7 najboljših virov beljakovin v veganski in vegatarijanski dieti

7 najboljših virov beljakovin v veganski in vegatarijanski dieti (foto: Profimedia) Profimedia
2. 4. 2019

Četudi ste ljubitelji beljakovin živalskega izvora, je dobro vsake toliko časa prečistiti organizem. Našli smo 7 okusnih živil rastlinskega izvora, ki so prav tako zelo dober vir beljakovin.

Vabljeni na potovanje v živopisani svet stročnic in eksotičnega sadja, ki se v kuhi obnaša kot svinjina!

7 rastlinskih beljakovin, ki jih morate poizkusiti:

1. Tofu

Sesirjeno sojino mleko je odličen nadomestek mesa v mnogih azijskih pojedinah. Nima posebnega okusa, zato ga lahko s sojino omako in drugimi začimbami oblikujete po željah svojih brbončic.

Tofu je odličen vir beljakovin, razmerje med njimi in ogljikovimi hidrati pa je kar 3:1.

Študije so pokazale, da zmanjšuje tveganje za raka na prostati. Prepričajte se, da je soja ekološkega izvora, saj gensko spremenjena hrana ni zdrava.

Preskusite recept za hitro pripravljeno tajsko skledo dobrot .

2. Tempeh

Fermentiran fižolov 'kolač' je običajno narejen iz celih zrn, ne zgolj iz tekočine, kot v primeru tofuja in sojinega mleka.

Bogat je z vlakninami in minerali ter lahko prebavljiv. Okus je rahlo kiselkast, zato ni za vsakogar, ampak če ga začinite z miso pasto ali dodate v enolončnico, je odličen nadomestek mesa.

3. Kruhovec

Nekateri zapriseženi vegani smatrajo kruhovec (jackfruit) za najboljši nadomestek mesa. Je bogat z vitaminom C in pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Ko ta ogromni sadež skuhate, je nadvse podoben svinjini. Dobi se v pločevinki.

4. Fižol

Ena skodelica fižola ima kar 21 gramov beljakovin, zato je odličen zaveznik, če delate na mišični masi. Pomaga urediti prebavo, saj je poln vlaknin.

Obstaja ogromno vrst fižola, nekateri se odlično obnesejo v indijskih karijih, drugi v juhah, tretji v solatah. V različnih kuhinjah sveta ga uspešno mešajo z raznovrstno zelenjavo. Eskperimentirajte in poiščite svojo naj sorto! 

5. Pistacije

Skodelica pistacij vsebuje 25 gramov beljakovin, zato se vam naslednjič, ko vas zagrabi želja po prigrizku, ni treba izogibati tem okusnim plodovom narave.

Lahko pa si pripravite tudi barvito in nasitno beljakovinsko  solato.

6. Čičerka

Je ena izmed najbolj prilagodljivih stročnic, kar se tiče njene uporabe v svetovni kulinariki. Lahko jo jeste v solati ali kot prilogo arabsko navdahnjenim jedem, iz nje pripravite kari ali pa si sami pripravite vse bolj popularen humus. Tri četrtine skoledice čičerke vsebuje 9 gramov beljakovin

Poglejte si recept s čičerko in rižem na azijski način

7. Leča

Tako kot fižol, obstaja leča mnogoterih barv in okusov, ena posodica pa vsebuje 18 gramov beljakovin. Poskusite iz nje pripraviti doma narejen namaz, skuhajte daal z indijskimi začimbami, z njo obogatite solato ali pa jo uporabite kot nadomestek mletega mesa v omaki za testenine.

100 g fižola vsebuje 8.59 g beljakovin, medtem ko jih zrezek premore 29 g. To pomeni, da morajo vegani in vegetarijanci zaužiti večje količine nemesnih živil, če želijo v telo vnesti priporočeno dozo beljakovin. Nekateri se zato poslužujejo tudi prehranskih nadomestkov, saj z vegansko dieto na dolgi rok telo ne dobi dovolj kalcija.

Preberite še:

Vir: Men's health

Foto: Profimedia