Kako premagati hrepenenja po hrani? 5 učinkovitih trikov, s katerimi boste pregnali volčjo lakoto in shujšali

Kako premagati hrepenenja po hrani? 5 učinkovitih trikov, s katerimi boste pregnali volčjo lakoto in shujšali (foto: Instagram) Instagram
5. 8. 2022

Nezavedno grizljanje, morda celo grizljanje iz dolgočasja in nepotešenosti zagotovo ni najbolj prijazno do naše vitke postave in vitkega pasu. Pa se je temu moč upreti? Zagotovo, kako vam lahko uspe, preverite v spodnjem članku. 

Ura je 16:00, vi ste pojedli kosilo, a ste zopet lačni in hrepenite po sladkem prigrizku ...

Kava ne zadostuje, tudi kos torte s praznovanja sodelavčevega rojstnega dne ni opravil svoje naloge. Spogledujete se z bomboni M&M's v avtomatu. Na koncu si le privoščite košček čokolade ali dva z bližnje mize in nenadoma ste polni energije in pripravljeni na nove podvige dneva. A za koliko časa?

Ste pomislili, da za vaše napade lakote obstaja rešitev, rešitev, ki vam pomaga ostati popolnoma potešeno od kosila do večerje?

Ko dan začnete s pravilno prehrano, ne boste hrepeneli po sladkorju, pravijo nutricionisti, ki priporočajo, da vedno pojeste zajtrk, po možnosti takšen, ki vključuje kos sadja in organski jogurt.

Najpomembnejši obrok pa je kosilo, pri katerem je od tega, kaj imate na krožniku, odvisno, kako bo potekalo vaše popoldne. Kosilo, ki združuje vlaknine in beljakovine, vas bo nasitilo in osrečilo za vse popoldne. Za kosilo si privoščite zeleno mešano solato z brokolijem in izbranimi beljakovinami (losos, piščanec ali tofu), ki bodo okrepile vaše popoldanske možgane in moč volje. Če dodate rezino ali dve avokada, boste morda dlje ostali siti, saj maščobe upočasnjujejo prebavo.

Profimedia

Strokovnjaki pojasnjujejo, da ko vaš krvni sladkor čez dan narašča in pada, kar se dogaja 90 % ljudem, se v vaših možganih sproži center želje in vam zabiča, da morate nujno pojesti piškotek ali krompirček (ali oboje), takoj zdaj.

Ko želimo shujšati, moramo najprej poiskati vir odvečnih kilogramov. Morda živimo razmeroma zdrav način življenja, vendar se številke na tehtnici nenehno povečujejo. Razlog? Slaba navada, ki spodkopava vsa naša prizadevanja: prigrizki.

Prehranjevanje med obroki je zagotovo ena od slabih navad, ki škodujejo naši postavi. Če včasih kaj prigriznemo iz pohlepa, je to večinoma zato, ker smo lačni. Čez dan se nam lahko pojavi nekaj želja, ki nas silijo k hrani. Kot vemo, je pri hujšanju pomembno poznati raven sladkorja v krvi in nadzorovati, kaj in kako jemo. Paziti moramo, da ne zaužijemo več kalorij, kot jih porabimo. Zaradi želje po hrani pojemo več, kot potrebujemo.

Tukaj je nekaj nasvetov za zmanjšanje želje po hrani in učinkovito hujšanje:

Vloga sladkorja v krvi

Rešitev je naslednja: stabilizirajte krvni sladkor. To bo odpravilo željo po hrani, uravnovesilo telo in zmanjšalo lakoto. Zelo pogosta posledica teh koristi je hujšanje, ne da bi se trudili. Jasno je, da naš sovražnik pri hujšanju ni lakota, temveč raven sladkorja v krvi, ki nam povzroča željo po hrani.

Kako omejiti željo po hrani?

Obstaja nekaj nasvetov, kako se izogniti želji, ki jo sproži raven sladkorja v krvi.

Po mnenju strokovnjaka je prvi nasvet ta, da se igrate s časom. Če ste se na primer 20 minut upirali želji po mafinu in ga ne želite več jesti, to pomeni, da je šlo za glukozni kolaps. Pravzaprav niste lačni. Kot pri vsaki drugi odvisnosti bo želja po sladkorju minila po približno desetih minutah.

Poleg tega se izogibajte uživanju sladkorja na prazen želodec. Zakaj? Sladkor zahteva sladkor, zato bo vaš dan odvisen od vaših želja.

V boju proti hrepenenju se lahko izogibate tudi nakupu želenih stvari. Če veste, da se ob treh popoldne ne morete upreti svoji najljubši znamki piškotov, pustite škatlo na polici v supermarketu. Vendar lahko najdete druge možnosti.

Obstaja veliko načinov, kako potešiti lakoto, ne da bi to vplivalo na vašo postavo. Ne pozabite, da se morate po jedi tudi gibati. Spodbujanje metabolizma vam bo pomagalo porabiti nove zaužite kalorije. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Nenazadnje med obroki pijte veliko vode. Dehidracija posnema lakoto, zato če se vam zdi, da potrebujete prigrizek, ste morda le žejni. In ne žvečite žvečilnega gumija. V nasprotju s splošnim prepričanjem žvečilni gumi brez sladkorja dejansko povečuje lakoto, saj povzroči, da vaše telo proizvaja inzulin, kar vas spodbuja k uživanju ogljikovih hidratov in želji po sladkorju.

In če vas kljub upoštevanju teh smernic želja po sladkorju še vedno preplavi, je pomembno, da se ji prepustite na pravi način. Namesto da zgrabite vrečko slanih prestic - preprostih ogljikovih hidratov, za katere strokovnjaki pravijo, da vas bodo "pripravili na neuspeh", saj se po njihovem zaužitju še vedno ne boste počutili siti - raje posezite po isti kombinaciji vlaknin in beljakovin, kot je jabolko z mandljevim maslom ali humus s krekerji z veliko vlakninami

Fotografije: Profimedia
Preberite več na Elle.si

Preberite še: Napitek za hujšanje, ki ga pijete vsako jutro, da izgubite maščobo po 50. letu