Najboljši ogljikovi hidrati za izgubljanje trebušne maščobe (raziskava)

7. 3. 2022
Deli
3 / 3
Profimedia

V raziskavi:

● Od polnozrnatih živil, je šlo najpogosteje za polnozrnat kruh (47 % delež) in žitarice za zajtrk (36 %).
● Pogosti rafinirani (t. i. slabi ogljikovi hidrati) so bili beli kruh (22 %) in bele testenine (20 %).

Dobri ali polnovredni ogljikovi hidrati so minimalno industrijsko predelani in so zato tudi dober vir vlaknin – kar pomeni, da nasitijo, poskrbijo za dobro prebavo in nimajo drastičnega vpliva na raven krvnega sladkorja. Polnovredni ogljikovi hidrati so denimo zelenjava, stročnice, oves, polnozrnati izdelki, kot so polnozrnat kruh in testenine.

Številne študije o ogljikovih hidratih (vključujejo zelenjavo, sadje, stročnice in polnovredna žita) prav tako kažejo, da je njihovo uživanje povezano z izboljšanjem presnove in z manjšim tveganjem za različne bolezni.

ZA KONEC:

Čeprav omejevanje ogljikovih hidratov lahko vodi v zmanjšanje telesne teže, to ne pomeni, da je uživanje ogljikovih hidratov samo po sebi razlog za povečanje teže. Dodani sladkorji in rafinirani ogljikovi hidrati so res povezani z razvojem debelosti, a to ne velja enako za polnovredne vire ogljikovih hidratov, ki so tudi bogat vir vlaknin.

Pomembna je torej prava izbira in zmerna količina - vključno s številnimi drugimi pomembnimi dejavniki, ki lahko vplivajo na vaše hujšanje (kakšne so vaše druge navade, spanje, gibanje, vplivajo pa tudi starost, spol, morebitne zdravstvene težave ...). Pri načrtovanju hujšanja je treba upoštevati vse to in še več, zgolj izločanje ene skupine živil ni nujno najboljša rešitev za vas.

● In čeprav je vitek pas morda trenutni lepotni ideal, je veliko pomembnejši zdravstveni vidik.

Več trebušne maščobe ali na splošno višji odstotek telesne maščobe pogosto pomeni večje tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca, povišan krvni tlak in druge bolezni - te bi morale biti pomembnejši razlog za bolj zdravo prehrano. In ne pozabimo: vse v zmernih količinah.

● PREVERITE Skrivnost izgubljanja maščobe na trebuhu → https://aktivni.metropolitan.si/fitnes/nasveti/skrivnost-izgubljanja-mascobe-na-trebuhu/

→ TU PA NAJDETE ŠE SLASTEN RECEPT ZA domače bombetke, ki jih pripravite brez moke → https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/recept-domace-zemljice-ki-jih-pripravite-brez-moke/

Uporabljeni viri:
hacademic.oup.com
Carbohydrates: Whole vs. Refined — Here’s the Difference, healthline.com

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk