Zakaj bi morali po vsaki vadbi pojesti banano

Zakaj bi morali po vsaki vadbi pojesti banano (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2023

Številne prednosti uživanja banan že poznate. Kaj pa se zgodi, ko se z banano okrepčate po vadbi? 

Banano si radi privoščimo pred vadbo, od zdaj naprej pa si jih bomo večkrat tudi po vadbi. Izkazalo se je namreč, da vsebujejo nekaj ključnih hranil, ki so nujna za okrevanje.

Med vadbo telo porabi sladkorje (ogljikove hidrate) kot vir energije. 

Ogljikovi hidrati, ki si jih boste privoščili pred vadbo, se bodo shranili v obliki glikogena v jetrih in mišicah. Toda med vadbo bo vaše telo začelo glikogen razgrajevati, da bi ohranilo stabilno raven sladkorja v krvi in zagotovilo dovolj energije za delujoče mišice.  

Po vadbi je treba zaloge znova napolniti. 
Cottonbro | Pexels

Približno 90 odstotkov ogljikovih hidratov, ki jih zaužijete takoj po vabi, se porabi za napolnitev zalog glikogena, zato so enostavni ogljikovi hidrati priporočljivi tudi po vadbi.

Enostavne ogljikove hidrate najdemo v živilih, kot so sadje in zelenjava, vsebujejo pa jih tudi predelani izdelki, kot so sladkarije, pecivo in sladke pijače. 

Odlična izbira je zato še posebej banana, saj ni predelana in vsebuje pomembne vitamine in minerale. Telo oskrbi tudi s približno 30 grami ogljikovih hidratov, ki pomagajo obnoviti zaloge glikogena. 

Preverite: Koliko banan je priporočljivo pojesti vsak dan?

Kako vse vam lahko po koncu vadbe pomaga banana

profimedia
  • Banane v kombinaciji z beljakovinami lahko telesu pomagajo graditi mišice in kuriti maščobe.
  • Ko zaužijete ogljikove hidrate, telo proizvaja inzulin, ki "odklene" celice in prepušča hranila iz krvi v celico za energijo. 
  • Banane lahko pomagajo pri vnetjih v telesu po vadbi. Banane poleg ogljikovih hidratov vsebujejo tudi veliko antioksidantov, vključno s flavonoidi in amini – skupaj pomagajo pospešiti okrevanje. Antioksidanti ščitijo pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo celice v telesu in tako pomagajo zmanjšati vnetja. 

Kdaj po vadbi si je najbolje privoščiti banano? 

Športni dietetiki običajno priporočajo, da si prigrizek, ki vsebuje tako ogljikove hidrate kot beljakovine, privoščite čimprej po vadbi – v roku 45 minut –, da telo prestavite iz katabolizma ali načina razgradnje in ga spravite v anabolizem ali izgradnjo/obnovitveni način. Večina strokovnjakov pa pravi, da vsaj v roku dveh ur, ko telo bolje izkorišča.

Za konec: 

Ena velika banana vsebuje približno 10 % dnevne vrednosti kalija, kar jo uvršča ne vrh lestvice najboljših virov tega pomembnega minerala. Je tudi odličen vir ogljikovih hidratov. Vendar pa ne vsebuje tekočine, natrija in dovolj beljakovin, ki so prav tako pomembni za okrevanje, zlasti po zelo naporni vadbi. 

Če se odločite za banano kot prigrizek po vadbi, jo kombinirajte še z dobrimi viri beljakovin in drugimi minerali. Smoothie z banano in beljakovinami je lahko zelo priročna malica po vadbi.

Vendar je pomembno, da na splošno poskrbite, da boste ves dan uživali uravnotežene obroke, ki vključujejo zdrave ogljikove hidrate in maščobe ter beljakovine.

Viri: thesportjournal.org, www.eatthis.com
Preberite še:
Kdaj natanko bi se morali tehtati, če poskušate shujšati