Če želite shujšati, se jima izogibajte: 2 jedi, ki veljata za zdravi, a sta pravi kalorični bombi

8. 6. 2024
Deli
Nekatera živila, ki so sicer zdrava izbira, lahko zavirajo uspešno hujšanje. (foto: Instagram @cambriajoy (Posnetek zaslona))
Instagram @cambriajoy (Posnetek zaslona)

Poletje je tako rekoč pred vrati in mnogo ljudi si želi izgubiti kakšen odvečen kilogram.   

Uspešno hujšanje je sicer odvisno od vsakega posameznika posebej, toda poleg vadbe, ima večjo vlogo tudi prehrana. Čeprav hrano v splošnem pogosto delimo na zdravo in nezdravo, tudi tega pravila ne gre posploševati.  

Ne spreglejte:

Vsa hrana, ki velja za zdravo ni dobra izbira, če želite shujšati  

Tudi hrana, ki slovi in se oglašuje kot zdrava, ni vedno primerna izbira, če želite shujšati. Nutricionistka Guna Bilande ima glede tega svoje mnenje: »Pogosto napačno prepričanje je, da so vsa zdrava živila dobra za hujšanje,« pravi in dodaja: »Čeprav takšna živila ponujajo pomembne prehranske koristi, lahko njihova visoka vsebnost kalorij včasih deluje v nasprotju z vašimi cilji glede izgube teže«.    

Poudarja še, da lahko nekatera živila preprečijo izgubo telesne teže in čeprav sama po sebi niso nezdrava, morda niso najboljša izbira za tiste, ki želijo shujšati. Čeprav so nekatera živila polna bistvenih hranil, lahko uživanje velikih količin povzroči neželeno povečanje telesne teže ali zaustavi napredek pri hujšanju.  

Vrsti živil, ki lahko zaustavita napredek pri hujšanju

1. Granola

Granola se pogosto opredeljuje kot zdrava hrana, polna celih zrn, oreščkov in semen. Toda ob tem je potrebno poudariti, da so lahko granole kupljene v trgovini polne dodanih sladkorjev in maščob, zaradi česar je izdelek visoko kaloričen.  

»Granola je lahko skrita kalorična bomba. Vedno preverite nalepke glede vsebnosti sladkorja in velikosti porcij,« pravi Bilandova in priporoča, da si večkrat pripravite granolo kar doma, saj lahko na tak način sami nadzorujete kakšne sestavine boste vključili vanjo.    

2. Smoothiji  

Smoothiji so med drugim lahko prvovrsten način za uživanje sadja, zelenjave in drugih hranil. Po drugi strani pa so lahko pogosto visoko kalorični, še zlasti, če so narejeni iz sadja z visoko vsebnostjo sladkorja, polnomastnih mlečnih izdelkov in dodanih sladil.  

»Smoothiji zlahka postanejo kalorične pasti,« opozarja nutricionistka. Pri tem pa še dodaja, da za pripravo smoothijev uporabite sadje, ki ima nizko vrednost sladkorja in bodite previdni pri dodajanju količine visoko kaloričnih sestavin, kot je maslo iz različnih oreščkov.  

Za konec nutricionistka še svetuje, da je zdrava prehrana uravnoteženost in zmernost. Vsa omenjena živila lahko vključite v svojo prehrano in to je tudi priporočljivo, toda pazite na njihovo kalorično vrednost in temu primerno prilagodite porcije. 

Vir: index.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič