Vsak dan spijte žlico tega olja in opazujte koristi, ki jih ima na vaše telo: To najbolj zdravo olje je pravi zaveznik zdravja in celo podaljšuje življenje

Vsak dan spijte žlico tega olja in opazujte koristi, ki jih ima na vaše telo: To najbolj zdravo olje je pravi zaveznik zdravja in celo podaljšuje življenje (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2023

Chia semena radi dodajamo v svoje smoothije ali z njimi posipamo sladice, dokler niso postala superživilo z različnimi koristnimi lastnostmi. Toda ali veste, da olje iz semen chia vsebuje različna hranila, ki so odlična za naše zdravje?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Nekatera živila nam koristijo bolj kot druga, vendar so še vedno razmeroma neznana. Tako je tudi z oljem, ki bi lahko veljalo za eno najbolj zdravih na svetu, saj ima neskončen seznam koristi. Semena chia verjetno poznate, olja chia pa morda ne toliko. Ta drobna semena vsebujejo veliko beljakovin in vlaknin, ki lahko prispevajo k izgubi telesne teže. So tudi dober vir magnezija, cinka, vitamina B4, kalija in antioksidantov.

Toda ali ste že kdaj poskusili olje iz semen chia? Olje chia je namreč odločeno, da bo tekmovalo z vsemi svojimi maščobnimi tekmeci, tako v kuhinji ogroža mesto oljčnega olja, saj ima olje iz chia semen pomembno prednost. Olje ni le okusno, ampak tudi izjemno koristno za vaše zdravje. Redno uživanje olja chia je pravi zaveznik zdravja, saj lahko z njim celo podaljšamo življenje. Olje vsebuje pomembne količine esencialnih maščobnih kislin omega-3 za možgane, srce, imunski sistem in sklepe. Olje iz semen chia vsebuje tudi veliko antioksidantov, kot so polifenoli in karotenoidi, ki ščitijo kožo in celice.

Chia je tako užitno seme, ki izvira iz puščavske rastline, ki raste v Mehiki. "Chia" pomeni moč in po ljudskem izročilu so starodavne kulture uporabljale drobna črno-bela semena za povečanje energije. Semena chia so koncentrirano živilo, ki vsebuje zdrave maščobne kisline omega-3, ogljikove hidrate, beljakovine, vlaknine, antioksidante in kalcij.

Kakšne so prednosti chia olja?

Semena chia, iz katerih se pridobiva to olje, naj bi bila še posebej koristna za telo. Bogata so z dobrimi hranilnimi snovmi in še posebej z omega-3: Semena chia vsebujejo najvišjo raven te maščobne kisline omega-3, ki jo najdemo v naravi. Ena sama čajna žlička olja chia velja za 'odličen vir' te esencialne omega-3 in zagotavlja več, kot je določena raven ustreznega dnevnega vnosa, trdijo strokovnjaki.

In če veste, da ta omega-3 sodeluje pri pravilnem delovanju možganov in srčno-žilnega sistema, si boste olje zagotovo privoščili. Večina kuhinjskih olj ima višji odstotek mononenasičenih maščob in/ali polinenasičenih maščob omega-6.

Med drugimi prednostmi olja chia bi lahko zaradi visoke vsebnosti vlaknin, polifenolov, antioksidantov in mineralov zmanjšalo tudi tveganje za razvoj kroničnih bolezni. 

Profimedia

Njegove koristi so največje, če ga zmešamo z drugimi živili, bogatimi s hranili, saj lahko spodbuja njihovo absorpcijo. Zaradi blagega, oreščkastega okusa semen chia jih lahko jeste surova ali pa njihovo olje dodate solatam in jedem.

Olje chia je enostavno za uporabo in se lahko uživa hladno, toplo ali kuhano pri visokih temperaturah.

Koristi olja iz semen chia

Chia semena, tako imenovano superživilo, so že nekaj časa predmet številnih razprav. Te razprave so se osredotočale predvsem na domnevne koristi za zdravje, vključno z visoko vsebnostjo vlaknin in beljakovin, sposobnostjo zmanjševanja vnetij in zniževanja holesterola.

