Kaj se zgodi v vašem telesu, če pojeste 3 banane na dan? (rezultati vas bodo presenetili)

7. 2. 2024
Deli
Če vsak dan zaužijete tri banane, v telo vnesete približno 1500 mg kalija, poleg tega pa banane prinašajo številne zdravstvene koristi. (foto: Profimedia)
Profimedia

Jih že uživate?

Banane se pogosto omenjajo kot sestavina v receptih za domače sladolede, smutije in druge zdrave dobrote. Poleg tega so banane zaradi svoje hranljivosti lahko odličen prigrizek, ki vas bo dlje časa nasitil.

Če vsak dan zaužijete tri banane, v telo vnesete približno 1500 mg kalija, poleg tega pa banane prinašajo številne zdravstvene koristi.

Ne spreglejte: 

Znižujejo visok krvni tlak

Tri banane na dan znižujejo krvni tlak. Zaradi visoke vsebnosti kalija je banana dobro naravno zdravilo za visok krvni tlak. Hkrati pa banana poleg visoke vsebnosti kalija vsebuje majhno količino minerala natrija (le 2 mg/100 g), zato deluje diuretično in pomaga pri izgubljanju nakopičene odvečne tekočine v telesu.

Izboljšujejo zdravje srca in ožilja

Prehrana z veliko vlakninami je dobra za srce in kot verjetno že veste, imajo banane veliko vlaknin. Dodatna korist je, da so posebne topne vlaknine v bananah povezane z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca.

Poživljajo in izboljšujejo počutje

Povprečna banana ima približno 27 mg magnezija, minerala, ki pomaga spodbujati dobro razpoloženje in lahko tudi izboljša kakovost spanja. Če imate v telesu nizko raven magnezija, lahko trpite za anksioznostjo, razdražljivostjo, depresijo in drugimi motnjami.

Profimedia

Spodbujajo zdravje prebavnega trakta

Ker so lahko prebavljive, banane veljajo za dobre za prebavni trakt. Poleg tega, da so lahko prebavljivi, dejansko pomagajo obnoviti izgubljene minerale po driski.

Izboljšajo zmogljivost med športnimi aktivnostmi

Banane spodbujajo oskrbo mišic z antioksidanti in drugimi hranilnimi snovmi. Nedavna študija, ki so jo izvedli na Appalachian State University, je pokazala, da so se ljudje, ki so med testom jedli banano vsakih 15 minut, izkazali tako dobro kot tisti, ki so med kolesarjenjem vsakih 15 minut spili športno pijačo.

Preberite še: Zobozdravnica razkriva 3 znake sladkorne bolezni, ki jih najprej opazi pri pacientih

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger