Če ste se ob naslovu tega članka začudili, niste sami. Pri raziskovanju živil, ki pomagajo pri spanju, se vedno znova pojavlja ta rjavkasta in meglena moč. O tem malem sadežu je bilo opravljenih toliko znanstveno podprtih raziskav, da bi si ga morali nabrati vsi, ki želijo bolje spati. Njegove zdravstvene koristi so namreč številnejše, kot si morda mislite.
Čas je, da odpravimo stari mit o tem, da pozno zvečer ni dobro jesti. Če pred spanjem jeste zdrave prigrizke, zaradi nočnega prigrizka ne boste pridobili na telesni teži; pravzaprav lahko uživanje prave hrane pred spanjem pripomore k boljšemu in mirnejšemu spancu! Še posebej pa obstaja en prigrizek, ki ga je vredno dodati v svojo nočno rotacijo, da bi prenehali šteti ovčke: kivi.
Kivi je standardna sestavina sadne solate. Toda ali ima svoje mesto v skledi za sadje v vaši kuhinji? Kivi je poln vitamina C in ima močne antioksidativne lastnosti, ki krepijo delovanje imunskega sistema ter izboljšujejo zaščito in obnovo celic. Študije kažejo, da kivi, ki vsebuje veliko vlaknin in kalija, pomaga pri zdravju srca in dihal. Zaradi vseh teh prednosti ni presenetljivo, da se kivi pogosto znajde na seznamih "superživil", torej tistih živil, ki imajo najmočnejšo hranilno in zdravstveno zaščito.
Ta majhen zeleni (in kosmati) sadež vsebuje dvakrat več vitamina C kot pomaranče, ima nizek glikemični indeks, bogat je s kalijem in magnezijem, vlakninami in tudi z različnimi minerali in vitamini (zlasti A in K). Idealen je za nevtralizacijo majhnih želja, zaveznik dobre prebave (zaradi aktinidina), odličen je za krepitev imunskega sistema in ... nas poživlja. In kot nas opozarjajo strokovnjaki, je kivi "učinkovit v boju proti okužbam, vključno z okužbami dihal, pri preganjanju utrujenosti in v boju proti staranju". A to še ni vse!
Kivi, nepričakovani zaveznik za boljši spanec?
Čeprav je kivi postal moderno živilo za zajtrk, se je izkazal tudi za dragocenega pomočnika ljudi, ki trpijo za motnjami spanja. Glede na študijo, ki jo je leta 2011 izvedla Univerza v Tajpeju in je bila objavljena v reviji Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, je uživanje dveh kivijev eno uro pred spanjem štiri tedne ugodno vplivalo na kakovost spanja udeležencev (približno 20).
Po podatkih raziskovalcev se je čas, potreben za zaspanje, v povprečju skrajšal za tretjino, pogostost nočnega zbujanja testnih oseb se je zmanjšala za skoraj 30 %, zaznana kakovost spanja pa se je izboljšala za več kot 40 %.
Kaj je razlog za to? Kivi vsebuje veliko antioksidantov in serotonina - iz slednjega nastaja melatonin, tako imenovani hormon spanja. Ta kombinacija pozitivno vpliva na naš spanec in nam pomaga hitreje zaspati.
Morda se sliši nenavadno, da lahko to drobno tropsko sadje pripomore k boljšemu spancu, vendar res lahko deluje! Tukaj je opisano, kako:
Kivi naravno vsebuje serotonin, nevrotransmiter, katerega nizka raven lahko negativno vpliva na kakovost spanja. V neki študiji so ljudje, ki so štiri tedne eno uro pred spanjem pojedli dva kivija, zabeležili daljši skupni čas spanja in večjo učinkovitost spanja," pojasnjujejo strokovnjaki.
To pa ni edini način, kako lahko uživanje kivija pripomore k boljšemu spancu. Strokovnjaki omenjajo, da ima kivi še eno prednost - visoko vsebnost vlaknin. Ker kivi naravno vsebuje vlaknine, lahko njegovo uživanje spodbuja tudi občutek sitosti, kar vam pomaga spati celo noč brez občutka lakote.
Medtem ko lahko zaradi uživanja nekaterih najslabših živil pred spanjem, kot so tista, ki lahko povzročijo refluks kisline, ponoči premetavate in se obračate, je lahko uživanje pravih živil pred spanjem (kot je kivi) dejansko koristno za vas.
Če želite nocoj bolje spati, se odpravite v trgovino in si privoščite nekaj kivijev. Lahko ga pojeste samostojno, ga narežete na rezine in ga kombinirate z jogurtom ali celo dodate v nočni smoothie! Ko govorimo o sadju, se morate seznaniti še s temi presenetljivimi stranskimi učinki nejedenja sadja, pravijo dietetiki.
