Kako lahko samohipnoza izboljša vaš tek

Kako lahko samohipnoza izboljša vaš tek (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2020

Brez skrbi, nihče vas ne bo hipnotiziral z nihanjem žepne ure. Vsakodnevna uporaba hipnoze je namreč precej drugačna – in z raziskovanjem podzavesti lahko postanete boljši tekač.

»Pri hipnoterapiji ne gre za izgubo nadzora, temveč za to, da posameznik pridobi še več nadzora, še posebej nad svojo podzavestjo,« je za Runner's World povedala hipnoterapevtka Chloe Brotheridge.

Kako lahko raziskovanje podzavesti izboljša tek?

Podzavest ne pozna razlike med zelo živo domišljijsko situacijo in med situacijo, ki je resnična.

Zato, če si situacije med hipnozo zelo dobro predstavljamo, jih lahko v mislih zvadimo. Ko kasneje do takšne situacije resnično pride, smo pripravljeni, da se bodo stvari odvijale natanko tako, kot smo si jih zamislili.

Da lahko miselni trening pri različnih športih resnično izboljša »mišični spomin«, so pokazale tudi mnoge raziskave.

Zanimiva je denimo raziskava iz leta 1967, ki je vključevala dve skupini košarkašev.

  • Tisti, ki so fizično vadili metanje na koš, so se izboljšali za 24 odstotkov, medtem ko so se tisti, ki so si to zamišljali, tudi izboljšali za skoraj toliko – za 23 odstotkov.

Prof. Costas Karageorghis pa je v knjigi Inside Sport Psychology med drugim zapisal, da je zmogljivost v kateremkoli športu odvisna od kombinacije treh komponent: fizične kondicije, ravni spretnosti in psihološke pripravljenosti na tekmovanje.

Braden Collum | Unsplash

Tudi Charles Garfield, športni psiholog in avtor knjige Peak Performance, poudarja pomen miselnega treninga: »Vrhunski športniki razvijajo močne miselne predstave obnašanja, ki jih bo pripeljalo do želenih rezultatov. V mislih si predstavljajo rezultat, ki si ga želijo, pa tudi dejanja, ki vodijo do njega.«

Tudi pri teku gre za nadzor nad umom in telesom, kar ste zagotovo izkusili tudi sami, zato je sposobnost prilagajanja misli lastni volji ključna.

V nadaljevanju preberite nasvete o samohipnozi in kako z njeno pomočjo postati boljši tekač, ki jih predstavlja Chloe Brotheridge:

Doseganje stanja hipnoze

1.

Vzemite si pol ure za sprostitev, pri čemer poiščite prostor, kjer vas ne bo nihče motil. Sedite oziroma lezite.

2.

Počasi sprostite vse mišice v telesu, začenši s prsti na nogah in stopali, nato pa sprostite še noge, trebuh, hrbet, roke, dlani, vrat, glavo in obraz.

3.   

Nato se potopite v še globljo sprostitev. Predstavljajte si, da se spuščate po stopnišču, z vsakim korakom ste nižje. Lahko pa si predstavljate tudi dvigalo, v katerem udobno sedite ter se z njegovim premikanjem navzdol spuščate v globino.

4.    

Zdaj si predstavljajte svoj najljubši prostor – resničen oziroma domišljijski. Eden izmed najbolj priljubljenih je plaža, sonce vam greje kožo, lase pa vam mrši lahen vetrc. Predstavljajte si pesek pod stopali, zvoke valov in ptic. Uporabljajte vse svoje čute, da bo izkušnja karseda bogata.

5.    

Na tej točki, kakšnih 10 minut od začetne faze, se boste počutili, kot da sanjarite – sproščeni ste, a osredotočeni.

Ustvarjanje sugestij

Profimedia

1.    

Vaša podzavest je zdaj odprta in še bolj pripravljena na pozitivne sugestije. Misel »hitrejši in samozavestnejši tekač sem« je precej boljša kot »moje sposobnosti me zdaj manj skrbijo«.

2.    

Sugestije, ki vsebujejo besedo »sem«, so pogosto zelo učinkovite. Povejte si, kar si želite, da bi se zgodilo, kakšni morate biti, kako morate razmišljati, kako se morate počutiti in vesti.

Če vam primanjkuje motivacije za trening, si predstavljajte, kako si na sončen dan navdušeno zavezujete vezalke na tekaških čevljih. Recite si »srečnejši sem, kadar tečem«. Nato pa si zamislite želen rezultat: predstavljajte si, da ste v boljši formi, hitrejši in vitkejši.

3.    

Med predstavljanjem pozitivnih situacij si ustvarite zares bogato podobo. Zaznajte vse, kar boste videli, slišali, vonjali, okušali, čutili, mislili, rekli in počeli.

Ne obremenjujte se, če podoba ni jasna oziroma če si je ne morete dobro »predstavljati«. Karkoli boste zaznavali oziroma si predstavljali, bo v redu.

4.    

Ponovite sporočilo. Da si vaš um stvari zapomni, jih mora ponavljati, zato si na različne načine sporočilo ves čas pošiljajte. Npr. »imam motivacijo za tek«, ob misli na to, da grem teč, sem navdušen in zagnan«, »dober tekač sem« in tako naprej.

5.    

Zelo počasi štejte od 10 do 1, da vaši čuti ne bodo preveč vznemirjeni, ko se boste nenadoma spet vrnili v stanje zavedanja. Medtem si še naprej sugerirajte. Npr. »moja forma postaja iz dneva v dan boljša«. Odprite oči – zaključili ste. To rutino v sklopu treninga ponovite trikrat tedensko.

Vir: Runner's World

Preberite še: 50 življenjskih nasvetov, ki nas jih lahko nauči tek

Preverite pa tudi: Ogrevanje pred tekom - zakaj je še posebej pomembno v hladnejših dneh (+ video z vajami)