Vitamini - čudežno sredstvo

10. 1. 2007

Le malokateri pojem s prehranskega področja je povezan s tolikšnimi zahtevami in pričakovanji kot prav vitamini. So sinonim za zdravje, moč, dejavnost in energijo. Prav v zimskem času, ko je v prehrani manj sveže zelenjave in sadja, igrajo vitamini pomembno vlogo.

Danes v povprečju zaužijemo dovolj vitaminov, številne raziskave pa so pokazale, da nekaterih vitaminov vendarle ne zaužijemo dovolj. Vrednosti priporočenih količin vitaminov, ki naj bi jih vsak dan vnesli v telo, so za posameznika zgolj informativne. Lahko pa so ti v pomoč pri izbiri pravilnega načina prehrane ali ugotavljanju morebitnega pomanjkanja vitaminov.

Priporočena dnevna količina praviloma precej presega dejansko potrebo povprečnega prebivalca, kajti ni potrebno, da bi vsak dan vnesli v telo enako količino vitaminov. Ravnovesje boš dosegla tako, da boš priporočeno količino porazdelila čez teden.

Številni ljudje radi posežejo po vitaminskih pripravkih, da bi odpravili posledice primanjkljaja vitaminov oziroma si zagotovili zadostno preskrbo z njimi. Marsikdo pa ve, da lahko tudi s pestro in polnovredno prehrano vnesemo v telo dovolj vitaminov. Ne nazadnje sami najbolje poznamo šibke točke v svojih prehranjevalnih navadah – morda se težko upremo sladicam ali pa radi posežemo po hitri, malovredni hrani.

Kako pogosto se ljudje odločajo za samozdravljenje z vitaminskimi tabletami, kažejo raziskave v prodaji. Približno 80 odstotkov vitaminov se uporabi v preventivne namene. Vitaminski pripravki tako sodijo v skupino 15 najbolje prodajanih skupin zdravil v nemških lekarnah.