razbrali, je vprašanje nesmiselno in raziskave tega odgovora ne ponujajo. Pravzaprav ni potrjena niti povezava med pitjem vode in hujšanjem. Je pa v vsakem primeru priporočljivo, ne glede na to ali hujšate, da vsak dan spijete dovolj vode in si zagotovite kar najboljše delovanje telesa in vseh procesov, ki potekajo v njem. Opazili boste npr., da se zjutraj lažje prebudite, če najprej spijete kozarec vode in šele potem skodelico kave, da je vaša koža sijoča in polna, da ste brez težav kos fizičnim opravilom, lažje razmišljate ... 

Zato ja, pitje vode je pomembno, za hujšanje pa boste morali uskladiti tako prehrano kot gibanje in razčistiti tudi čustva in misli v vaši glavi. 

Vir: Healthline

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