Preprosta in okusna juha, ki topi maščobe in spodbuja zdravo hujšanje: Ta zaveznica za izgubo teže je enostavna za pripravo, recept pa si obvezno zapišite!

17. 1. 2023
Deli
Preprosta in okusna juha, ki topi maščobe in spodbuja zdravo hujšanje: Ta zaveznica za izgubo teže je enostavna za pripravo, recept pa si obvezno zapišite! (foto: Profimedia)
Profimedia

Z juho lahko preprosto začnete večhodni obrok ali pa v kombinaciji s solato in kaljenim kruhom pripravite preprosto kosilo ali večerjo. In ni boljše - ali lažje - juhe od tega recepta za čebulno juho.

Klasično francosko čebulno juho ste verjetno že jedli v restavraciji ali kavarni, vendar je za vsakdanjo juho lahko preveč bogata. S to različico lahko uživate v domači, zdravi francoski čebulni juhi, kadarkoli se vam zahoče.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Če ste iskali naravne načine, kako se znebiti nekaj kilogramov, se vaše iskanje konča tukaj. Rešitev je v vaši kuhinji - to je čebula! Čebula za hujšanje? Da, prav ste slišali! Čebula vsebuje kvercetin (flavonoid), ki obetavno pospešuje presnovo in preprečuje kopičenje maščob. Ste vedeli, da je francoska čebulna juha pravzaprav zelo hranljiva izbira?

Sezona juh še zdaleč ni končana, nasprotno, šele dobro se je začela. Poleg tega, da nas pozimi ogrejejo, so juhe pogosto odlični zavezniki za hujšanje. Juhe so odlične za postavo, vsebujejo tudi veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki so nujni za pravilno delovanje telesa. 

Čeprav odličnih in okusnih receptov ne manjka, obstaja eden, ki je razmeroma enostaven za pripravo, predvsem pa zelo varčen in bo zagotovo navdušil vaše brbončice, hkrati pa vam bo pomagal shujšati. 

Čebulna juha: zaveznica za hujšanje?

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da ima ta okusna juha res dolgo zgodovino. Strokovnjaki se strinjajo, da so čebulno juho pripravljali in jedli že v starih rimskih časih! Toda počakajte, zakaj čebulna juha danes velja za francosko klasiko? Zato, ker je bila sodobna različica čebulne juhe, pogosto imenovana francoska čebulna juha, predstavljena v 18. stoletju v Parizu v Franciji.

Govorimo torej o čebulni juhi, veliki klasiki francoske gastronomije. Njen recept je preprost in temelji na dveh ključnih sestavinah: čebuli in vodi. Če juhi ne dodate gore naribanega sira, je ta juha precej nizkokalorična, vsebuje zgolj 96 kJ (23 Kcal) na 100 gramov, čebula pa ima lastnosti za kurjenje maščob, ki vam bodo pomagale izgubiti tiste dodatne kilograme, ki vas morda motijo.

Kot trdijo strokovnjaki, vas lahko ta zelenjava poživi, hkrati pa olajša prebavo, saj spodbuja delovanje prebavnega sistema. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je čebula znana tudi po tem, da prispeva k pravilnemu delovanju srca in ožilja ter omejuje dvig ravni sladkorja v krvi. Edina težava, če jo res lahko štejemo za takšno, je njen precej močan okus, zaradi katerega ne boste imeli nujno zelo dobrega zadaha.

Profimedia

5 zdravstvenih prednosti francoske čebulne juhe

Čeprav je čebula največkrat sekundarna sestavina v vsakem receptu, je zaradi svojega značilnega sladkega in pikantnega okusa v vsaki jedi zelo dobrodošla.

Ker je čebula glavna sestavina recepta za francosko čebulno juho, ima pomembnejšo vlogo ne le zaradi svojega okusa, temveč tudi zaradi svojih koristi za zdravje. To so nekatere od njih:

1. Čebula je odličen antioksidant

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C in kvercetina, pigmenta zelenjave in sadja, znanega kot flavonoid, ima veliko antioksidativno delovanje. To pomeni, da ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

2. Lahko ima diuretični učinek 

Zdrava francoska čebulna juha je bogata z minerali, zlasti kalijem, ki pomaga preprečevati zastajanje tekočine, edeme in visok krvni tlak.

Francoska čebulna juha zagotavlja tudi minerale, kot so fosfor, magnezij, železo in selen, z zelo nizko vsebnostjo natrija.

Profimedia

3. Velik zaveznik za zdravje prebavil 

Kuhana rumena in bela čebula sta lahka in lahko prebavljiva hrana. Poleg tega ima prebiotične lastnosti, ki pomagajo pri rasti prijaznih bakterij v črevesju, ki preprečujejo razmnoževanje patogenih mikroorganizmov.

4. Antibakterijske lastnosti

Glavna sestavina francoske čebulne juhe se že dolgo uporablja kot antibiotik zaradi svojih antibakterijskih lastnosti, ki jih je priznala znanost, v kateri so odkrili, da se bori proti patogenim bakterijam, kot je E. Coli.

5. Preprečevanje raka

Nekatere študije kažejo, da je pri ljudeh, ki redno uživajo živila, kot so čebula in ostali člani družine Allium, vključno s česnom in porom, manjša verjetnost, da zbolijo za rakom na želodcu. Ta živila lahko uživamo v obliki juh, sokov in surova v solatah.

Odkrijte recept za detox čebulno juho

Za to francosko čebulno juho uporabite le nekaj sestavin. Čebula je presenetljivo močna majhna zelenjava. Polna je antioksidantov, ki lahko zmanjšajo vnetja in celo pomagajo v boju proti raku. Raziskave so pokazale obratno povezavo med pogostim uživanjem čebule in česna ter tveganjem za več pogostih vrst raka, vključno z rakom požiralnika, debelega črevesa in dojk.

Sestavine:
  • 6 velikih čebul
  • 1 kocka piščančje ali lahke zelenjavne zaloge
  • 1,5 litra vode
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici moke
  • 2 vejice timijana
Profimedia
Priprava:

Čebulo narežite na tanke trakove, jo prepražite na oljčnem olju in ko se obarva, dodajte moko. Nato dodajte vodo, timijan in juho ter začinite. Pustite kuhati 20 minut. Lahko dodate malo naribanega sira.

Preberite še:

V novem letu ne pozabite na TO osebo! (ni lahko, a vredno si je vzeti čas zanjo ...)

Priporočamo tudi:

TO se zgodi, če vsak dan uživate SIR

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"