Je tek v mrazu nevaren za zdravje?

Tek pozimi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 1. 2012

Številni se s tekom ukvarjajo le spomladi in poleti, nato pa z rekreacijo na prostem zaključijo. Pomembno je, da ostanemo aktivni skozi vse leto. Čeprav se zdi, da je za tek premrzlo, so tudi pozimi dnevi, ki jih lahko izkoristimo za tovrstno rekreacijo. Kljub temu velja opozoriti na nekaj stvari.

Na kaj morate biti pozorni

Dolgotrajna in pogosta fizična aktivnost v mrazu lahko poruši termoregulacijo, sposobnost telesa, da ohranja normalno telesno temperaturo. To pa je lahko za posameznika nevarno. Ko telo izgubi odzivnost na mraz in ni več zmožno ohranjati normalne temperature (37 ℃), se pojavi stanje hipotermije.

Hipotermija je znižanje telesne temperature pod normalno telesno temperaturo. 34,5 ℃ je meja, pri kateri bo hipotalamus (področje na bazi možganov, katerega vloga je uravnavanje temperature) še deloval. Če se temperatura spusti nižje, hipotalamus ne more več regulirati mehanizmov za ohranjanje temperature.

Znaki hipotermije oz. podhladitve so lahko različni. Lahko se pojavi le blago drhtenje, naježena koža, odsotnost refleksov ali pa hujša stanja, kot so nezavest in koma.

Pri mnogih posameznikih se zaradi vadbe v mrazu razvije bronhokonstrikcija ali skrčenje sapnic, kar zelo oteži dihanje. Pogosti simptomi so tiščanje v prsih, piskanje ali kašelj. Stanje se izboljša po približno eni uri aktivnosti, če z vadbo končamo prej, pa v treh minutah po končani vadbi.

Nevarne so tudi ozebline

Ozebline nastanejo pri temperaturah nad lediščem.

Ker se žile v mrazu zožijo (refleksen mehanizem) je dotok tople krvi omejen na jedro telesa, koža pa pri tem ni enakomerno prekrvavljena, lahko pride do kroničnih poškodb - ozeblin. V mrazu so najbolj izpostavljeni nos, lica, ušesa ter prsti na rokah in nogah.

Dihajte skozi nos

Dihanje skozi nos do neke temperature ogreje zrak. Poleg tega se zrak pri vdihu skozi nos ustrezno navlaži in očisti.

Naj mraz ne bo ovira

Vse to seveda ne pomeni, da morate rekreacijo na prostem pozimi popolnoma opustiti.

Da bi se izognili tem zimskim nevšečnostim, morebitnim poškodbam in še naprej uživali v rekreaciji na prostem, posvetite nekoliko več časa izbiri ustrezne tekaške opreme.

Oblačila bodo pomagala telesu ohraniti toploto. Kljub temu ne pretiravajte. Ko se odpravite na tek v mraz, se oblecite v plasteh. Te nato zlahka slačite, ko postane vroče, in oblačite, ko vam postane hladno.

Priskrbite si oblačila, narejena iz materialov, ki odvajajo znoj na zunanjo površino oblačila in s tem pospešujejo sušenje kože. Tako se koža ne bo hladila. Med vašo tekaško opremo naj bo tudi nekaj bombažnih majic in anorak, ki vas bo ščitil pred vetrom.

Pri teku nosite kapo, rokavice in šal ali posebno masko.

Zelo pomembna je tudi izbira obutve. Obutev naj bo kakovostna, iz materialov, ki ne prepuščajo vode in s podplatom, ki je oblikovan za zimski tek.

Ne pozabite na varnost

Pozimi so dnevi krajši in noči daljše, zato je velika verjetnost, da boste tekli tudi v mraku. Uporabljajte odsevne trakove, podnevi pa izberite oblačila živahnejših barv.