Ste v obdobju menopavze? Izogibajte se teh 5 živil, ki lahko poslabšajo simptome

5. 4. 2024
Deli
Menopavza predstavlja povsem drugačno obdobje v življenju ženske, saj se takrat pogosto prično mnoge telesne spremembe. (foto: Profimedia)
Profimedia

Menopavza predstavlja povsem drugačno obdobje v življenju ženske, saj se takrat pogosto prično mnoge telesne spremembe. 

Poleg telesnih sprememb, ki kar naenkrat doletijo številne ženske v menopavzi, niso redkost niso niti hormonska nihanja, ki lahko povečujejo apetit in posledično neželeno pridobivanje telesne teže.

Ustrezna prehrana je eden izmed dejavnikov, ki lahko v času menopavze določene simptome umiri.  

Ne spreglejte:

Dober prehranski načrt ima ugoden vpliv na simptome v menopavzi  

Raznolika in zdrava prehrana je blagodejna za splošno zdravje in dobro počutje, zato je priporočljiva tudi za ženske v perimenopavzi in menopavzi. Kakovostna prehrana lahko morebitne simptome menopavze, med katerimi so pogostejši vročinski oblivi, nihanja razpoloženja, izčrpanost in morebitno pridobivanje na telesni teži, ublaži ali prepreči.

Amy Jamieson-Petonic, nutricionistka in fiziologinja iz Clevelanda, ženskam v obdobju menopavze priporoča uživaje večje količine polnozrnatih žitaric, svežega sadja in zelenjave ter pustih beljakovin.  

Temu nasvetu pritrjujejo tudi izsledki raziskave  iz leta 2023, ki je pokazala, da so ženske, ki so se prehranjevale s prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, poročale o manj neželenih simptomih menopavze, kot ženske, ki so se posluževale prehrane, ki je vsebovala več mastnih živil in sladkarij.  

Zmanjšanje slednjih je blagodejno vplivalo na neprijetne simptome, ki se lahko zgodijo v času menopavze.  

Ultra predelana hrana lahko oteži obdobje menopavze

Med priljubljenimi prigrizki so čips in grisini, ki so sicer okusni, toda polni natrija in dodanih slakodkorjev, ki lahko povzročijo zastajanje vode v telesu in napihnjenost. V izogib temu se je bolje poslužiti bolj zdravim alternativam, kot so v pečici popečena čičerika ali pest izbranih oreščkov, ki so polni nasitnih zdravih maščob. 

Začinjena hrana lahko okrepi vročinske valove  

Nutricionistka ženskam v menopavzi odsvetuje začinjeno hrano. Poudarja, da začinjena hrana še okrepi vročino in povzroča intenzivne reakcije telesa, kot so potenje, rdečica in vročinski oblivi. Če se ne morete povsem izogniti tovrstnim začimbam, predlaga kumino, kurkumo, baziliko ali kari.  

Hitro hrano nadomestite z bolj zdravo alternativo  

Hitra prehrana je znana po številnih negativnih vplivih na zdravje, med drugim povečuje tudi tveganje za bolezni srca. Poleg tega, se na račun tovrstne hrane lahko pričnejo kopičiti tudi nezaželeni kilogrami, ki so lahko še ena izmed tegob za ženske v obdobju menopavze. Petonicova namesto hitre hrane svetuje izbiro bolj zdravih alternav kot so: piščanec na žaru, zeleno solato s paradižnikom.

Izogibajte se mastnega mesa

Nutricionistka priporoča tudi izogibanje mastnim živilom, kot so slanina in zrezki, saj poleg visoke vsebnosti nasičenih maščob zmanjšujejo tudi hormon serotonin – hormon sreče. Ob zmanjšanju serotonina so pogosti odzivi razdražljivost, jeza in čemernost. Kot nadomestilo za mastno meso svetuje purana, piščanca in teletino.  

Ne pretiravajte z alkoholom  

Zmerno pitje alkohola je priporočljivo tako rekoč vsem, saj lahko poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Po izkušnjah Petonicove, ženske v menopavzi same večkrat poročajo o tem, da so ob uživanju alkohola dovzetnejše za vročinske valove.

Nutricionistka sicer dodaja, da občasna sprostitev s kozarcem vina ni odsvetovana, toda ženskam svetuje naj tudi ob tem upoštevajo signale svojega telesa.      

Vir: everydayhealth.com 

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih