Kako veste, da pojeste premalo beljakovin? (In skoraj zagotovo imate ta problem!)

19. 2. 2022

Pogosto se soočamo s pomanjkanjem beljakovin v telesu, pa se tega sploh ne zavedamo. Poglejte, kakšni so znaki, da boste to lahko popravili. 

Slika 1/3

Ko pomislite na uživanje beljakovin, to morda povezujete z izgradnjo mišic, vendar imajo beljakovine še veliko drugih nalog, ki zagotavljajo normalno delovanje telesa. Vsebujejo 20 aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo dobiti iz prehrane. Aminokisline pa so povezane s skoraj vsem v telesu: krvjo, tkivi, mišicami in imunskim sistemom. Zato ima telo precej težko delo, kadar jih pojeste premalo. 

Poglejmo, kako lahko opazite pomanjkanje beljakovin: 

LAKOTA

Veste, ko pride dan, ko ste neprestano lačni? Lahko bi pojedli vse, kar imate v hladilniku. Velika verjetnost je, da ste pojedli premalo beljakovin, ki znižujejo raven hormona grelina - ta pa možganom sporoča, da je telo lačno. Na takšen dan si torej privoščite nekaj z veliko beljakovinami. 

POSEGLI BOSTE PO SLADKARIJAH

Če ste pravkar pojedli obrok, ki je bil sicer zdrav, vendar je vseboval premalo beljakovin, bo krvni sladkor hitro poskočil in kmalu tudi upadel, zato si boste zaželeli nečesa sladkega. Beljakovine po drugi strani zagotovijo sitost dlje časa.

Profimedia

Preverite tudi Produktiven dan se začne s formulo 20/20/20 ali pa "Prosim, nehajte mi dajati komplimente, ker sem shujšala!" (osebna zgodba)

Vir: Self