Niso nedolžne: to so 3 pijače, ki zdravju črevesja naredijo največ škode

13. 5. 2024
Deli
Prekomerno uživanje alkohola zdravju črevesja ne naredi nobene koristi, saj lahko povzroči škodljive učinke na zdravje črevesja. (foto: Instagram @gianninagibelli (Posnetek zaslona))
Instagram @gianninagibelli (Posnetek zaslona)

Celotno zdravje v večjem delu izvira iz zdravja črevesja, zato ni zanemarljivo po kakšni hrani in pijači posegamo. 

Četudi so v današnjem razgibanem in hitrem tempu življenju včasih vabljive pijače, ki imajo dolg rok uporabnosti in so na račun dodanih sladkorjev, umetnih arom in konzervansov tudi okusne, strokovnjaki za prehrano nad njimi niso navdušeni.

Na račun svoje priročnosti, so namreč pogosto razlog za kopičenje maščobe in težave s črevesjem. Zdravnik dr. Blen Tesfu in dietetičarka in nutricionistka Lauren Harris-Pincus v nadaljevanju razkrivata tri takšne pijače.  

Ne spreglejte:

Priljubljene pijače, ki škodujejo zdravju črevesja

Energijske pijače

Priljubljene energijske pijače, ki so pogosta izbira zlati pri mladih ljudeh in tistih, ki si želijo hitrega dviga energije, lahko negativno vplivajo na zdravje črevesja. Zaradi visoke vsebnosti kofeina, sladkorja in umetnih dodatkov, energijske pijače porušijo ravnovesje črevesnih bakterij, kar vodi tudi do vnetij in prebavnih težav.  

»Energijske pijače lahko povzročijo gastritis, vnetje in drisko. Poleg so lahko vzrok treme in povečanja anksioznosti,« poudarja Harris-Pincusova. Na račun visoke vsebnosti sladkorja, ki ga je najti v energijskih pijačah, se poleg povečanja ravni sladkorja v telesu, lahko pojavi tudi shranjevanje maščobe, še zlasti visceralne maščobe.  

Gazirane pijače s sladkorjem

Na seznamu pijač, ki so škodljive za zdravje črevesja, se najdejo tudi gazirane pijače, ki so polne velikih količin dodanih sladkorjev, umetnih arom in konzervansov. Sestavine, ki so prisotne v gaziranih pijačah, delujejo tako, da zaradi vsebnosti sladkorja, povzročijo nenaden skok sladkorja v krvi.

Prav tako gazirane pijače na osnovi svojih sestavin ne vsebujejo večje prehranske vrednosti. Še več, zaradi velikih količin vsebnosti sladkorja v gaziranih pijačah, lahko pretiravanje z njimi privede do motenj v črevesni flori in razraščanju škodljivih mikroorganizmov.

Dr. Tesfu pravi, da: »Uživanje sladkanih pijač povzroči nizko intenzivno vnetje črevesja, kar prispeva k prebavnim nevšečnostim in drugim zdravstvenim težavam. Visok vnos sladkorja je povezan tudi k zmanjšanju pestrosti črevesne mikroflore, ki je nujna za zdrav prebavni sistem.«  

Alkohol

Tudi prekomerno uživanje alkohola zdravju črevesja ne naredi nobene koristi, saj pogosto povzroči škodljive učinke na zdravje črevesja, prispeva k kopičenju maščobe na trebušnem predelu in na splošno negativno vpliva na zdravje.

»Prekomerno pitje alkohola lahko poruši ravnovesje črevesnih bakterij, kar povzroči črevesne motnje. Redno uživanje alkohola je povezano tudi s povečanim tveganjem za vnetne črevesne bolezni, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis,« dodaja Dr. Tesfu.

Četudi na splošno ni priporočljivo pretiravanje z nobeno vrsto alkohola, so nekatere alkoholne pijače na vrhu seznama pijač, ki pripomorejo k vnetjem v črevesju in posledično na dolgi rok k povečanju teže in prebavnim težavam. To so še zlasti tiste, ki imajo visoko vsebnost sladkorja in kalorij, kot so sladki koktajli in vino.   

Vir: citymagazine.danas.rs 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk