Razkrivamo podrobnosti lahke večerje, ki topi kilograme, čisti črevesje in pospeši vašo presnovo: Recept si obvezno zapišite!

Razkrivamo podrobnosti lahke večerje, ki topi kilograme, čisti črevesje in pospeši vašo presnovo: Recept si obvezno zapišite! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2022

Vas muči misel, kaj bi danes večerjali? Si želite nekaj zdravega in lahkega? Morda nekaj, kar ne bo obtežilo vašega želodca? Recept za večerjo vam tokrat razkrijemo mi. 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Ste po dolgem in napornem dnevu popolnoma brez idej, kaj bi tokrat pripravili za večerjo? Nič več skrbi in brskanja za zdravimi recepti, s katerimi bi zaključili vaš dan, razkrivamo vam popoln, lahek recept za večerjo, ki bo osrečila vas in vašo prebavo. Vsi nutricionisti se strinjajo, da mora biti zadnji obrok dneva lahek in poln hranljivih snovi, in mi smo našli odličen recept, ki se lahko ob bok postavi vsem še tako zahtevnim parametrom.

Vaša večerja bo lahka in enostavna, paradna sestavina celotnega obroka pa bodo tokrat chia semena. Chia semena, ki so eden najbolj zdravih virov hranil, vsebujejo več makro- in mikrohranil, med drugim vlaknine, beljakovine, kalcij, magnezij, antioksidante, maščobne kisline omega-3, fosfor in mangan. Ta drobna, s hranili bogata semena so odličen vir energije in tudi preprečujejo lakoto, zato so odlična zamenjava za tiste želje, zaradi katerih stojite pred hladilnikom in razmišljate, kakšen naj bo vaš naslednji obrok. 

In če vas to ne prepriča, naj bi chia semena vsebovala dvakrat več kalija kot banane, trikrat več antioksidantov kot borovnice in trikrat več železa kot špinača. Poleg vsega pa so neverjetno bogata s hranili in omogočajo daljši občutek sitosti ob manjši količini hrane! 

Pripravimo okusen chia puding!

Potrebujete: 
  • 4 žlice chia semen
  • 2 banani
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka (navadno ali rastlinsko)
  • lico medu
  • malo cimeta
Profimedia

Postopek za pripravo: 

Osnovo za puding iz chia semen pripravite tako, da semena preprosto zmešate s poljubnim nemlečnim mlekom, lahko pa vam namignemo, da so pudingi iz kokosovega in mandljevega mleka najokusnejši. Vse, kar si morate zapomniti, je razmerje: 3 žlice semen chia na 1 skodelico tekočine. Če torej pripravljate puding za štiri obroke (dobro je, da jih pripravite veliko naenkrat, saj ostanejo sveži več dni), boste potrebovali ¾ skodelice chie na 4 skodelice tekočine. Združite in dobro premešajte semena in mleko.

Banane pretlačimo z vilicami, nato pa jih zmešamo z vsemi sestavinami. Pripravljeno zmes čez noč pustimo v hladilniku. Chia semena bodo nabrekla in oddala prav posebno želatinasto snov, tako pa zgostila ta novo nastali puding. Slastna jed za naslednji večer je pripravljena. 

Namesto mleka lahko uporabite tudi jogurt in pa poljubno sadje. Če na puding ne želite čakati celo noč, ni potrebe, popoldan naredite zmes, ki jo za uro ali dve pustite v hladilniku in že je čas za vašo zdravo večerjo. Takšen obrok je lahko odlična alternativa tudi vašemu običajnemu zajtrku, saj vas bo prijetno nasitil, vašemu telesu pa zagotovil potrebno energijo.

Kjuč do zdravja in vitke postave se skriva v celostni in uravnoteženi prehrani, chia semena pa so lahko vaš odličen zaveznik pri uvedbi zdravih prehranjevalnih navad, saj so polna vitaminov, odličnih maščob in pravih mikrohranil.

Preberite še: 

Imate radi kavo? Tako doma pripravite maslo z okusom kave, ki bo vaš novi najljubši namaz za zajtrk

Priporočamo tudi:

 Ali res pokurimo več, če tečemo in telovadimo v vročini?