Kaj upočasni metabolizem?

Kaj upočasni metabolizem? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 5. 2014

Na hitrost metabolizma oziroma presnove vpliva več dejavnikov – spol, starost, genetika... Seveda ni vse odvisno od slednjih, zato se lahko nekaterim napakam, ki upočasnijo metabolizem, tudi izognemo.

V metabolizem so vključeni procesi, kemični in fizikalni, v katerih telo pridobiva potrebno energijo za vzdrževanje vseh življenjsko pomembnih funkcij.

Poenostavljeno, telo zaužito hrano in pijačo pretvori v energijo (porablja kalorije), ki jo potrebuje za dihanje, delovanje organov, črpanje krvi, obnavljanje celic...

Na delovanje bazalnega metabolizma vplivajo naslednji dejavniki:

 • Telesna teža in sestava – ljudje z višjo telesno težo ali večjo mišično maso porabijo bistveno več kalorij, tudi v mirovanju.
 • Spol – moški imajo navadno večjo mišično maso, zato porabijo več kalorij.
 • Starost – s starostjo upade mišična masa, zato se tudi poraba kalorij nekoliko zniža.
 • Zdravstvene težave – težave s ščitnico, diabetes, Cushingov sindrom...

Seveda obstajajo tudi drugi dejavniki in tistim, ki metabolizem upočasnijo, se na srečo lahko izognemo.

Metabolizem in starost

Z leti se torej delovanje metabolizma spremeni. To gre predvsem na račun zmanjšanja mišične mase in delovanja hormonov.

Povprečna ženska v odrasli dobi vsako leto pridobi nekaj več kot pol kilograma – do 50 leta starosti bi to, če preračunamo na okroglo, zneslo približno 18 kilogramov več.

Da bi telo spravili v ravnovesje je potreben celovit pristop. Poskrbeti je treba za redno telesno aktivnost in pravilno prehranjevanje.

Kaj lahko upočasni vaš metabolizem?

 • Izpuščanje zajtrka

To je najslabše, kar lahko naredite. Zajtrk je ključnega pomena. Naj bo zdrav, bogat z beljakovinami in pripravljen s čim manj maščobe.

 • Ne jeste dovolj 

Za uspešno hujšanje ali ohranjanje telesne teže (tudi v starosti), je potrebno paziti na vnos kalorij. Ta ne sme biti prevelik, prav tako pa ne premajhen.

Če telo dobi premalo hranil, začne za svoje potrebe po energiji uporabljati maščobe in tudi beljakovine, iz katerih so grajene mišice. Zato s stradanjem izgubljamo mišično maso in ne maščobe. Manj mišic, počasnejši metabolizem.

 • Izogibate se kofeinu in pretiravate z alkoholom

Na japonskem so odkrili, da skodelica pravega ali zelenega čaja dvigne hitrost metabolizma do 12 %. Za to naj bi bili odgovorni antioksidanti katheini. Alkohol, na drugi strani, upočasni porabo kalorij ter vpliva na hormonsko delovanje.

 • Topla voda

V Nemčiji so znanstveniki odkrili, da topla voda upočasni, hladna pa naj bi metabolizem pospešila. 6 kozarcev hladne vode na dan nanese približno 50 kalorij manj. Vzrok verjetno tiči v tem, da mora telo hladno vodo segreti na telesno temperaturo, za kar porabi več energije.

 • Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati niso prepovedani, le pravi vir morate izbrati. Vaše telo potrebuje več vlaknin in manj predelane hrane. Izogibajte se sladkorju, hitri prehrani, čipsu in drugim takšnim jedem.

 • Hrana, revna s proteini

Vsak obrok naj vsebuje nekaj proteinov oziroma beljakovin, saj so hrana za mišice.

 • Premalo železa

Železo je odgovorno za prenašanje kisika mišicam. Je mineral, ki ga naše telo potrebuje zato, da tvori rdeče krvničke. Pomanjkanje železa pa ne povzroča le slabokrvnosti in pomanjkanja energije, temveč vpliva tudi na imunski sistem in termoregulacijo. Jejte rozine, marelice, borovnice, brokoli, špinačo, jetra, ribe...

 • Pomanjkanje vitamina D

Vitamin D ima prav tako pomembno vlogo pri obnovi mišičnega tkiva.

 • Premalo kalcija

Nekatere raziskave so pokazale, da pomanjkanje kalcija prav tako upočasni metabolizem.

 • Premalo spite

Preskakovanje spanja lahko spremeni človekovo presnovo, saj notranja biološka ura nadzoruje tudi metabolizem.

 • Pesticidi

Pesticidi so namenjeni uničevanju škodljivcev, škodujejo pa tudi našemu zdravju. Poleg tega da lahko škodujejo živčnemu sistemu, hormonski zaviralci pa naj bi vplivali celo na plodnost, se lahko zaradi teh pojavijo težave tudi v presnovi.

Preberite tudi: 11 nasvetov za hitrejši metabolizem