Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jemo brusnice, mini "pakete" antioksidantov?

3. 2. 2024
Deli
Vsebnost protivnetnih spojin v brusnicah lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Redno uživanje brusnic ima lahko številne pozitivne učinke na zdravje, vendar je pomembno opozoriti, da je zmernost ključna pri vključevanju katere koli hrane v prehrano.

Če vsak dan uživate brusnice, lahko opazite nekatere spremembe in koristi za vaše telo.

Preberite še: 

1. Bogat vir antioksidantov:

Brusnice so znane po svoji visoki vsebnosti antioksidantov, zlasti flavonoidov, antocianidinov in proantocianidinov. Redno uživanje antioksidantov lahko pomaga zaščititi celice pred prostimi radikali, ki so povezani s staranjem in razvojem bolezni.

2. Podpora zdravju srca:

Antioksidanti v brusnicah lahko pripomorejo k zmanjšanju ravni slabega holesterola (LDL) in povečanju ravni dobrega holesterola (HDL). To lahko koristi zdravju srca in ožilja ter zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

3. Uravnavanje sladkorja v krvi:

Brusnice vsebujejo spojine, ki lahko podpirajo uravnavanje ravni sladkorja v krvi. To je lahko koristno za tiste, ki imajo težave z diabetesom ali tiste, ki želijo uravnavati svojo glukozo.

4. Protivnetno delovanje:

Vsebnost protivnetnih spojin v brusnicah lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu. To je lahko koristno pri lajšanju simptomov vnetnih stanj, kot so artritis, ter pri preprečevanju dolgotrajnih vnetij.

5. Zdrava prebava:

Vlaknine v brusnicah prispevajo k zdravi prebavi. Redno uživanje vlaknin lahko pomaga preprečevati zaprtje, vzdrževati redno gibanje črevesja in ohranjati zdravje prebavnega sistema.

6. Krepitev imunskega sistema:

Visoka vsebnost vitamina C v brusnicah pomaga krepiti imunski sistem. To lahko pripomore k preprečevanju prehladov, gripe in drugih okužb ter pospeši okrevanje, če že zbolimo.

7. Zmanjšanje tveganja za nekatere bolezni:

Raziskave kažejo, da lahko redno uživanje brusnic zmanjša tveganje za določene bolezni, kot so nekatere vrste raka, Alzheimerjeva bolezen in bolezni srca.

8. Podpora zdravju sečil:

Brusnice so znane po svoji vlogi pri preprečevanju okužb sečil, zlasti pri ženskah. Spoje v brusnicah preprečujejo, da bi bakterije pritrdile na stene sečil, kar lahko zmanjša tveganje za vnetja.

9. Bogat vir vitaminov in mineralov:

Poleg vitamina C brusnice vsebujejo tudi druge pomembne vitamine, kot so vitamin K, B-vitamini, in minerale, kot so mangan in kalij.

10. Antioksidativno delovanje na kožo:

Antioksidanti v brusnicah lahko pozitivno vplivajo tudi na zdravje kože, zmanjšujejo oksidativni stres, ki prispeva k staranju kože.Kljub vsem koristim pa je pomembno poudariti, da je prehrana najbolj uravnotežena, ko vključuje raznoliko paleto živil.

Zmernost in uravnoteženost sta ključna, da se izognete prekomernemu vnosu določenih hranil ali spojin. Pred kakršnimi koli drastičnimi spremembami v prehrani se je vedno priporočljivo posvetovati z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger