Tega NIKOLI ne recite tekaču, ki se pripravlja na maraton (ker boste obžalovali)

Tega NIKOLI ne recite tekaču, ki se pripravlja na maraton (ker boste obžalovali) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 7. 2021

Tekači so ustvarili svojo "kulturo", ki jo ostali pogosto ne razumemo. Zato pazite z besedami, da se ne boste kateremu zamerili. Še posebej ko se pripravljajo na preizkušnjo njihove tekaške kariere!

Na kaj najprej pomislite ob besedi maraton? Če niste (vsaj občasni) tekač, potem zagotovo v pogovoru ne izrecite naslednjega ...

"Misliš, da boš zmagal/a ali vsaj med prvih 10?"

Seveda ne. Pravzaprav z gotovostjo vedo, da ne bodo zasedli prvih mest. Ne zato, ker bi bili tekači po naravi negativni, ampak ker tekmujejo z več tisoč tekači, med katerimi so običajno tudi profesionalci. 

"Kako dolgega maratona se boš udeležil/a? Enkrat sem tekel na 5 km maratonu."

Verjetno boste v odgovor dobili nekaj takšnega: Odlično, udeležil si se teka na 5 km. Jaz tečem na 42 km, ker je to uradna in edina dolžina maratona. Pa ne bodite užaljeni, saj smo vas posvarili. 

"Ampak, ZAKAJ?!"

Tekači ločijo dve vrsti ljudi: te, ki pretečejo v življenju vsaj en maraton in tiste, ki ne razumejo, zakaj bi se tega sploh kdo lotil. Zato, ker lahko, je vedno njihov odgovor. Ne iščite dodatnih razlag, ker jih ne boste našli. 

"Ne izgledaš kot maratonec."

Čeprav vaš prijatelj nima tako dolgih nog kot lanski zmagovalec in ne prihaja iz katere od afriških držav (od koder izhaja veliko dobrih tekačev), še ne pomeni, da ne zmore preteči maratona. Tudi vi ne izgledate kot voznik dirkalnega avtomobila pa tu in tam vozite prehitro, kajne?

"Vse, kar dobiš v zameno za nekaj mesečne priprave in mučenje na dan maratona, je medalja in plastenka vode?"

Pravzaprav tekačem ni mar niti za medaljo. Dobijo predvsem večni naziv maratonec in potrdilo, da nekaj delajo pravilno. 

"Ali ne postaneš utrujen od toliko teka?"

Seveda se utrudijo. Ali vi iz službe pridete spočiti? Predstavljajte si, da bi potem še vsak dan odtekli nekaj kilometrov. A vztrajnost je tista, ki jih vodi čez vse napore. 

"Koliko metrov boste morali preplavati?"

No, očitno ste za maraton slišali prvič, ali pa ga vsaj nikoli niste gledali v živo. Če bo po sreči, plavanja ne bo, razen če tekače ujame naliv. Plavanje, kolesarjenje in tek sestavljajo triatlon. To pa je nekaj popolnoma drugega. 

"Ne razumem, zakaj nekateri to počnete."

Potem enostavno niste med tistimi srečneži, ki bodo vsaj enkrat v življenju pretekli maraton. 

Srečno vsem, ki se trenutno pripravljate na maratone (morda pa jih končno dočakamo?).