Zakaj pride do glavobola po teku in kako se mu izogniti

Zakaj pride do glavobola po teku in kako se mu izogniti (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2019

Fizična aktivnost, še posebej tek, lahko sproži različne bolečine, toda glavobol ne bi smel biti ena od njih. Preberite, kaj ga povzroča in kako ga lahko učinkovito preprečite!

Steven E. Mayer, zdravnik športne medicine, pravi, da so glavoboli kot posledica intenzivnejše vadbe, kot je denimo tek, dokaj pogosti.

Ponavadi gre za neprijeten utripajoč občutek v glavi, ne toliko močno in konstantno bolečino. Joanne Donogue, zdravnica in športna psihologinja ter direktorica NYIT Collega za osteopatijo, razlaga, da tovrstna bolečina nastane zaradi sprememb v krvnem obtoku, ki se med vadbo poviša za kar 25 odstotkov.

Glavobol lahko spremljajo tudi naslednji stranski učinki  (ki lahko zaustavijo vašo aktivnost):

 • občutek slabosti,
 • bruhanje,
 • dvojni vid,
 • trdota v vratu.

Glavobol je lahko posledica dehidracije

Dehidracija pomeni, da naše telo izgublja več tekočine, kot je sprejema, kar povzroči zgostitev krvi. S tem naši možgani ne dobijo potrebnega kisika in se lahko skrčijo, kar rodi glavobol.

Zelo pomembno je torej, da med daljšim tekom in tekom pri višjih temperaturah poskrbite za primerno hidracijo – ko nastopi občutek žeje, je že prepozno.

Preverite, ali je vaše telo ustrezno hidrirano s preprostim testom urina:
 • Barva urina mora biti svetlo rumena. Če je vaš urin temno rumen in gost, je to znak, da morate občutno več piti.
Koliko vode je priporočljivo spiti?

Priporočena količina zaužite tekočine je za vsakogar različna, odvisna je od njegove teže, starosti, spola, aktivnosti in nekaterih drugih dejavnikov, a vodilo naj bo:

 • 2,6 l za ženske (vključujoč tekočino, ki ji dobimo iz hrane)
 • 3,6 l za moške (vključujoč tekočino, ki jo dobimo iz hrane)

Izognite pa se 'nalivanju' z vodo, predvsem po zelo intenzivnem treningu. Zakaj, v nadaljevanju.

Poskrbite za elektrolite!

Med ZELO intenzivnim znojenjem poleg vode izgubljamo tudi nekatere pomembne minerale, kot so natrij, kalij, magnezij in nekatere druge soli. V tem primeru pitje čiste vode (nekateri tekači jo med tekom pijejo ves čas) ni priporočljivo, saj lahko zaradi tega nastopijo vrtoglavica, slabost, glavobol, bruhanje. Telo potrebuje elektrolite.

Preberite: To se lahko zgodi, če po zelo intenzivnem treningu pijete vodo! 

Če ste fizično aktivni več kot eno uro na dan, posezite po elektrolitih eno uro pred vadbo in vsakih 15-20 minut med njo.

Zaužijete jih lahko na več načinov:

 • vodni gel,
 • kapsule,
 • tekočine, ki vsebujejo elektrolite.

Na glavobol ob teku vplivajo tudi temperaturne razlike, zato bodite pozorni, kako se pripravite na tek v vročini! V vročini telo izgublja še več elektrolitov, ki jih je treba učinkovito dovajati.

Na glavobol vpliva tudi sladkor v krvi

Glukoza je glavni vir energije za telo. Če je krvni sladkor v pomanjkanju, se pojavijo bolečine v glavi. Nizka raven inzulina vpliva na spremembe na ravni hormonov:

 • dopamin
 • adrenalin
 • noradrenalin

… ti pa vplivajo na delovanje možganov. Težavo rešite tako, da si pol ure pred tekom privoščite prigrizek v obliki ogljikovih hidratov – če se pripravljate na tek na daljše proge ali na maraton, počnite to vsak dan.

Neustrezna pripravljenost

Tudi neustrezna pripravljenost na tek lahko slabo vpliva na vaše telo, prihaja do poškodb in bolečin v vratu in ramenih. To lahko preprečite z rednimi masažami ali z uporabo masažnega valja na občutljivih predelih.

Več: Zakaj med tekom boli zgornji del hrbta? 

Tovrstni glavoboli načeloma niso nevarni in se jih da odpraviti s počitkom po vadbi. Vsekakor pa je bolje, da jih preprečite vnaprej! Če glavoboli vztrajajo kljub zgoraj naštetim preventivnim ukrepom, obiščite zdravnika.

Preberite še:

Vir: Runner's world