Kako veste, da so ravni estrogena v neravnovesju? (in to ni redek pojav!)

Kako veste, da so ravni estrogena v neravnovesju? (in to ni redek pojav!) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 12. 2021

Nekateri simptomi, ki jih morda niste povezali na prvi pogled, lahko kažejo na neuravnovešenost estrogena v telesu.

Estrogenu se ženske lahko zahvalijo za prsi, široke boke, menstruacijo in nadležne dlačice, s katerimi se neprestano borijo. A estrogen ima tudi pomembno vlogo pri zdravju kosti, strjevanju krvi, nosečnosti, rasti las in zdravju kože. 

Tokrat ne ciljamo na visok estrogen, ampak na težavo, s katero se sooča mnogo žensk: ravni estrogena so lahko povsem normalne, vendar je hormon v primerjavi s progesteronom neuravnovešen in v tem smislu “previsok”. 

Več o stanju in ukrepanju vam bo povedal osebni zdravnik, tu pa so simptomi, po katerih lahko prepoznate neravnovesje estrogena: 

Povečanje teže

To je eden od najpogostejših simptomov, saj estrogen signalizira telesu, naj shrani maščobe. Zato ste nagnjeni k povečanju teže in jo težko izgubite oziroma nadzorujete. Zaradi estrogenskega neravnovesja lahko telo prične kopičiti tudi vodo, kar se pokaže v napihnjenosti in ponovno v dodatnih kilogramih. 

Težave s spanjem

Spalni cikel in hormoni imajo recipročen odnos, torej spanje vpliva na hormone in obratno. 

Neuravnovešen estrogen bo povzročil pomanjkanje spanja in s tem povezane motnje, kar bo posledično dvignilo raven stresnega hormona kortizola, kar bo simptome še poslabšalo.

Če že nekaj časa slabo spite, je torej čas, da čimprej ukrepate. 

Zaprtje in driska

Estrogen vpliva na bakterije v črevesju in prebavni trakt, ki se ob neravnovesju upočasni, ob tem pa občutite napihnjenost, bolečine v trebuhu in celo zaprtje ter drisko. Vse skupaj lahko povzroči tudi hrepenenje po sladki hrani, ki dodatno poslabša stanje. 

Glavoboli

Glavobol lahko občutite tudi ob spremembi hormonov med menstruacijo, simptom pa je pogostejši ob dominantnosti estrogena, zato to zagotovo omenite svojemu ginekologu. 

Težave med menstruacijo

Čeprav neravnovesje estrogena na vsako žensko vpliva drugače, jih mnogo med menstruacijo občuti naslednje težave, četudi je prej menstruacijski cikel potekal brez bolečin in drugih težav: 

  • večja izguba las kot običajno
  • večja poraščenost obraza
  • hujši krči in bolečine v času menstruacije
  • izbruh aken
  • neredna menstruacija (ali pa se pojavi zelo redko, na več mesecev)

Preverite tudi 9 stvari, ki vam jih nihče ne bo povedal pri preoblikovanju telesa ali pa Zakaj bi morali jesti z leseno žlico?