Zakaj se nabira maščoba okoli trebuha, izgubiti pa je kljub dieti ne morete? Tu je nekaj razlogov, na katere verjetno ne bi nikoli pomislili!

Zakaj se nabira maščoba okoli trebuha, izgubiti pa je kljub dieti ne morete? Tu je nekaj razlogov, na katere verjetno ne bi nikoli pomislili! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2022

Če ste opazili nepojasnjeno povečanje telesne teže, vendar se vaše prehranjevalne navade in aktivnosti niso spremenile ali pa ste ravno zato začeli jesti drugače, so morda razlogi za pridobivanje kilogramov tudi naslednji …

Obstaja kar nekaj stanj, ki so lahko razlog za nenadno povečanje teže. Pri tem pa ne bo pomagala nobena dieta. Strokovnjaki opozarjajo, da tako hitrega pridobivanja teže ne smemo prezreti. Za zdravje je ključno, da ugotovite, kje se skriva razlog, zato se svetuje pogovor z zdravnikom. 

Ščitnica

Zdravstvena stanja, kot je zmanjšana funkcija ščitnice, lahko povzročijo povečanje telesne teže. 

V primeru nepojasnjenega pridobivanja teže bo zdravnik tako morda želel opraviti teste, da bi preveril, ali gre za endokrine motnje. Endokrini sistem, ki vključuje nadledvične žleze, ščitnico in jajčnike, pomaga uravnavati hormone, ki vplivajo na številne funkcije v telesu. Med drugim tudi na bazalni metabolizem. 

Preberite: Kako diete vplivajo na metabolizem – ga le upočasnijo ali uničijo?

Zdravila na recept

Nekatera zdravila za sladkorno bolezen, depresijo ali celo epileptične napade povzročijo povečanje telesne teže. Pogosto je mogoče ta zdravila zamenjati z drugimi, ki ne bodo imela takšnega učinka. 

Depresija

Depresija je povezana tudi s spremembami v apetitu in posledično s povečanjem telesne teže. Tudi posameznikom, ki se srečajo s sezonsko afektivno motnjo ali zimsko depresijo se lahko zgodi podobno. 

Opustitev kajenja

Opustitev kajenja je pogosto povezano s pridobivanjem teže, pišejo na strani klinike Mayo. Pri nekaterih v tolikšni meri, da lahko govorimo že o čezmerni debelosti. Najpogostejši razlog: ljudje posegajo po hrani, da bi se lažje spopadli z odtegnitvijo. 

Stres

Stres je še eden od zunanjih dejavnikov, ki lahko vpliva na razpoloženje, počutje in prispeva k debelosti. Veliko ljudi pogosto posega po visoko kalorični hrani, ko doživljajo stresne situacijo. 

Nekvaliteten spanec

Tudi premalo ali preveč spanca oziroma nekvaliteten spanec povzroči spremembe v hormonih, ki vplivajo na apetit. 

Počasen metabolizem

Predvsem ženske opazijo tovrstne spremembe ob vstopu v menopavzo. Glavna krivca sta starost in življenjski slog, pišejo na strani www.menopause.org. Oba, kot kaže, prispevata k upočasnitvi metabolizma. Poleg tega se s starostjo zniža pusta telesna masa, posamezniki pa so tudi manj aktivni. 

PREVERITE: Ta številka je pri hujšanju veliko pomembnejša od pokurjenih kalorij