Najboljši nizkokalorični prigrizek, ki si ga mirne vesti privoščite skozi celo leto: To je edini sadež, ki vam s svojimi vrlinami pomaga živeti dlje

Najboljši nizkokalorični prigrizek, ki si ga mirne vesti privoščite skozi celo leto: To je edini sadež, ki vam s svojimi vrlinami pomaga živeti dlje (foto: Profimedia) Profimedia
1. 2. 2023

Morda veste, da uživanje določenih živil pripomore k ohranjanju zdravja. Toda ali ste vedeli, da vam lahko nekatera živila pomagajo živeti dlje? To velja za sadje, ki ga radi grizljamo na različne načine. To ni nihče drug kot grozdje, ki nam bo s svojimi številnimi, še ne tako znanimi vrlinami pomagalo živeti dlje.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Kdo pozimi ne bi rad ugriznil v sočno, sladko in slastno grozdje? Poleg sočnega in sladkega okusa pa je grozdje znano tudi po tem, da vsebuje veliko hranilnih snovi in antioksidantov, ki nam lahko pomagajo ohranjati zdravje. Grozdje vsebuje malo kalorij in skorajda ne vsebuje maščob, kar pomeni, da lahko z dodajanjem grozdja k prehrani pospešite svoj program hujšanja. So naravni vir resveratrola, močnega antioksidanta, ki lahko koristi tudi pri hujšanju, poleg tega pa vsebujejo tudi majhno količino vlaknin, ki nasitijo. Z vključitvijo grozdja v svojo shujševalno dieto se lahko zlahka izognete visokokalorični nezdravi hrani.

Grozdje je priljubljen prigrizek za piknike in lahke malice, vendar ga ne jemljite kot samoumevnega. V nekaterih kulturah ga že tisočletja uporabljajo kot zdravilo. Vsak od teh majhnih sadežev vsebuje več kot 1 600 spojin - in mnoge od njih lahko pomagajo ohranjati vaše zdravje.

Ko pomislite na vitamin C, si kot dober vir verjetno predstavljate pomaranče. Toda ali ste vedeli, da je tudi grozdje odličen način za pridobivanje vitamina C? Te majhne kroglice so polne drugih hranilnih snovi, kot so antioksidanti, vitamin K in kalij.

Ugotovljeno je bilo celo, da so semena v grozdju polna procianidina C1, naravne spojine, za katero je znano, da deluje na starajoče se celice v telesu. Ta vrsta tanina naj bi celo preprečevala umiranje nekaterih celic in tako upočasnjevala proces staranja. Glede na raziskave, ki so jih izvedli raziskovalci na Inštitutu za prehrano in zdravje v Šanghaju in je bila študija objavljena v reviji Nature Metabolism, so učinki grozdnih semen takšni, da lahko dejansko podaljšajo pričakovano življenjsko dobo za približno 5 let. Vendar le, če vsak dan pojeste dve porciji grozdja. Navada, ki bi pomagala zmanjšati količino maščobe v jetrih in podaljšala njihovo življenjsko dobo.

Prednosti za zdravje

To sadje ima še veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Grozdje je odličen vir vitamina A in vitamina C, poleg tega pa ima še veliko zdravju koristnih učinkov.

Profimedia

Če raje jeste črno grozdje, je to še toliko bolje, saj v svoji kožici vsebuje močan antioksidant resveratrol, ki lahko pomaga pri hujšanju. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da velik odmerek resveratrola spodbuja razvoj dobrih maščob in ne slabih maščob, ki povzročajo debelost. To pa še ni vse; uživanje rdečega grozdja vam lahko prinese tudi odlične rezultate pri hujšanju.

Znano je namreč, da ima elagična kislina, ki jo najdemo samo v rdečem grozdju, pozitivne učinke na izgorevanje maščob. Po podatkih raziskovalcev z državne univerze v Oregonu elagična kislina pomaga upočasniti rast obstoječih maščobnih celic v našem telesu in preprečuje nastajanje novih maščobnih celic.

Grodje je bogato z antioksidanti

Temno rdeče in vijolično grozdje na splošno vsebujeta več antioksidantov kot zeleno ali belo grozdje. Antioksidanti v grozdju lahko pomagajo zaščititi vaše celice pred prostimi radikali, ki so naravni stranski produkt bioloških procesov v telesu.

Škodljivi okoljski dejavniki lahko povečajo število prostih radikalov v telesu. V večjih koncentracijah lahko prosti radikali poškodujejo celice vašega telesa in povečajo tveganje za nastanek bolezni, vključno z boleznimi srca ali rakom. Antioksidanti pomagajo preprečevati te negativne učinke, saj se vežejo s prostimi radikali in pri tem ščitijo vaše celice.

Izboljšanje zdravja kože in srca

Grozdje vsebuje tudi polifenole, ki so vrsta antioksidantov, ki lahko izboljšajo zdravje kože. Nekatere študije so pokazale, da lahko polifenoli ščitijo tudi pred težavami s srcem in ožiljem, rakom, sladkorno boleznijo in staranjem.

Grozdje vsebuje tudi resveratrol, ki je vrsta polifenola. Resveratrol, ki izvira iz kože grozdja in ga je veliko v rdečem vinu, dokazano spodbuja zdravje srca.

Uravnavanje prebave

Grozdje je odličen vir netopnih vlaknin, ki lahko pomagajo uravnavati gibanje črevesja. Ker je v grozdju veliko več fruktoze kot v številnih drugih vrstah sadja, je grozdje še vedno dobra izbira za ljudi s sindromom razdražljivega črevesja (IBS).

Profimedia

Pomagajo telesu pri regeneraciji

Hranila, ki jih najdemo v grozdju in drugem sadju, lahko pomagajo telesu hitreje obnoviti rane in pozdraviti okužbe. Grozdje tudi ne obremenjuje prebavnih encimov, zato lahko pomaga zmanjšati bolečine, povezane s pankreatitisom.

Grozdje je odličen za zdravje kosti

Tisti, ki vsak dan jedo grozdje, imajo zdrave in močne kosti. Grozdje vsebuje veliko hranilnih snovi, kot so kalcij, vitamin K, kalij in magnezij, ki pomagajo krepiti kosti. 

Spodbuja življenjsko dobo in upočasnjuje proces staranja

Če vsak dan jeste grozdje, upočasnjujete proces staranja. Nekatere spojine, ki jih najdemo v teh erotičnih majhnih kroglicah, imenovanih grozdje, pomagajo upočasniti znake staranja. Zmanjšujejo oksidativni stres in s tem pomagajo podaljšati življenjsko dobo. 

Grozdje je dobro za izgubo telesne teže

Grozdje, bogato s flavonoidi, je učinkovito pri ohranjanju zdrave telesne teže. Poleg tega je v grozdju resveratrol, ki pomaga povečati raven energije in izboljšati splošno presnovo. Vse to prispeva k izgubi telesne teže. 

Preberite še:
"To se je zgodilo, ko sem nepričakovano opustila pitje kave" (osebna zgodba)
Priporočamo tudi:
To je najboljši mesec za zanositev (in kateri je najslabši)