Vsak od nas ima vsaj eno prehranjevalno pregreho, ki se ji je težko odpovedati. Preberite, kje lahko uvedete novosti oziroma izboljšave z nekaj preprostimi idejami za vsakodnevne obroke in prigrizke.
1. Zamrznite gozdne sadeže
… ko jih naberete na vrtu, v gozdu ali kupite v trgovini. Tako jih boste imeli vedno pri roki, če si zaželite smoothija, zdrave sladice ali popestritve v jogurtu - ne glede na sezono. Študije so dokazale, da zamrzovanje borovnic, malin, ribeza in robid ne izniči njihovih nutricionističnih vrednosti.
2. Naj oreščki postanejo dobri prijatelji vaše torbe
25 g indijskih oreščkov, mandeljnov, brazilskih oreščkov, lešnikov oziroma drugih plodov je idealen prigrizek, ki vas napolni z energijo in obenem tudi nasiti. Če se le da, kupite ekološko pridelane oreščke v večji embalaži in jih nato doma razporedite v manjše paketke – tako boste imeli pregled nad vnosom energije, obenem pa se boste izognili vsakodnevni paniki, kaj jesti med odmorom v službi ali na poti. Še lažje prebavljivi so, če jih pred uživanjem namočite.
3. Uživajte čim več hrane, bogate z vitaminom D
Vitamin D je ključnega pomena za zdrave in čvrste kosti. Študija je pokazala, da gobe, ki so izpostavljene soncu, vsebujejo več vitamina D kot tiste, ki jih hranimo v hladilniku oziroma v temnem prostoru. Znate prepoznati, če je vaše telo v pomanjkanju tega vitamina?
4. Uživajte čim več hrane, bogate z vitaminom C
Ali ste vedeli, da je rdeča grenivka en izmed sadežev, ki ima največjo vsebnost C vitamina? Potrebujete idejo za zanimiv zajtrk, ki bo poživil vaš imunski sistem? Če ste že naveličani sveže iztisnjenih sokov, lahko grenivko preprežete na pol, potresete s cimetom in popečete na žaru.
5. Poiščite zdrave alternative priljubljeni 'težki' (močnati) hrani
Obožujete italijansko hrano? Namesto klasičnih listov za lazanjo, ki vam zapackajo prebavni trakt (še posebej, če so iz predelane; ne-polnovredne moke), uporabite nasekljan por. Tudi okus bo veliko bolj izrazit! Alternativno lahko uporabite tudi na tanke rezine narezane jajčevce ali podolgovato narezane bučke.
6. Navadite se na polnovredne zajtrke
Oves, ki obstaja tudi v brezglutenski različici, pomaga zniževati raven holesterola. Za zajtrk si lahko pripravite ovseno kašo – če oves čez noč namočite z 100% jabolčni sok ali mandljevo mleko, ko zjutraj ravno prav razmočen za porridge. Če imate radi piškote, zamenjajte del moke za oves in naredite nekaj dobrega za svoje telo. Poskusite recept za zdravo piškote iz ovsa in bučnega pireja
7. Uživajte čim več hrane, bogate s koristnimi maščobami
Kot na primer lososa in avokado. Oba sta obenem tudi dober naravni vir telesu nujno potrebnega magnezija. Slednji ni odličen samo v guacamole omaki, pač pa tudi kot samostojna jed – ključ je v tem, da je ravno prav mehek. Lahko mu dodate malo popra in soli, ali pa ga prerežete na pol in v luknjico ubijete jajce ter vse skupaj zapečete v pečici.
Nasvet: avokado hranite izven hladilnika. Če se kljub vsemu nikakor noče omehčati, ga ovijte s srebrno folijo in postavite v pečico za nizko temperaturo, da bo prej 'dozorel'.
8. Prelisičite vašo sladkosnedo naravo
Če imate hudo potrebo po sladkorju, poskusite zmanjševati odvisnost tako, da namesto predelanih sladkarij in sladkorja uživate sadje in zelenjavo, ki imajo sladkast okus. Ste že kdaj poskusiti narediti preliv ali pa marmelado iz rabarbare? Če vanjo natresete še nekaj zrelih jagod, bo okus božanski! Namesto sladkorja nikakor ne uporabljajte umetnih sladil, saj slabo vplivajo na raven sladkorja v krvi … Ste že poskusili xylitol ali stevio?
9. Greste na zabavo? Grickajte zdravo!
Tudi vi v postelji ali na zofi ob filmskem večeru ali na domači zabavi mimogrede poglodate celo vrečko čipsa, kokic ali smokijev? Zakaj ne bi poskusili zelenjavnega čipsa, ki ga pripravite v pečici? Vse skupaj je zelo preprosto: na tanke rezine narežite rdečo peso in sladki krompir ter napravite tanke in dolge rezine korenja, pastinaka. Lahko dodate tudi fižol v stroku, majcene koščke brokolija in cvetače … izbira je neomajna! Za boljšo aromo zelenjavo potresite z rožmarinom in/ali timijanom!
10. Vzljubite mlačno vodo
Po Ayurvedi in po Tradicionalni Kitajski medicini, naj bi bila za telo najboljša mlačna oziroma v nekaterih primerih celo topla voda- in ne ledeno mrzla, kakršne smo vajeni (predvsem poleti)! Če želite nahraniti vse svoje celite in obenem pomagati organom, da bodo delovali v svoji polni moči, potem – še posebej v hladnejših mesecih - zmešajte hladno vodo z nekoliko vroče vode, vse skupaj pretočite v termovko in jo namesto navadne steklenice nosite s seboj. Tako boste hidrirani cel dan, ne glede na okoliščine in vremenske muhe.
Navdih: Moira Howie: 365 Steps to Healthier, fitter and happier you!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?