Veste, kakšne prednosti imate, če sladkor zamenjate za TO sestavino?

Veste, kakšne prednosti imate, če sladkor zamenjate za TO sestavino? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2023

Kadar kuhate sami, ste lahko pozorni na sestavine in izberete bolj zdrave ter poksrbite, da telo dobi vse hranljive snovi. Ali pri sladicah še vedno uporabljate sladkor? Kadar le lahko, ga zamenjajte s spodnjo sestavino. 

Ste že ugotovili, o kateri sestavini govorimo? Lahko ste jo zasledili tudi v mnogih naših receptih za bolj zdrave različice sladic, kjer namesto sladkorja dodamo med. Uporabljate med pri pripravo obrokov in sladic? 

V Nutrition Reviews so zapisali, da lahko uživanje surovega medu iz enega cvetličnega vira izboljša ravni krvnega sladkorja in zniža raven slabega holesterola, vendar ga morate jesti v zmernih količinah. Rezultati so marsikoga presenetili, saj je med sestavljen iz kar 80 % sladkorja. 

Če ste si zadali, da se boste nekaj časa izogibali sladkorju, tudi med pustite ob strani. Ko pripravljate obroke, pa ga v večji meri skušajte uporabiti namesto sladkorja. S tem lahko zmanjšate težave s prebavo in tveganje za krvno-žilne bolezni. 

Raziskovalci iz Toronta so se odločili vse skupaj bolje raziskati. V študijo so vključili več kot 1100 udeležencev, da bi ugotovili, ali ima med kakšne posledice na srce in presnovo. 

Pri preiskovanju presnovnih bolezni in vpliva medu so odkrili naslednje: uživanje medu je vplivalo na nižjo raven glukoze v krvi, slabega holesterola in trigliceridov, vendar je bilo znižanje precej majhno. Vseeno zaključujejo, da je dolgoročno to lahko dobro za zdravje, čeprav je vpliv majhen. 

Eden od raziskovalcev je opozoril, da obstaja razlika med predelanim in surovim medom, ko govorimo o posledicah na zdravje. Predelava medu namreč vsebuje pasiranje, filtriranje in segrevanje. Bioaktivne spojine v medu med temi postopki izgubijo svoj učinek. Dobro je preveriti, od kje izhaja med, ki ga želite kupiti ali se ustaviti kar pri čebelarju, če imate to možnost. 

Velja upoštevati tudi priporočilo raziskovalcev, če se lotevate menjave medu in sladkorja: ker je med slajšega okusa, ga uporabite v manjših količinah - drugače ne bo skoraj nič drugače, kot če bi uporabili sladkor. 

Ste med branjem postali lačni? Tu je nekaj receptov za sladice: