Pozabite na izogibanje hrani po 18. uri! Strokovnjakinja razkriva resnico o večerjah in hujšanju

8. 7. 2024
Deli
Ali je izogibanje prehranjevanju po 18. uri res učinkovito pri hujšanju? (foto: Instagram @crispimichele (Posnetek zaslona))
Instagram @crispimichele (Posnetek zaslona)

Ob želji po izgubi odvečnih kilogramov se marsikdo zateče k spremembi prehrane in vadbi, ob čemer se poslužuje tudi nekaj splošnih smernic, s katerimi naj bi bilo lažje shujšati.

Med njimi je pogosto pravilo, da po 18. uri zvečer ne bi smeli več jesti. Pa to res drži? Strokovnjakinja za hujšanje, dr. Jenna Hans pravi, da ni nič narobe s tem, če večerjate tudi po 18. uri popoldne. 

»Sploh ne vem, kako je prišlo do tega 'pravila',« poudarja Hansova, ki je sicer dietetičarka v UCLA Ronald Regan zdravstvenem centru.  

Ne spreglejte:

Ne toliko kdaj, temveč kaj si privoščite za večerjo

Verjetno pa je eden izmed ključnih razlogov, zakaj se nekateri izogibajo prehranjevanju po 18. uri vsaj v določeni meri povezan s tem, da se hrana, ki jo zaužijemo pozno popoldne oziroma zvečer, v telesu skladišči kot odvečna maščoba in posledično pokaže na tehtnici v obliki neželenih kilogramov.

V resnici to, da si zadnji obrok privoščite po 18. uri nima toliko povezave s pridobivanjem odvečnih kilogramov, kot pa to, kakšna je izbira živil.

»Redkokdo si želi ob večernem gledanju televizije prigrizniti zdravo zelenjavo. Večer je skoraj vedno rezerviran za nezdrave obroke, kot je čips, in ravno to je lahko vzrok za pridobivanje kilogramov,« pojasnjuje dr. Hans. Prav tako se tu skriva glavni razlog za hujšanje, če preskočite večerjo, saj obstaja velika verjetnost, da ste ob tem opustili nezdrave večerne prigrizke.  

Za večerjo se je priporočljivo izogibati težki in mastni hrani.

Za večerjo se je priporočljivo izogibati težki in mastni hrani.

Profimedia

Kakšna hrana je primerna za večerjo?

Miselnost, da se je potrebno izogibati večerji, če želite shujšati, torej ni povsem enoznačna. Ob tem je le potrebno paziti, da za večerjo ne posegate po nezdravih prigrizkih in mastni, težki prehrani. »Privoščite si recimo polnozrnate žitarice in beljakovine v majhnih porcijah,« svetuje dr. Hans in dodaja, da pojejte eno porcijo in nadaljujte, če ste še vedno lačni, vendar si vzemite odmore, da želodec lahko sporoči, če še čutiti lakoto.  

»Vaše telo ne ve, koliko je ura, ve pa, da mu zmanjkuje goriva. Če ste kaj pojedli po 18. uri, to ne jemljite kot slabo,« še poudarja dr. Hans. Še zlati pa se večerje ne izogibajte, če tekom popoldneva niste jedli in ste na večer lačni. Vendar to naj ne bo pravilo, saj je hrana kot gorivo in kljub vsemu je pomembno, da jo v optimalnih količinah vnašate skozi celoten dan. 

Vir: stil.kurir.rs

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren