Zajtrk naj bi predstavljal bogat in hranljiv obrok, saj z njim pričenjamo dan.
Kako bi naj izgledali obroki za zajtrk, da so čim bolj hranljivi in zdravi? Pri spletni strani Today.com so povprašali 17 kardiologov, onkologov, nevrologov, gastroenterologov in zobozdravnikov, katere obroke sami najpogosteje zaužijejo za zajtrk in jih priporočajo tudi drugim.
Ne spreglejte:
Kako v praksi izgledajo zdravi obroki, ki jih zdravniki pogosto jedo za zajtrk?
1. Ovsena kaša z raznolikim jagodičevjem, semeni in oreščki
Številni povprašani strokovnjaki si za zajtrk pogosto privoščijo ovseno kašo, ki velja za zdravo izbiro predvsem zaradi bogastva vlaknin, kar je odlično za zdravje črevesja. Gastroenterologinja Dr. Wendy Ho, klinična profesorica zdravstvenih ved na Medicinski fakulteti UCLA pravi, da je oves zaradi bogastva vlaknin odličen za prebavo in preprečevanje zaprtja.
Ovseni kaši sicer lahko dodate tudi kombinacijo oreškov in semen, kot so lanena, konopljina ali bučna ter malo suhega sadja in medu. Odlična je tudi z svežim sadjem, med katerimi so jagode, borovnice ali maline.
2. Polnozrnati toast z avokadom
Priljubljen zajtrk med zdravniki je tudi polnozrnati toast, ki mu dodajo hranljive in nasitne sestavine, na primer avokado ali arašidovo maslo. Nekateri namesto te izbire dodajo lososa, ki velja za vsestransko uporabno pusto beljakovino.
Dr. Tricia Quartey, zobozdravnica iz Brooklyna in predstavnica Ameriškega zobozdravniškega združenja, ki pogosto zajtrkuje toast z avokadom, pravi, da za dodatne beljakovine večkrat doda jajčne beljake. »Zdrava maščoba me nasiti, hkrati pa imam tudi bolj zdrav ogljikov hidrat, ki me zjutraj požene naprej,« še poudarja.
3. Jogurt s sadjem
Tretja pogosta izbira za zajtrk je navadni ali grški jogurt z dodatkom svežega sadja, kot so na primer jagode. »Skoraj vsak dan zaužijem organsko sveže sadje, ki je na razpolago v sezoni, ki ga dam v navadni, nesladkani jogurt,« pravi Dr. Caroline Tanner, profesorica nevrologije na Weill Institute for Neurosciences v San Franciscu.
Tovrsten obrok zagotavlja dobršno mero beljakovin. Grški jogurt pa poleg beljakovin vsebuje še fosfat in kalcij, ki sta potrebna za ohranjanje zdravih zob. Če mu dodate še oreške in semena, ki v večini vsebujejo aminokislino arginin, lahko s tem preprečite tudi nastanek zobne gnilobe.
Druge prehranske smernice, ki jim sledijo zdravniki
Zdravniki, ki so sodelovali v anketi, sicer sledijo prehranskim smernicam, ki temeljijo na sredozemski dieti, dieti DASH in MIND. Številne raziskave kažejo, da prehranjevanje na tovrsten način zmanjšuje tveganje za različne zdravstvene težave, med drugim zmanjšuje tveganje za različne vrste raka in nastanek Alzheimerjeve bolezni ter znižuje krvni tlak.
Skupna rdeča nit prehranjevanja po teh prehranskih načrtih je osredotočenost na polnozrnate izdelke, puste beljakovine in pestro paleto zelenjave, sadja, stročnic, oljčnega olja in oreščkov. Prav tako se ljudje, ki se držijo omenjenih diet, izogibajo močno predelani hrani, rdečemu mesu, alkoholu in sladkarijam.
Povzeto po: yahoo.com