Zmanjšuje trebušno maščobo 

Olje iz semen chia pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola in uravnavanju ravni sladkorja v krvi, kar pripomore k zmanjševanju prekomerne trebušne maščobe.

Olje iz semen chia je odličen vir maščobnih kislin in vlaknin. Visoka vsebnost maščob zagotavlja številne koristi za zdravje, kot so zdrava koža, zdravi lasje in zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Olje iz semen chia lahko dobite na trgu ali na spletu.

Chia olje pomaga pri sladkorni bolezni

Chia olje je koristno tudi za sladkorne bolnike. Različne študije so pokazale, da maščobna kislina omega 3 iz chie blagodejno vpliva na sladkorno bolezen.

Protivnetne lastnosti chie so zelo koristne za zdravljenje sladkorne bolezni.

Na ljudeh je bila izvedena študija, ki je pokazala učinkovitost chie pri nadzoru ravni glukoze v krvi pred obrokom in po njem.

Nadzorovana raven glukoze v krvi je zmanjšala tudi kronično vnetje in krvni tlak. Tako so semena chia koristna pri sladkorni bolezni in boleznih srca.

Alfa-linolenska kislina pomaga tudi pri zmanjševanju C-reaktivnega proteina (kazalnik vnetja v arterijah) in sistoličnega krvnega tlaka.

Chia olje je odlično za zdravje srca

Chia semena in olje so bogat vir beljakovin, vitaminov, mineralov, vlaknin in maščobnih kislin omega 3. Alfa-linolenska kislina, ki jo vsebuje chia, zmanjšuje tveganje za bolezni srca, saj v sebi raztaplja različne vitamine, kot so vitamini A, D, E in K.

To poveča učinkovitost telesa pri sprejemanju teh vitaminov in ščiti srce pred različnimi boleznimi.

Profimedia

Poleg tega chia pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in uravnava krvni sladkor. Tako ima chia pomembno vlogo pri zaščiti srca in ožilja.

Olje chia in semena so bogat vir vlaknin in linolenske kisline, ki z razporeditvijo visceralne maščobe pomagajo ohranjati telesno težo in tako zmanjšujejo tveganje za bolezni srca.

Semena chia povečujejo raven energije

Omega-3 maščobne kisline v semenih chia učinkovito povečujejo tudi energijo športnikov.

Raziskave kažejo, da je napitek iz semen chia enako učinkovit kot energijski napitek iz ogljikovih hidratov za povečanje vzdržljivosti pri športnikih.

Podpira zdravje možganov

Zaradi visoke vsebnosti omega-3 lahko olje iz semen chia pripomore k zdravju možganov. Številne študije so pokazale, da imajo lahko vse oblike omega-3 pozitivne in nevroprotektivne učinke na možgane, kar lahko zmanjša tveganje za možgansko kap, Alzheimerjevo bolezen, depresijo in druge nevrološke motnje.

Preprečuje prezgodnje staranje kože

Olje iz semen chia je priljubljena sestavina izdelkov za nego kože. To je posledica visoke vsebnosti maščobnih kislin. Bogato je z omega-3, omega-6 in manjšimi količinami drugih zdravih maščob. Te maščobe so ob uporabi ali vključitvi v prehrano povezane z bolj zdravo kožno membrano, zaščito pred ultravijoličnimi žarki in boljšim vlaženjem kože.

Profimedia

Olje iz semen chia z močnimi antioksidativnimi lastnostmi pomaga zaščititi kožo pred oksidativnimi poškodbami in prostimi radikali (ki imajo pomembno vlogo pri staranju kože), ki jih povzročajo okoljski dejavniki, kot so UV-sevanje ali onesnaženje.

Prisotnost maščobnih kislin omega-3 - ALA in omega-6 - linolna kislina v njej pomaga pri zadrževanju vlage v koži. Ti dve zdravi maščobni kislini pomagata obnoviti vlažno pregrado kože, zlasti pri tistih s suho kožo, kot je atopijski dermatitis. Za najboljše rezultate olje iz semen chia nanesite na kožo takoj po kopanju.

Preberite še:
Naštevamo razloge, zakaj morate KONČNO teku dati priložnost (še to pomlad!)
Priporočamo tudi:
TO so glavni razlogi, zakaj se poročen moški ne bo ločil zaradi ljubice