Kaj vse razkrivata barva in vonj vašega urina?

Kaj vse razkrivata barva in vonj vašega urina? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 5. 2019

Vonjanje lastnega urina prav gotovo ni izlet med polja sivke v Provansi, ampak nekateri vonji so bolj nevarni kot drugi. Preverite, kaj vam preko urina sporoča telo.

Nenadna razlika v gostoti, barvi in vonju urina je indikator sprememb v našem telesu. Dobro je vedeti, da sladek vonj lahko pomeni večje težave kot kiselkast. Preberite, kaj so lahko vzroki za spremembe v urinu.

10 sprememb v telesu, ki jih razkriva urin:

1. Dehidracija

Če vonjate kemikalijo kot je amonijak, je to jasen znak, da premalo pijete. Dr. Eric M. Ascher pravi: »Ko telesu primanjkuje tekočine in ste dehidrirani, je urin bolj gost. Vsebuje več amonijaka in je temneje obarvan.«

2. Preveč kave

Če pijete kavo v potokih, potem se to pozna tudi na urinu. Urin se ustvarja v ledvicah, ki so namenjene čiščenju organizma. Ostanke kofeina pomešane z amonijakom zaznamo kot čuden vonj, ki je povezan z zgoraj omenjeno dehidracijo.

3. Ketoza 

Stanje ketoze pomeni, da telo porablja shranjeno maščobo, ker nima dovolj glukoze, zaradi česar nastajajo ketoni.

»Eden izmed teh stranskih produktov je tudi aceton, ki smrdi kot lak za nohte,« pojasnjuje klinični dietolog Robert Santos – Prowse.

Če ste na keto dieti, je to normalen pojav. Če imate diabetes, pa gre lahko za znak nevarno povišanega sladkorja v krvi.

4. Preveč žvepla

Kadar pojeste veliko česna ali pa šparglje, imate vaš urin poseben vonj. Zakaj? »Nekatera hrana ob razgrajevanju izloči delčke žvepla, ki imajo neprijeten vonj,« pravi Dr. Ascher.

Zanimivo je, da so nekateri ljudje imuni na vonj svojega urina po uživanju špargljev, ker je tako zapisano v genski kodi v njihovi krvi. Temu strokovno rečejo 'asparagun anosmia'.

Kadar spremenite dieto, se spremenita tudi barva in tekstura urina. Dr. Ascher pravi, da diete, bogate s proteini (meso, stročnice) lahko povzročijo bolj gost in moten urin. V tem primeru to ni opozorilo za kakršnokoli nevarnost.

5.  Preveč vitamina B6

Dieta z veliko perutnine, lososom in bananami povzroči bolj poudarjen vonj urina. »Vsa omenjena hrana je bogata v vitaminom B-6 in če telo vsega ne porabi, se izloča skozi urin in povzroča neprijeten vonj,« pravi Dr. Ascher.

6. Preveč sladkorja

Če ima vaš urin sladkast vonj, je to lahko znak, da zaužijete preveč sladkorja. To (in pogosto uriniranje) je en od prvih simptomov diabetesa. »Morda vaše telo nima dovolj inzulina, ali pa inzulin ni sposoben predelati sladkorjev,« svari Dr. Ascher.

Preberite: Kako se izogniti diabetesu 

7.  Vnetje

Če uriniranje spremlja pekoč občutek in kiselkast vonj, urin pa je bolj moten kot ponavadi, je to lahko znak infekcije. Morda imate kakšno spolno prenosljivo bolezen, vaginalne glivice ali pa vnetje urinarnega trakta oziroma mehurja. Najbolje, da obiščete zdravnika.  

Preberite še: Kako lahko ugotovite povečano prisotnost kandide, ki povzroča glivice? 

8.  Posledica jemanja zdravil

Nekatera zdravila, na primer antibiotiki za zdravljenje ningitisa, vplivajo na videz in vonj urina.

9. Ledvični kamni

Če čutite bolečine v rebrih in je vaš urin nenadoma postal gostejši in bolj rožnato ali rjavkasto obarvan, obenem pa vas kar naprej tišči na stranišče, je to lahko znak, da imate ledvične kamne.

Obiščite zdravnika.

10. Kri v urinu

Če je v vašem urinu opaziti kri, lahko to signalizira bolezen, kot na primer vnetje mehurja, ledvic, povečane prostate in celo raka. Nujno obiščite zdravnika!

Preberite še:

Vir: Your Tango

Foto: Profimedia