Za tekače: kje vse bomo letos tekli in kdaj? 5 dogodkov, ki se jih morate udeležiti!

Za tekače: kje vse bomo letos tekli in kdaj? 5 dogodkov, ki se jih morate udeležiti! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2022

Morda pa se letos preizkusite na daljši razdalji ali pa odtečete svoj prvi maraton!

Tekači, ki so že v januarju v svojih novih koledarjih obkrožili datume tekov in maratonov, ne potrebujejo dodatnih razlogov, da bi se jih udeležili. Pozitivni učinki teka pa morda prepričajo vse, ki o tem še razmišljate. 

Tu je le nekaj od mnogih dobrih posledic rednega teka: 

Krepi mišice 

Ne le z vadbo za moč, tudi s tekom se krepijo mišice, še posebej če boste vključevali sprinte ali tek v hrib. Za še boljši rezultat pa boste poskrbeli, če boste tek kombinirali z različnimi krepilnimi vajami. 

Ščiti pred negativnimi učinki stresa

Učinki teka so lahko dolgoročni, ko gre za stres. Lajša vse negativne učinke kroničnega stresa, pravi raziskava. Ampak morate teči redno, seveda. 

Spodbuja imunski sistem

Redna telesna aktivnost krepi imunski sistem – ker znižuje raven stresnih hormonov, pozitivno pa vpliva tudi na raven belih krvnih celic, ki varujejo telo pred okužbami in tumorji. Aerobna vadba, kot je tek, poskrbi za boljši imunski odziv, bolj kot nekatere druge vadbe, pravi raziskava.

Boljši spanec

Posamezniki, ki telovadijo vsaj 150 minut na teden, spijo bistveno bolje, čez dan po so bolj pozorni oz. imajo boljšo koncentracijo, pravijo raziskave. Tudi večerni lahkotnejši tek vpliva pozitivno.

Poglejte si še, kdaj maraton za vas ni najboljša odločitev in česa nikoli ne smete reči tekaču, ki se pripravlja na maraton

KJE BOMO LETOS TEKLI? 

Tek trojk

Tradicionalen pohod ob žici zagotovo že dobro poznate in morda ste se sprehodili po delu ali celotni poti. Kaj, ko bi se letos preizkusili v teku? Potrebujete še dva sotekača, izbirate pa lahko med razdaljama 12,5 km in 29 km. Letošnja novost je Tek trojk za profesorje na 3 km, prav toliko bodo odtekli tudi osnovnošolci in srednješolci. Če vam ostane še kaj energije, se isti dan lahko po poti tudi sprehodite. 

 • Kdaj? 7. 5. 2022
 • Kje? Ljubljana
 • Prijave so ODPRTE

Maraton treh src

“Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec.” Pod tem motom poteka že tradicionalni maraton treh src in ne bi se morali bolj strinjati. Vsak, ki prečka zmagovalno črto, je zmagovalec! Nihče vam ne bo vzel vsega dobrega, kar ste naredili za svoje počutje in telo. Kot vsako leto lahko izbirate med več razdaljami, zato boste zagotovo našli tisto, ki vam ustreza. 

 • Kdaj? 21. 5. 2022
 • Kje? Radenci
 • Prijave so ODPRTE

Afroditin tek s Štajerskim valom 

Kaj je boljšega kot tek po slikoviti pokrajini? Za lep razgled se odpravite na tek po Rogaški Slatini, kjer imate na voljo tek na 5 km ali 10 km, pa tudi 1 kilometrsko progo, kjer lahko preizkusijo svoje sposobnosti vsi čisti začetniki. Tudi letos boste lahko opravili test hitre hoje pod vodstvom strokovne ekipe Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Med vsemi prijavljenimi do 31. 3. 2022 bodo izžrebali nekoga, ki bo prejel tekaške copate ON. 

 • Kdaj? 4. 6. 2022
 • Kje? Rogaška Slatina
 • Prijave so ODPRTE.

Tek pod Pohorjem

S tekom organizatorji želijo povezati vse aktivne in rekreativne športnike, ki želijo storiti nekaj več za svoje telo in na drugačen način spoznati občino Hoče. Letos je prvič poleg 10 km proge na voljo tudi krajša razdalja 6,5 km, kar je še razlog več, da se prijavijo tudi tekači, ki za daljšo razdaljo še nimajo dovolj izkušenj in kondicije. Če boste že tam, lahko dan izkoristite tudi za kakšen lep izlet, ali vsaj za idejo, kam se boste odpravili naslednjič. 

 • Kdaj? 5. 6. 2022
 • Kje? Hoče
 • Prijave so ODPRTE.

Ljubljanski maraton

Eden lepših pogledov na glavno mesto je zagotovo takrat, ko ga preplavijo tekači. Nekaj posebnega se skriva v tem, da Ljubljano pretečete z množico podobno mislečih ljudi in jo doživite tudi s te perspektive. Na voljo imate več razdalj, zato dogodek ni rezerviran le za tiste prave maratonce. Ljubljanski maraton se ponaša z rekordnim maratonskim rezultatom 2:04:58.

 • Kdaj? 23. 10. 2022
 • Kje? Ljubljana
 • Prijave so ODPRTE