To so najslabše stvari, ki jih lahko naredite po teku

To so najslabše stvari, ki jih lahko naredite po teku (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2023

Tek je za marsikoga priljubljena telesna aktivnost in sprostitev.

Toda četudi tek mnogim predstavlja že utečeno tedensko rutino, je dobro vedeti čemu se je po teku bolje izogniti. 

To so 4 najslabše navade, ki jih lahko naredite po teku

Po teku ostanete v tekaških oblačilih

Takoj po teku, ko pridete domov, se preoblecite. Četudi se niste preveč potili in se ne boste takoj stuširali, slecite tekaška oblačila, saj so razmočena oblačila leglo bakterij. Ta navada spodbuja dobro cirkulacijo, kar pomaga pri procesu okrevanja po teku. Ohranjanje pretoka krvi je bistvenega pomena za dostavo svežega kisika in hranil, hkrati pa se bo telo znebilo toksinov.    

Takoj po teku se sprostite na kavču in gledate serije

Ne vrzite se takoj po teku na kavč. Četudi se po teku zlahka počutite, kot da ste si zaslužili dan na kavču in gledali serije, ne podlezite temu. Lahka aktivnost je odlično orodje za regeneracijo po teku, toda ne pretiravajte. Čez dan načrtujte nekaj lažjih aktivnosti, tudi če ste namenjeni v službo. Vstanite, hodite naokoli, naredite nekaj nežnih raztezov in globoko dihajte. Če boste po teku večji del dneva sedeli ali stali, razmislite o nošenju kompresijskih nogavic, saj boste s tem preprečili kopičenje krvi v spodnjem delu nog.  

Premalo ali preveč jeste

Načrtujte, da boste po teku pili in jedli, po možnosti v 20 do 30 minutah po koncu. Če se odpravljate naravnost v službo ali imate druge obveznosti takoj po teku, predhodno nakupite zdrave prigrizke, ki jih lahko vzamete zraven za po poti. Prepričajte se, da vaši prigrizki vsebujejo beljakovine, malo maščobe in nekaj kompleksnih ogljikovih hidratov za zapolnitev potreb po energiji. Pri sebi imejte tudi veliko vode, da se lahko ves dan hidrirate. Izogibajte se drugi skrajnosti, da se po dolgem teku povsem zapustite glede prehrane in da lahko jeste popolnoma vse, ker ste danes dolgo tekli.  

Opravljanje (pre)težkih opravil  

Morda vas zamika, da ko pridete s teka, opravite kakšno delo na dvorišču, pokosite travo, skidate sneg ali opravite kaj drugega. Toda za utrujene mišice to ni najboljša ideja, še posebej, če ste zaradi teka delno dehidrirani in/ali podhranjeni. Početi aktivnosti kot so sklanjanje, dvigovanje teže in podobno, ko so vaše mišice že utrujene, je lahko recept za poškodbo. Če je le možno, odložite ta opravila za kakšen dan ali pa si najprej po teku privoščite več ur časa za počitek in se jih lotite kasneje. 

Preverite tudi: TO so eni največjih Pelé-jevih dosežkov (in kaj je bilo tako POSEBNEGA na tem igralcu)