Če vas boli v desnem spodnjem delu trebuha ... Vzrok je lahko tudi TO!

Če vas boli v desnem spodnjem delu trebuha ... Vzrok je lahko tudi TO! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 10. 2022

Bolečino v desnem spodnjem delu trebuha običajno povezujemo s slepičem, vendar ima lahko tudi druge vzroke. 

Bolečino v desnem spodnjem delu trebuha lahko povzročijo številne črevesne bolezni:

Vnetje slepiča (apendictitis):

Začne se z bolečino v predelu žličke, bolečina se kasneje preseli v desni spodnji del trebuha. Vnetje lahko spremljajo tudi drugi simptomi, kot je izguba apetita in povišana telesna temperatura. Če sumite vnetje slepiča, ne čakajte, da se stanje poslabša, ukrepati je treba takoj.  

Kronična vnetna črevesna bolezen:

Poleg driske, ki traja več tednov, in krvi, se lahko pri kronično vnetni črevesni bolezni pojavijo tudi bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura, izguba apetita … Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za dva bolezni, ki imata podobne značilnosti – ulcerozni kolitis ali Crohnova bolezen. 

Ishemični kolitis: 

Je vnetje debelega črevesa zaradi nezadostne prekrvavitve.

Okužbe prebavil:

Bakterijske ali virusne, zaradi česar pride do vnetja. Prizadet je lahko katerikoli del, bolečina pa je lahko prisotna tudi na desni spodnji strani. 

Napihnjenost/vetrovi:

Trebuh je napet, prisoten je občutek polnosti in pogosto boleč. Lahko gre le za rahlo neprijetno bolečino, lahko zelo močno. Napihnjenost je običajno prebavna težava, čeprav igrajo vlogo tudi hormoni in stres.

Črevesna zapora:

Zaporo običajno ne spremljajo le zbadajoče bolečine v desnem spodnjem delu trebuha. Oseba se tudi sicer počuti zelo slabo in lahko pride do bruhanja. Opomba: pri črevesni zapori je medicinska pomoč nujna!

Tumorji:

Pri ponavljajočih se in vztrajnih bolečinah je treba razmisliti o tumorju (če so bili drugi vzroki izključeni). Znaki in simptomi bolezni lahko vključujejo bolečine v trebuhu, napenjanje, spremembe v odvajanju, kri na blatu, slabost, bruhanje. Odvisno je tudi od tega, kje se nahaja tumor. Tumorji na desni strani debelega črevesa denimo redkeje povzročijo spremembe pri odvajanju, povzročajo pa krče v trebuhu in izgubo telesne teže.

Drugi vzroki za bolečine v spodnjem desnem delu trebuha so lahko tudi: 

Endometrioza:

Endometrioza je obolenje, pri katerem se sluznica, ki je normalno prisotna znotraj maternične votline, začne razraščati zunaj nje. Najpogosteje se pojavi na jajčnikih, na potrebušnici (to je tanka membrana, ki prekriva notranje organe v trebuhu), na jajcevodih, lahko se vraste v steno mehurja ali črevesa.

Vnetje jajčnikov:

Pogosto se začne z enostranskimi, nato obojestranskimi bolečinami v trebuhu.

Prostata:

Težave lahko vključujejo vnetje prostate, benigno povečanje ali raka prostate. Simptomi so lahko obstruktivne narave, prisotne pa so lahko tudi bolečine, kot so denimo bolečine v kolkih in bolečine v spodnjem delu trebuha. 

Kila:

Trebušna kila nastane, ko se trebuh izboči skozi oslabljeno trebušno steno.

Žolčna kolika:

Kadar žolčni kamen zapre žolčevod, se lahko pojavi biliarna kolika, krčevita bolečina v desnem zgornjem kvadrantu trebuha, lahko pa se občuti bolečina tudi nižje v trebuhu. 

Za konec ne pozabimo: vzrok naj vedno razjasni zdravnik!
Preverite še:
Kaj se zgodi z vašim telesom, ko se takoj po jedi uležete
Ali pa:
Poznate ta zgodnji znak Parkinsonove bolezni? Opazili ga boste med jedjo!