Jutranji tek pri nizkih temperaturah? Pet razlogov, zakaj je to odlična ideja

4. 2. 2024
Deli
Zakaj bi se morali posluževati jutranjega teka v zimskih mesecih? (foto: Profimedia)
Profimedia

Da bi lahko izkoristili vse prednosti teka pri nizkih temperaturah, se je treba dobro pripraviti.

 

Zgodaj zjutraj teči v zimskih mesecih se marsikomu ne zdi idealen način za začetek dneva, a prav ta aktivnost ima lahko številne prednosti.

Ne spreglejte:

Poleg tega velja, da je tek pozimi boljši za celotno telo kot v toplejših mesecih leta.

Zakaj bi se morali posluževati jutranjega teka v zimskih mesecih?

1. Mraz je pravzaprav idealen čas za tek

Verjeli ali ne, mrzlo vreme je pravzaprav idealen pogoj za tek. Hladnejše kot je vreme, manj je toplotnih obremenitev telesa, zaradi česar je tek veliko lažji. Tek v vročem in vlažnem vremenu je izjemno naporen za telo. Prav zato se maratoni odvijajo v hladnejših mesecih.

2. Pomaga ohranjati aktivnost

Obisk fitnesa je lahko izziv sam po sebi, še posebej v zimskih mesecih, in tekalna steza doma lahko postane dolgočasna, a tek v mrzlem vremenu nikoli ne bo dolgočasen. Poleg tega je idealna aktivnost po obdobju prenajedanja, ki je za nami.

V hladnejših mesecih se običajno manj gibljemo in več jemo, tek pa izstopa kot najpreprostejša aktivnost, ki nam poleg hoje pomaga ohranjati kondicijo in hujšati. Tek porabi precej kalorij in je zato močno orodje za ohranjanje in celo hujšanje pozimi. Poleg tega glede na študijo iz leta 2017, objavljeno v reviji Progress in Cardiovascular Diseases, imajo tekači za 25 do 40 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo umrljivost in živijo približno tri leta dlje kot netekači.

3. Tek na prostem lahko izboljša vaše razpoloženje

Ko so dnevi krajši in temperature strmoglavijo, veliko ljudi trpi za sezonskimi depresivnimi epizodami, tek pa pomaga sproščati močne hormone, ki v mrzlih mesecih povečujejo pozitivno razpoloženje.

Poleg tega je raziskava, objavljena v Environmental Science and Technology, pokazala, da so ljudje, ki so telovadili na prostem, poročali o povečani energiji, zmanjšanem občutku malodušja in so bili bolj verjetno, da bodo ponovili svojo vadbo, v primerjavi s tistimi, ki so tekli na tekalni stezi.

4. Tek v hladnem vremenu lahko pospeši vaš metabolizem

Naša telesa so programirana tako, da pozimi varčujejo z maščobnimi zalogami, kar upočasni naš metabolizem kot neposreden odziv na zmanjšano telesno vadbo. Zato tek v mrazu služi za »prevaro« telesa, preprečuje sezonsko upočasnitev metabolizma in pomaga ohranjati zdravo telesno težo.«

5. Tek v hladnem vremenu vam lahko pomaga porabiti več kalorij

Obstajajo različne vrste telesne maščobe, vključno z belo, rjavo in vmesnimi odtenki. Bela maščoba je tisto, kar običajno velja za "neželeno" telesno maščobo. Rjava maščoba je presnovno tkivo, ki kuri kalorije, in vse več je znanstvene literature, ki nakazuje, da vadba in izpostavljenost nizkim temperaturam spremenita belo maščobo v rjavo. To pomeni, da tek v mrzlem vremenu ne le pomaga pri kurjenju kalorij, ampak lahko tudi spremeni sestavo telesa.

Na kaj moramo biti pozorni pri teku pri nizkih temperaturah?

Da bi lahko izkoristili vse prednosti teka pri nizkih temperaturah, se je treba dobro pripraviti, poleg ogrevanja in raztezanja mišic, ki ju je priporočljivo izvajati v zaprtih prostorih, pa je najpomembnejše, da ustrezno opremo.

Nepogrešljivi pripomočki so nepremočljivi teniški copati, toplotna izolacija, večplastna oblačila ter kapa in rokavice. Čeprav se vam morda zdi, da vam bo z rokavicami in kapo na glavi vroče, sta ta dva kosa opreme nujna za ohranjanje telesne toplote in izogibanje ozeblinam, saj nas prav na delih telesa, ki jih ščitita, izgubijo največ toplote.

Preberite še: Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jemo brusnice, mini "pakete" antioksidantov?

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