Se želite znebiti napihnjenosti in hrepenite po ravnem trebuhu? To je živilo, ki ga je vredno preizkusiti!

Se želite znebiti napihnjenosti in hrepenite po ravnem trebuhu? To je živilo, ki ga je vredno preizkusiti! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2023

Če spremljate trende na področju zdravja in hujšanja, ste verjetno že slišali za kefir. Tako kot pred tem kombucho so tudi kefir pohvalili številni nutricionisti in zdravstveni strokovnjaki zaradi njegove hranilne vrednosti in pozitivnih učinkov na zdravje črevesja in prebavo. Strokovnjaki menijo, da je to hrana, ki jo je treba pojesti za zajtrk, da bo vaš trebuh ostal raven do konca dneva.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Se soočate z odvečnimi kilogrami? Znameniti "mali trebušček" je res pogosto vir kompleksov za mnoge ljudi, ki se ga nato na vsak način poskušajo znebiti. Težava? Trebušne maščobe se ni najlažje znebiti in kljub vsem naporom, da bi jo stopili, rezultati niso vedno vidni. Namesto da nasedate in včasih uporabljate neljube metode, je bolje začeti na začetku z nekaj spremembami v prehrani, ki vam ne bodo škodovale, lahko pa prinesejo spremembe. Hujšanje se začne pri prehrani, nekatera živila pa vam lahko pomembno pomagajo pri doseganju ciljev.

Če torej iščete zdrav način za zmanjšanje telesne teže, razmislite o dodajanju skodelice ali dveh kefirja v svojo prehrano. Kefir je z beljakovinami bogato živilo, ki pospešuje presnovo in ohranja občutek sitosti, kar zmanjšuje željo po prenajedanju. Uživanje kefirja ob jutranjem obroku je odličen način, da zadostite dnevnim potrebam po eni porciji mlečnih izdelkov in shujšate.

Kaj jesti za zajtrk, da se znebimo napihnjenosti in zagotovimo raven trebuh?

Za raven trebuh številni strokovnjaki za prehrano priporočajo, da dan za zajtrk začnete s polnomastnim navadnim jogurtom. Ta bi zaradi vsebnosti vlaknin in probiotikov, ki so bistveni za ravnovesje črevesne flore, prispeval k boljši prebavi hrane, ki jo zaužijemo čez dan. "Številne študije so pokazale, da prehrana, bogata s probiotičnimi živili, kot je jogurt, poveča raznolikost mikrobioma in zmanjša vnetja v trebuhu," v kolumnah revije Vogue pojasnjuje farmacevtka in nutricionistka Paula Martín Clares.

Uživanje jogurta zjutraj bi pomagalo tudi omejiti napihnjenost trebuha, ki pogosto povzroči napihnjenost želodca in občutek nelagodja. Najboljši mlečni izdelek za raven trebuh je kefir, ki je eno najboljših probiotičnih živil, ki jih lahko uživamo, pomagal nam bo uravnovesiti črevesno floro, tudi pri težki prebavi, driski in zaprtju, napihnjenosti in plinih. 

Kefir je eden od najbolj podcenjenih virov probiotikov, ki ga običajno zasenči njegov bližnji sorodnik jogurt. Toda čeprav kefir velja za jogurt za pitje, njegove koristi daleč presegajo koristi jogurta, ki ga lahko jemo z žlico. Kefir je narejen z mešanjem mleka z zrni kefirja, ki so mešanica bakterij in kvasovk, pri čemer nastane pijača, ki vsebuje do 30 sevov bakterij, ki zdravijo črevesje. "Dobre bakterije", ki ga sestavljajo, so zelo koristne za zdravje mikrobiote in jo naredijo odpornejšo proti patogenim mikroorganizmom. 

Profimedia

Uživanje kefirja lahko vpliva na uravnavanje presnove. To je posledica mineralov, vitaminov in probiotikov, ki so v njem prisotni. Pomaga pospeševati presnovo. Posledično se zmanjša prekomerno odlaganje maščob v telesu. Pomaga tudi pri odvajanju škodljivih kemikalij in toksinov iz telesa. Poleg tega lahko skupni učinki protivnetnih učinkov, hiperholesterolemije in probiotikov, ki se nahajajo v kefirju, povzročijo zdravo izgubo telesne teže. Z bogatim virom probiotikov lahko izboljša tudi zdravje prebavil. Zato vam lahko pomaga pri vzdrževanju zdravega prehranskega načrta.

Zdravstvene prednosti kefirja

Če želite shujšati in okrepiti zdravje črevesja, preverite nekaj razlogov za dodajanje kefirja v svojo prehrano. Kefir ob rednem uživanju ponuja naslednje:

  • Običajno vsebuje več kot 30 probiotikov in mikroorganizmov, ki so varni za uživanje in izboljšujejo mikrobiom črevesja za boljšo prebavo.
  • Dokazano je, da uživanje kefirja sčasoma izboljša laktozno intoleranco.
  • Dodajanje kefirja v prehrano je povezano z zniževanjem holesterola in uživanjem zdrave ravni sladkorja v krvi.
  • Kefir vsebuje kalcij, K2, B2, B12, beljakovine, fosfor in magnezij.

Kefir je zelo vsestransko živilo in se lahko uživa na več načinov. Poleg pitja ga lahko dodate žitom, kot je mleko, smoothijem ali solatnemu prelivu. Bodite ustvarjalni v kuhinji in uživajte, kako pikantni in trpki okusi kefirja dodajo globino vašim jedem in prigrizkom. Če vas motijo mlečni izdelki, lahko za podobne prehranske koristi uživate vodni kefir.

Strokovnjaki za prehrano in zdravstveni delavci trdijo, da lahko redno pitje kefirja izboljša zdravje v 2-4 tednih. Več zdravstvenih koristi kefirja vključuje izboljšanje zdravja srca, črevesja, ledvic, jeter in kože. Kefir ima tudi protirakave, protivnetne in protibakterijske učinke.

5 načinov, kako kefir podpira hujšanje

Ponujamo vam pet dobrih razlogov za dodajanje kefirja v vašo prehrano, ki niso le podpora zdravemu hujšanju. Tako kot fermentirana živila, kot sta kimči in kombucha, je tudi kefir bogat s hranilnimi snovmi in ima veliko koristi za telo.

Profimedia
1. Izboljša presnovno dejavnost

Kefir je povezan s povečano presnovno aktivnostjo, saj vsebuje vitamin K2, prehranski kalcij in probiotike. Ti trije koristni elementi pomagajo povečati presnovno aktivnost, zmanjšujejo maščobne celice ter pomagajo pri odvajanju odvečne teže in toksinov iz telesa. Ne pozabite, da črevesne bakterije vplivajo na telesno težo in presnovo, zato uživanje kefirja pomaga uravnavati telesne sisteme.

2. Zmanjšuje prebavne težave 

Stresno neuravnotežen prebavni sistem povzroča napihnjenost, napenjanje, vnetja, zaprtje in težave pri hujšanju. Uživanje kefirja vzpostavi ravnovesje črevesnega mikrobioma in prebavnega sistema ter tako zmanjša trdovratne težave. Kefir vsebuje probiotike, ki izboljšujejo prebavo, tranzitni čas za izločanje odpadkov in nadzorujejo lakoto.

3. Bogat vir beljakovin, ki preprečujejo lakoto

Prehrana, v kateri primanjkuje beljakovin, vlaknin in vitaminov, prispeva k prenajedanju in občutku lakote. Porcija mlečnega kefirja zagotavlja povprečno 418 kJ (100 Kcal) in 4 grame beljakovin. Z uživanjem kefirja boste lažje shujšali. Vendar bodite previdni, da ga ne spijete preveč, saj lahko povzroči nasprotni učinek. Če s kefirjem nadomestite živila z veliko sladkorja in maščob, se boste počutili bolj siti in manj lačni.

4. Vključuje konjugirano linolno kislino za kurjenje maščob

Če iščete način za razgradnjo maščob, uživajte kefir s to maščobno kislino. Raziskave in študije so pokazale povezavo med uživanjem te maščobne kisline in povečanjem specifičnih beljakovin in encimov v telesu, ki delujejo na maščobe. Kislina pospešuje presnovo, krči maščobne celice in sproži odmiranje maščobnih celic za izgubo telesne teže.

5. Vključuje kalcij, ki kuri maščobe

Uživanje kalcija v prehrani je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja kosti in zmanjševanje maščob. Poleg tega študije kažejo, da mlečni izdelki spodbujajo uravnavanje telesne teže. Prehranski kalcij v kefirju pomaga zavirati kalcitriol, ki v telesu sproži razgradnjo maščobnih celic. Poleg tega kalcij v prehrani pomaga pospešiti presnovo prek termogeneze in zmanjšuje maščobno tkivo.

Preberite še: 
TAKO dolgo ste po prehladu v resnici še kužni
Priporočamo tudi:
20 stvari, ki jih morate biti pripravljen sprejeti, če želite korenito spremeniti svoje življenje