5 stvari, ki jih morate vedeti, če se prvič podajate na maraton

5 stvari, ki jih morate vedeti, če se prvič podajate na maraton (foto: Goran Antley) Goran Antley
27. 10. 2016

Ljubljanski maraton je pred vrati in med številnimi rednimi tekači bo tudi nekaj tistih, ki se na maraton odpravljate prvič. Zbrali smo nasvete utrjenih maratoncev o tem, na kaj morate biti pozorni tisti, ki maraton tečete prvič.

Maraton ni tekma. Maraton je osebna izkušnja. Je osebni izziv. Nekakšen test, na katerega ste se dolgo pripravljali. Upamo le, da dovolj dolgo. Veterani maratonskih tekov pravijo, da je optimalna pripravljalna doba za prvi maraton 25 tednov - če ste pred tem že vsaj eno leto redno tekli po več kot deset kilometrov in ste tako seznanjeni, kako se vaše telo odziva med tekom. 

Maraton je vendarle svojevrstna zver. Priprave resnih tekačev vključujejo tekaške treninge vsaj petkrat na teden, ob tem pa še treninge za moč in prilagajanje prehrane, da se telo v celoti programira na dan, ko bo potrebno po glavnih in stranskih ljubljanskih cestah preteči 42, oziroma 21 kilometrov.

1. Brez panike!

Ker je maraton osebni izziv in ker vaš cilj verjetno ni, da bi v nedeljo predstavljali resno konkurenco lanskemu zmagovalcu, se ne obremenjujte s tem, kako se boste na maratonu odrezali. Če se boste gnali preko svojih zmožnosti, tvegate resne poškodbe in verjemite, da vrtoglavica, poškodovano koleno ali boleči krči niso spomini, s katerimi bi si hoteli zapomniti svoj prvi maraton. Prvi maraton je samo eden in zato mora biti nepozabno doživetje - pozabite na uro, pozabite na to, kako ste videti, ko vam po čelu kapljajo pollitrske kaplje znoja, pozabite na cilj. Uživajte. Pomahajte navijačem ob cesti. Naužite se družabnosti ob tako velikem dogodku. Priložnosti za podiranje osebnih rekordov bo v prihodnosti še dovolj.

2. Počasi se daleč pride

Adrenalin tekaške množice in skupinskega štarta, kjer se tisoče ljudi požene v dir, začetnike lahko hitro spodbudi, da začnejo maraton s prehitrim tempom. Prav tako se lahko hitro zgodi, da svoj tempo prilagajate tistim, ki tečejo v vaši bližini. Ohranjajte svojo hitrost, sicer vam bo lahko kilometre pred ciljem zmanjkalo zagona in energije.

3. Ne uporabite nove opreme

Čeprav vas morda mika, da bi na maratonu nastopili odeti v popolnoma nova športna oblačila in tiste živopisne nove "najkice", ki ste jih kupili ravno za to priložnost, za maraton kljub vsemu raje uporabite opremo, ki jo dobro poznate. Opremo, ki je že utečena in prilagojena na vaše telo. Če želite uporabiti novo opremo, naj bo ta kupljena vsaj dva tedna pred maratonom in potem ustrezno uporabljena na treningih, da se omehča, a še vedno obdrži vse svoje kvalitete. 

4. Pazite na prehrano

S treningi pred maratonom se naučite, katera hrana je za vas najbolj primerna, da se vam med tekom ne spahuje, da vas ne začne boleti želodec in da vas ne utrudi. Na dan maratona ne poskušajte ničesar novega - držite se preverjenih postopkov, pojejte obrok z veliko ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom (ovseni kosmiči, kakovostni mešani kosmiči, naravni muesli, polnozrnati kruh), nekaj proteinov in manj maščob, da bo telo dobilo hranilne vrednosti, potrebne za nekajurno delovanje na visokih obratih. Nekaj primerov: ovsena kaša s sadjem, sendvič s piščančjim mesom ali polnozrnata štručka s kakšnim ne preveč mastnim namazom.

5. Hidrirajte!

Ne čakajte, da telo že kriči po tekočini. Ko ste žejni, je že prepozno. Hidrirajte redno in pametno. Na prvi postaji z osvežitvami lahko izberete vodo, potem pa predlagajo, da glede na razmak postojank izmenično pijete vodo in izotonične napitke. Še to: ko pridete do postojanke s pijačo, upočasnite tempo v hojo - tako boste več spili in manj polivali. Smešno, a resnično.

Kot zadnji nasvet pa začetnikom vsi tekači svetujejo le, da sprejmite, kar prinese dan. Ne obremenjujte se, kakšno je vreme, ker nanj ne morete vplivati. Bodite zbrani in pripravljeni, da ne bo šlo vse tako, kot ste načrtovali in tiste trenutke, ko morda celo mislite, da bi najraje obupali, prebrodite s pozitivnimi mislimi. Ne mislite na končni cilj, ampak si postavljajte krajše cilje - do naslednjega drevesa, do naslednjega križišča, do naslednje postaje s pijačo. Ne pozabite -  glava nadzoruje telo. 

Se vidimo v nedeljo, 30. oktobra na startu 21. Ljubljanskega maratona!