Ostale prednosti kivija za zdravje:
Zaradi impresivnih zdravstvenih koristi kivija in vseh načinov, na katere ga je mogoče dodati receptom, je kivi brez dvoma superživilo z veliko hranil in eno najbolj zdravih živil, ki jih lahko jeste vsak dan.
To so največje prednosti uživanja kivija:
Kivi je poln vitaminov C in E, ki krepita imunsko odpornost
To superživilo ima sladek, osvežujoč in rahlo pikanten okus ter je odličen vir vitamina C. V eni skodelici kivija boste dobili več kot 250 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. V kiviju je tudi veliko vitamina E. Tako vitamina C kot E sta ključna za ohranjanje zdravega imunskega sistema, saj sta močna antioksidanta, ki pomagata v boju proti prostim radikalom v telesu, ki povzročajo bolezni.
Kivi je poln vlaknin za zdravo prebavo
Kivi lahko poskrbi tudi za zdravje vašega črevesja, saj je poln vlaknin in encimov, ki pomagajo pri prebavi. Kivi vsebuje tako topne kot netopne vlaknine, ki zmanjšujejo holesterol in spodbujajo redno prebavo. Je tudi prebiotično živilo, zlasti za bakterije iz družine laktobacilov. Prebiotiki so vrsta vlaknin, ki delujejo kot hrana za zdrave bakterije v našem črevesnem mikrobiomu in jim pomagajo pri razvoju. Poleg tega kivi vsebuje veliko aktinidina, encima, ki telesu pomaga prebavljati različne vrste beljakovin, vključno s tistimi, ki jih najdemo v mesu, glutenu, oreščkih in stročnicah. Zato je odličen prigrizek po večerji, sladica ali digestiv, če želite.
Kivi vsebuje močne rastlinske spojine
Tudi kivi je poln rastlinskih spojin, ki zaradi bogate vsebnosti antioksidantov resnično odlikujejo živila rastlinskega izvora, ko gre za prehrano. Kivi je bogat z antioksidanti, ki pomagajo zmanjševati vnetja v telesu. Še posebej veliko je rastlinskih spojin iz skupine karotenoidov, zlasti luteina in zeaksantina. Ugotovljeno je bilo, da ti spojini krepita zdravje oči, možganov, srca, jeter in kože ter pomagata preprečevati bolezni, povezane s staranjem.
Kivi vsebuje vitamin K, ki podpira normalno strjevanje krvi
Kivi, ki je bogat z vitaminom K, lahko pomaga vzdrževati zdravo strjevanje krvi v telesu. Čeprav je lahko preveč strjevanja krvi po telesu nevarno, je redno delujoče strjevanje nujno za okrevanje telesa po poškodbi. Poleg tega vitamin K pomaga ohranjati in razvijati zdrave kosti.
Kivi vsebuje veliko mineralov kalija in bakra
V kiviju lahko najdete zdrave odmerke kalija in bakra. Kalij je pomemben elektrolit v telesu, ki nam pomaga vzdrževati zdravo ravnovesje tekočin. Tekočinsko ravnovesje pomeni, da je v naših celicah normalna raven tekočine in da je naš krvni tlak uravnan. Baker pomaga tudi pri ohranjanju zdravih kosti in živcev ter skupaj z železom tvori rdeče krvničke v telesu.
Kivi pripomore k zdravju srca
Kombinacija pozitivnega učinka topnih vlaknin kivija na raven holesterola v kombinaciji s kalijem, ki uravnava tekočine, naredi to pikantno tropsko sadje odlično hrano za zdravje srca. Poleg tega je ena od raziskav pokazala, da so udeleženci z uživanjem treh kivijev na dan zabeležili nižji sistolični in diastolični krvni tlak v primerjavi z uživanjem enega jabolka na dan, čeprav je bila majhna. Morda je čas, da stari rek o jabolku na dan spremenimo v kivi na dan!
Kivi za hujšanje
Ker ima kivi relativno malo kalorij (približno 184 kJ (44 kcal) in vsebuje nekaj vlaknin, je odlično živilo, če želite izgubiti odvečne kilograme. Kivi lahko pojeste, če ste razpoloženi za nekaj sladkega, vendar se ne želite obremenjevati z nezdravo hrano, kot so piškoti, sladoled ali torta.
Preberite še:
Če ste v razmerju s tem znamenjem, vas čaka ognjen boj
Priporočamo tudi:
TO so neobičajni simptomi, ki nakazujejo na rakava obolenja
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?