"Med popivanjem sem opazil nenavaden simptom in kasneje so mi diagnosticirali neozdravljivega raka" (osebna zgodba)

17. 5. 2024
Deli
Phil Dobson je pri 26-letih dobil diagnozo neozdravljivega raka. (foto: NCJ Media)
NCJ Media

V svetu je mogoče opaziti porast raka med mlajšimi ljudmi. Pojavnost in umrljivost pa sta številčnejši zlasti v razvitih državah. 

Diagnoza rak je spremenila življenje tudi 26-letniku iz Anglije. Phil Dobson si bo najbrž za vedno zapomnil julij 2021, ko je z dekletom bil na izletu na Škotskem. Toda ne zgolj zaradi izleta samega, temveč zato, ker je med potovanjem pričel opažati težave z odvajanjem urina.

Med vračanjem domov je na vlaku začutil močno bolečino v mehurju. Zdelo se mi je, da moram konstantno urinirati, vendar ni šlo nič ven. Ker sem čez dan pil alkohol, sem mislil, da je problem v tem, da sem napihnjen,« je povedal Dobson. Ker bolečine v mehurju niso popustile in ni mogel niti sedeti, se je po povratku domov odločil za obisk urgence.

Ne spreglejte:

Zdravniki so sprva domnevali, da gre za okužbo sečil

»Zdravstveno osebje me je poskušalo pripraviti do tega, da bi odvajal urin, vendar tega sploh nisem mogel storiti,« o svoji izkušnji pravi 26-letnik. »Vstavili so mi kateter in mi izpraznili mehur s približno dva litra urina - normalen mehur bi moral držati le približno 500 ml,« dodaja.

Na urgenci so mu sprva rekli, da gre za okužbo sečil, toda, ko simptomi kljub zdravljenju niso izzveneli, je kasneje obiskal še svojega osebnega zdravnika, ki je na prostati odkril bulico. Kasneje so zdravniki odkrili, da gre za tumor.

Diagnoza redkega in neozdravljivega raka, imenovanega rabdomiosarkom je bila srhljiva, zaradi česar ni bil šokiran le on, temveč tudi njegova družina, saj je bil predhodno zdrav in je tudi veliko telovadil.

Kljub težki diagnozi se je odločil, da bo živel najboljše, kot lahko

Zdravniki so mu povedali, da je tumor po njihovem mnenju neozdravljiv, toda, z vzdrževalno kemoterapijo se ga lahko nadzoruje in poskrbi, da se ne bo vrnil. Od postavitve diagnoze je Dobson v bolnišnici Freeman pričel opravljati kemoterapijo in radioterapijo. Pri zdravljenju mu je pomagala Organizacija Teenage Cancer Trust, kjer so poskrbeli za podporo v težkem obdobju.

Kljub težki diagnozi, se je odločil, da bo živel polno, kolikor je možno.

Kljub težki diagnozi, se je odločil, da bo živel polno, kolikor je možno.

NCJ Media

»Razmišljanje o raku je lahko strašljivo, zlasti če ste mlada oseba, vendar se to lahko zgodi vsakomur vseh starosti,« pravi. »Vedno poslušajte svoje telo in če imate pomisleke, se ne bojte poiskati pomoči. Verjetnost je, da ne gre za raka, vendar je vedno najbolje preveriti.«

Težka diagnoza mu ni preprečila, da bi živel polno življenje, saj se je odločil, da bo živel najbolje, kot lahko. »V začetku leta sem se preselil k dekletu in dobila sva psa, ki mi je zaposlil dan in me zelo razveselil. Prav tako sem se vrnil v službo,« še zaključuje. 

Povzeto po: thesun.co.uk

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren