6 vrst zelenjave, ki je bolj zdrava, če jo skuhamo

12. 10. 2019
Deli
3 / 7
Profimedia

BROKOLI

Brokoli je superživilo in ena izmed najbolj učinkovitih hranil za razstrupljanje organizma. Je izredno bogat z antioksidanti. Vsebuje likopen, karotenoide, polifenole in glukozinate, lutein in tokoferol, ki zmanjšujejo tveganje rakavih bolezni, ki so posledica vnetij.

Surov oskrbi telo s sulforafanom (snov nastane z žvečenjem), ki dokazano preprečuje raka, bolezni srca in ožilja.

A dlje, ko je izpostavljen toplotni obdelavi, bolj pridejo do izraza njegove zdravilne hranilne snovi. Pripravljen na sopari je tudi učinkovitejši pri zmanjševanju holesterola.

Najbolj priporočljivo ga je pripraviti na sopari ali na hitro popražiti v voku. S kuhanjem izgubi do 60 odstotkov nutrientov, ki ostanejo v vodi.

Vir: Very well fit. Pripravila VH

Preberite še: Ste že poskusili dieto z gobami?

ali pa Buča pripomore k boljšemu  zdravju

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"