Poskusili smo oboje: tek v tekaški skupini in priprave na maraton. Kaj je boljše?

Poskusili smo oboje: tek v tekaški skupini in priprave na maraton. Kaj je boljše? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 10. 2022

Nekaj mesecev smo trenirali v tekaški skupini in sedaj z vami delimo vse, kar vemo! Za začetek: ne, ne boste samo tekli. 

No, gremo po vrsti, konec koncev se boste morali odločiti sami, kaj vam bolj ustreza. Naj vam zaupamo našo izkušnjo. 

Tekaška skupina

Ko sem se odločila za tekaško skupino, sem bila s kondicijo pri teku na začetku: pretekla sem komaj kakšen kilometer. Končni rezultat: tek po Ljubljani in na ljubljanski grad, kar si štejem kot odličen dosežek. 

Kaj pa se je dogajalo vmes? No, marsikaj. 

Ko izbirate tekaško skupino, izberite tudi zahtevnost. Sama sem se vključila v skupino za začetnike. Začeli smo s pol minute teka in pol minute hoje, nato pa je trenerka počasi stopnjevala čas teka, ko smo osvojili stopnjo. Že od začetka pa nismo samo tekli. Dogajalo se je še marsikaj drugega. 

Na tek sem hodila dvakrat tedensko, od česar je bil en dan bolj namenjen teku, drugi pa predvsem vajam, tudi tekli smo, vendar manj. Ko nismo tekli, smo delali vaje za stopala in gležnje, pa vaje za moč ter se posvečali tehniki teka. Neštetokrat smo delali tekaško abecedo in včasih se mi je zdelo, da mi nič ne popmaga, a sem zaradi nje precej bolje tekla. 

Vaje so okrepile moje telo, zato sem lahko pretekla večje razdalje in imela hitrejši tempo. Nisem si mislila, da bom zmogla toliko, kot sem na koncu in pritekla po hribu navzgor. 

Priprave na tekaški dogodek

Profimedia

Udeležila sem se tudi skupine, v kateri smo se pripravljali na specifičen tekaški dogodek. In bilo je kar nekaj razlik od teka v tekaški skupini. 

Na vsakem srečanju smo naredili ogrevanje in kakšno tekaško vajo, vendar jih je bilo bistveno manj kot pri tekaški skupini. Več časa je bilo posvečenega samemu teku, podali smo se tudi po delu trase, kjer je potekal dogodek. V skupini je bilo več tekačev, zato smo dobili manj pozornosti trenerjev, kar je sicer pričakovano. 

Ker so bila srečanja s skupino enkrat tedensko, je bilo nujno, da tečemo tudi sami v prostem času. Pričakujete lahko še kakšno vrečko reklamnih izdelkov, čokoladice ali napitke, vendar na dan teka raje jejte tisto, kar poznate in veste, kako deluje na vas. 

Takšne so bile naše izkušnje. Kaj bi torej raje izbrali: priprave na dogodek ali tek v skupini?