Recept za slastno kvinojino solato z mangom in šparglji (in dejstva o kvinoji, ki jih morate poznati)

Recept za slastno kvinojino solato z mangom in šparglji (in dejstva o kvinoji, ki jih morate poznati) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2022

Zdravo in hitro pripravljeno kosilo. Kombinacija kvinoje, manga in zelenih špargljev ni le neverjetnega okusa, ampak je tudi popolna mešanica vitaminov, mineralov, zdravih maščob in beljakovin. Tu je recept za slastno solato polnega okusa, ki nasiti. 

V Andih kvinojo gojijo že več kot pet tisoč let in jo uporabljajo v prehrani ter v zdravilstvu. Inki so jo denimo uživali za moč. 

Kvinoja je odličen vir beljakovin – vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin –, je bogat vir mineralov, vitaminov in antioksidantov. Med minerali je zlasti veliko kalcija, magnezija (protistresnega minerala), železa in cinka. Vsebuje tudi vitamine A, C in E ter polifenole. Prav tako pa je bogata s prehranskimi vlakninami. 

Kuhana kvinoja je puhasta in ima prijeten okus po oreščkih.

Sestavine za kvinojino solato: 
  • 250 g kvinoje
  • 250 g zelenih špargljev
  • 1 mango
  • 1 kumara
  • 2 cm svžega ingverja
  • 1 limeta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čajna žlička medu
  • sol in poper
  • sveža zelišča (meta, peteršilj, bazlika, koriander)
Priprava: 

Najprej pripravite kvinojo: dobro jo sperite pod tekočo vodo in odcedite. V kozico vlijte hladno vodo in vanjo stresite kvinojo (razmerje 2:1) ter zavrite. Znižajte temperaturo, pokrijte posodo in pustite rahlo vreti približno 15 minut oz. dokler niso zrna kuhana al dente. 

Medtem očistite šparglje, jih narežite na približno 2 cm velike koščke, ter skuhajte (kuhajte jih približno 2-3 minute) in odcedite. 

Dobro operite tudi kumare in jih na drobno narežite. Mango olupite in narežite na manjše kocke (če vam uspe 'ujeti' sok manga, ga prihranite za preliv). Zelišča operite in drobno nasekljajte.  

Preliv: 

Ingver drobno naribajte in zmešajte skupaj s preostalimi sestavinami: sok limete, dodate lahko tudi malo limetine lupinice, olje, med in sok manga (če vam ga je uspelo prihraniti). Preliv lahko pripravite tudi v mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Po okusu začinite s soljo in poprom ter še enkrat dobro premešajte.  

Zdaj je na vrsti mešanje solate: v skledi zmešajte kvinojo, mango, kumare in šparglje ter prelije s prelivom. Zmešajte in potresite z zelišči. 

Namig: če vam mango ni všeč, ga zamenjajte z granatnim jabolkom. Prav tako fantastična kombinacija.

Preverite še: