Zdravilo za celotno telo v enem kozarcu na dan: Napitek krepi imunski sistem in vid, je preventiva pred številnimi boleznimi in stanji!

Zdravilo za celotno telo v enem kozarcu na dan: Napitek krepi imunski sistem in vid, je preventiva pred številnimi boleznimi in stanji! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2023

Korenčkov sok je barvit in hranljiv začetek dneva. Kozarec tega soka ponuja dragocene hranilne snovi in rahlo sladek, zemeljski okus, ki ga boste takoj prepoznali.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Da bi uživali prednosti sadja in zelenjave v obliki pijače, se vam ni treba popolnoma posvetiti sočenju. Pravzaprav so sokovi lahko zelo hranljiv dodatek k redni prehrani, če se izogibate tistim, ki vsebujejo veliko sladkorja. Na primer: Korenčkov sok - pogosto spregledan napitek, ki je tako dober za vas kot okusen in si vsekakor zasluži mesto v vaši vsakodnevni rutini.

Uživate lahko surovo in kuhano korenje. Vendar pa je bolj zdravo uživanje korenčkovega soka. Številne študije podpirajo in spodbujajo redno uživanje korenčkovega soka kot dodatka za zdravje kože in oči. Sok lahko pomaga tudi pri hujšanju in zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

Zakaj je korenčkov sok zdrav?

Uživanje korenčkovega soka poveča vsebnost antioksidantov v telesu.

Oralno uživanje korenčkovega soka je povezano tudi z zmanjšanjem oksidativnega stresa in vnetja. V študiji so imeli moški, ki so redno uživali korenčkov sok, najnižjo pojavnost srčnih bolezni. Korenčkov sok je tudi ena najbolj priljubljenih brezalkoholnih pijač v številnih državah. Zelo dobro se obnese, če ga zmešamo z drugimi sadnimi ali zelenjavnimi sokovi.

Korenčkov sok ima pomemben prehranski profil. Eno od njegovih glavnih hranil je betakaroten, ki je vir vitamina A, znanega po svojih zdravilnih učinkih. Sok je tudi bogat vir kalija, vitamina C in folatov. Sok vsebuje tudi druga ključna hranila. A preden jih bomo obravnavali, si oglejmo, kaj o korenčkovem soku pravi znanost.

Kakšne so morebitne koristi pitja korenčkovega soka za zdravje?

Glavna hranila v korenčkovem soku imajo številne koristi za zdravje, vključno z možnostjo boja proti boleznim. Če boste začeli redno piti korenčkov sok, boste tako lahko poželi resne sadove.

Profimedia
Lahko izboljša vid

Beta-karoten, lutein in zeaksantin iz korenčkovega soka so pravi zavezniki zdravja vaših oči, ki izboljšajo tudi vaš vid ponoči. Beta karoten se v telesu pretvori v vitamin A, ki je ključen za zdravje oči in dober vid tudi v starejših letih. Zahvaljujoč luteinu redno uživanje soka zmanjšuje tveganje za nastanek sive mrene in degeneracije rumene pege, ki vse pogosteje prizadeneta starejšo populacijo

Ščiti zdravje kože

Korenčkov sok je odličen za vašo kožo zaradi betakarotena, luteina in likopena. Beta-karoten med drugim zmanjšuje vnetne procese in pomaga pri hitrejšem celjenju ran. S pogostim uživanjem tega super zdravega nektarja boste opazili, da vaša koža postane lepša in sijoča, gube pa manj izrazite, saj je korenje odličen zaveznik proti staranju!

Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in možgansko kap

Z zaužitjem enega kozarca korenčkovega soka vsak dan boste znatno zmanjšali oksidativni stres, pa tudi tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Korenčkov sok tudi zmanjšuje t.i slabega holesterola, ki je povezan z boleznimi srca, hkrati pa spodbuja nastajanje žolča, ki je ključen za prebavo maščob. Neka študija je tudi pokazala, da lahko povečan vnos korenja v telo znatno zmanjša tveganje za srčni infarkt.

Preprečevanje različnih oblik raka

Raziskave so pokazale, da je s pogostim uživanjem korenja in korenčkovega soka mogoče preprečiti nekatere oblike raka, kot so levkemija, rak prostate, jajčnikov in dojke. Karotenoidi, zlasti beta-karoten, delujejo v telesu tako, da ustavijo poškodbe DNK, celične mutacije in vnetne procese. Na ta način zagotavljajo močno zaščito pred rakom.

Ščiti zdravje možganov in krepi njihove funkcije

Korenčkov sok prispeva tudi k delovanju možganov, izboljšuje spomin in krepi kognitivne funkcije. Korenje zmanjšuje oksidativni stres v možganih in tako preprečuje oslabitev signalov, ki jih pošiljajo živci. Če želite znatno zmanjšati tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen, redno pijte korenčkov sok.

Prispeva k zdravju ustne votline

Hranila iz korenja krepijo imuniteto in delujejo proti škodljivim bakterijam in toksinom, ki se kopičijo v dlesnih in ustni votlini. Njeni minerali pa imajo močan antibakterijski učinek. Prav tako boste s pitjem soka takoj po obroku preprečili nabiranje oblog na zobeh. Zaradi bogastva vlaknin bo korenčkov sok izboljšal tudi vašo prebavo, hkrati pa bo izločil nekatere škodljive bakterije iz prebavil.

Je odlična izbira za nosečnice in dojenčke!

Korenčkov sok je odlična izbira za uživanje med nosečnostjo in po njej, saj vsebuje kalij, kalcij, folate, magnezij in seveda vitamin A. Kalcij krepi otrokove kosti, folati pa zmanjšujejo tveganje za degenerativne motnje v razvoju ploda. Vitamina A in C iz korenja pomagata materi in otroku, da razvijeta močno imunost in sta bolj odporna na okužbe.

Kako pripraviti korenčkov sok?

Priprava korenčkovega soka je preprosta in hitra. Potrebujete enega do dva srednje velika korenčka

  • Korenje operite in sesekljajte ter ga dodajte v mešalnik.
  • Dodajte nekaj filtrirane vode.
  • Po želji lahko dodate še nekaj sesekljane zelenjave ali sadja po želji za bolj poln okus.
  • Mešajte na srednji hitrosti, dokler vse sestavine ne postanejo v prahu.
  • Sok lahko precedite v novo posodo skozi vrečko za mleko iz oreščkov.
  • Vaš sok je pripravljen.
Preberite še:
Zakaj bi morali čim prej na izlet v naravo s prijatelji? Tu so odlični razlogi!
Priporočamo tudi:
Imate radi potovanja? Stevardese in stevardi razkrivajo, kaj pri potnikih najbolj sovražijo